Končící senátor ČSSD: U Zemana pozitivně hodnotím jeho přístup k ČSSD

28.07.2014 10:17

OBHAJOBA SENÁTNÍHO MANDÁTU Přál bych si, aby ČSSD v uvedených volbách čestně obstála. Odpovídalo by to jak historii, tak i zkušenosti politiků v této straně, prozradil naší redakci senátor Jiří Bis.

Končící senátor ČSSD: U Zemana pozitivně hodnotím jeho přístup k ČSSD
Foto: archiv
Popisek: Jiří Bis

Začneme jako obvykle u otázky, zdali budete i letos kandidovat do Senátu?

Nebudu již kandidovat do Senátu vzhledem k mému věku (závazek do 80 let).

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

V horní komoře Parlamentu jsem se snažil přispívat ke kvalitě zákonů v oblastech, kde mám zkušenosti, tzn. energetika a ekonomika. Vzhledem k mému členství ve VHZD jsem byl dost častým zpravodajem zákonů. Myslím si, že jsem nebyl nevytížen.

Je něco, co byste chtěl vyzdvihnout? Co se Vám opravdu povedlo? 

Při svém vstupu do Senátu se mi podařilo založit Podvýbor pro energetiku při VHZD a vzhledem k četnosti energetických otázek předkládaných jak ministerstvem, tak EU si myslím, že jsme zajistili kvalitní stanoviska k problematice energetiky.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Počet pozměňovacích návrhů a oprav zákonů předložených Sněmovnou může být podporou pro existenci Senátu. Samozřejmě, že existují i politické systémy bez Senátu.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Přál bych si, aby ČSSD v uvedených volbách čestně obstála. Odpovídalo by to jak historii, tak i zkušenosti politiků v této straně. Mediální tendence je podporovat ve volbách subjekty nezkušené a neznámé.

Jak byste zhodnotil premiéra Bohuslava Sobotku, jeho dosavadní působení…

Myslím, že premiér svoji pozici zvládá, i když si myslím, že vláda není jen o premiérovi, ale spíše o dobrém a pracovitém týmu.

Co si myslíte o současném ministrovi financí?

Finanční zkušenosti z byznysu jsou cenné, ale nejsem totožné s problémy rozpočtové sféry. Přesto by ministr měl být ekonom, což je potřebné obzvláště v krizových letech.

Jak hodnotíte prezidenta Zemana?

Hodnotím zvláště pozitivně jeho přístup k EU, neboť je nesmyslné být členem EU a ve většině případů se sní neztotožňovat. To neznamená, že bychom neměli v EU hájit svoji pozici.

Jaké problémy podle Vás Českou republiku trápí nejvíc?

Dle mého názoru se České republice vždy živila prací a bohatství této země, prací bylo vše vytvořeno. Proto je potřeba obnovit víru ve vlastní schopnosti a na minimum omezit překážky v práci a podnikání.

Co ještě byste chtěl v Senátu stihnout? 

Chtěl bych dokončit projednávání tisků, které mám rozdělané a trochu přispět k novelám energetických zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…