Komunitní centrum Prádelna na Smíchově nabízí přes prázdniny speciální program, říká radní Lachnit

17.07.2017 15:36

ROZHOVOR Kromě výletů bývají tradiční součástí letního programu také workshopy a návštěvy uměleckých ateliérů, výstav. V loňském roce tak senioři navštívili například restaurátorskou dílnu Dagmar Ježkové, řekl ParlamentnímListům.cz radní Prahy 5 Petr Lachnit (ANO).

Komunitní centrum Prádelna na Smíchově nabízí přes prázdniny speciální program, říká radní Lachnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Co tvoří náplň letošního letního programu?
 
Stejně jako v minulých letech program Komunitního centra Prádelna během prázdninových měsíců přihlíží ke specifikům tohoto období, kdy podstatná část našich pravidelných návštěvníků pobývá mimo město, a proto probíhají tematicky zaměřené „letní“ varianty pravidelných aktivit jako např. zdravotní gymnastika, jóga nebo anglická konverzace, aktivity vysloveně určené právě pro tento letní program jako celodenní poznávací výlety mimo Prahu nebo workshopy, návštěvy výstav a exkurze. Stejně tak nesmíme zapomenout na skutečnost, že v našem komunitním centru v červenci proběhnou dva příměstské tábory pro děti a mládež a v srpnu již tradičně festival komorních larpů Live Action Pride. Tudíž je evidentní, že i o prázdninách zde návštěvníci všech věkových kategorií naleznou bohaté společenské, kulturní i sportovní vyžití.
 
Můžete trochu přiblížit ty aktivity přímo určené pro letní program?
 
S realizací prázdninových programů máme již několikaleté zkušenosti a senioři, kteří jsou pravidelnými aktivními účastníky dění v komunitním centru v průběhu celého roku, většinou se jedná o tzv. klub Senzačních Seniorů z Komunitní centrum Prádelna, vyhledávají tyto aktivity i v rámci letního programu. Nejoblíbenější jsou bezesporu celodenní poznávací výlety mimo Prahu, které mají již také mnohaletou tradici. Výletníci se dopravují veřejnou dopravou, zejména vlakem, neboť díky stále vzrůstajícímu zájmu z jejich strany by veřejná autobusová přeprava byla kapacitně nedostačující. Na místě je připraven průvodce, většinou místní senior, který návštěvníkům podrobně a většinou poutavě představí své město. V letošním roce se Senzační Senioři vydají do Lysé nad Labem, Kladna, Slaného a na procházku od zámku Nelahozeves do Kralup nad Vltavou.
 
Kromě výletů bývají tradiční součástí letního programu také workshopy a návštěvy uměleckých ateliérů, výstav a podobně. V loňském roce tak senioři navštívili například restaurátorskou dílnu Dagmar Ježkové, letos se chystáme na výstavu „Fantaskní krajiny a jiné sny“ Jitky Dosoudilové, která sama je absolventkou Kurzů práce s PC a digitální technikou v Komunitním centru Prádelna, nebo na exkurzi do Pivovaru Staropramen. Také máme přichystanou skutečnou perličku – workshop tzv. nového cirkusu, vrhání nožem, pod vedením profesionálů ze skupiny Nightmare show.
 
V čem vidíte atraktivitu a smyl např. těch výletů pro seniory? 
 
Za příklad si můžeme vzít hned první uskutečněný výlet do Lysé nad Labem, která bývá znalci označována jako „barokní perla Polabí“. Hrabě František Antonín Špork přebudoval zdejší zámek na honosné barokní sídlo s přilehlým francouzským parkem, do kterého nechal vytvořit rozsáhlou galerii soch. Při vstupu do zámeckého parku se otevírá dlouhá cesta vroubená dvěma řadami plastik alegorií jednotlivých měsíců, na ni navazují sochy představující alegorie čtyř ročních období, dne, noci, přírodních živlů a světadílů. Takto rozsáhlý soubor alegorických plastik nemá ve světě obdoby. Zámek samotný je dnes využíván jako domov pro seniory, díky velké vstřícnosti a ochotě místního personálu si však mohli naši výletníci prohlédnout i interiéry a bohatou výzdobu nástěnných maleb. Stejně tak předtím všechny provedla zámeckým parkem místní průvodkyně, seniorka, a poskytla podrobný, poutavý a vyčerpávající výklad. Pro „naše“ seniory se tedy jednalo o velmi atraktivní zážitek, přispívající k jejich aktivizaci v rámci konceptu celoživotního vzdělávání, což už samo o sobě mění negativní pohled společnosti na stáří jakožto „neproduktivní“ období života, předchází vzniku mezigeneračních problémů a „ageismu“. Pro seniory samotné výlet tak představoval smysluplné trávení volného času, dovolil jim nahlédnout do života seniorů v místním zařízení a obohatil o spoustu historických poznatků. Hlavním přínosem však stále zůstává onen samotný fakt existence komunity, pocit pospolitosti, kterým senioři zapojující se do činnosti komunitního centra Prádelna disponují. Tím se prakticky a systematicky předchází vzniku sociálního vyloučení seniorů a pocitům osamělosti, které bývají největším problémem starších lidí ve vyspělých zemích Evropy. Nejedná se tedy o jednorázovou akci bez hlubšího přesahu, nýbrž o jeden dílek systematické pravidelné práce se seniory v našem komunitním centru. Právě v tom vidím největší přínos.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…