Konzervativec Kalužík: Otázka kvót je zkreslená. Tři čtvrtiny národa si pod vlivem pisálků myslí, že se k nám uprchlíci nastěhují a zůstanou tady. Vždyť je to jinak

12.12.2015 21:21

ROK 2015 – A CO DÁL? Brněnský předseda konzervativců Svatopluk Kalužík si myslí, že bychom měli redefinovat pojem válka, můžeme pak zjistit, že v ní už prakticky jsme. Kalužík sice souhlasí s Milošem Zemanem v tom, že máme bojovat proti Islámskému státu, ale jeho spojování s protislámskou iniciativou považuje za příliš vyhrocené.

Konzervativec Kalužík: Otázka kvót je zkreslená. Tři čtvrtiny národa si pod vlivem pisálků myslí, že se k nám uprchlíci nastěhují a zůstanou tady. Vždyť je to jinak
Foto: David Daniel
Popisek: Předseda brněnských konzervativců Svatopluk Kalužík

Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější rok od sametové revoluce. Byl podle vás něčím přelomový?

Určitě ano, nestandardních situací bylo letos opravdu hodně, i když označení zlomový rok je možná trochu silné. Rozhodně byl ale rok 2015 význačný. Hlavně v tom, co se událo, a přitom raději ani nemělo. Ukazují to i nedávné dny, například tak nestandardní věc, jako je sestřelení ruského letadla, tedy že země NATO sestřelí ruské letadlo.

V souvislosti s terorismem a válkou na Blízkém východě je třeba redefinovat pojem válka. Nemyslím si ale, že by hrozilo něco, čím byla druhá nebo první světová válka, to už se opakovat nebude. Když ale ten pojem redefinujeme, můžeme zjistit, že prakticky ve válce už jsme. Však se říká, že generálové se připravují vždy na minulou válku. Za začátek této války lze považovat už pád dvojčat v New Yorku, i když placení agenti budou říkat, že si to Američané udělali sami. Konflikt s teroristy postupně graduje a dá se tomu říkat válka.

Jak se mění česká politická scéna pod vlivem mezinárodního dění – uprchlické krize, války s tzv. Islámským státem, sílících ambicí Ruska…?

Pro vývoj české politiky mi připadá jako nejvýstižnější pojem „nešťastný“. Začal už tím, že prezident Zeman, při vší úctě k němu, začal akcentovat návštěvy Moskvy nebo Číny a začal tím jakýsi podivný odklon od standardních kroků. Plně s ním souhlasím v tom, že máme podporovat Izrael a že máme bojovat proti Islámskému státu, ale když se 17. listopadu účastní akce extremistů, je to příliš vyhrocené. Pokud jde o uprchlíky, myslím, že slušným lidem se samozřejmě má pomáhat, a říkat, že jsou všichni špatní, není správné. Ti neslušní ale musí dostat přes prsty. Předně je třeba nepaušalizovat a nelétat od extrému k extrému.

Martin Konvička prohlásil, že bude sestavovat příští vládu. Má šanci?

Tak rychle to asi nepůjde, ještě pořád se situace dá zachránit a přivést zpátky do normálu. Kdyby ale byly volby teď, tyto strany by uspěly. Je to vidět i na úspěchu skupiny Ortel v anketě Zlatý slavík. Dojem o jejich síle ale může zkreslovat internet, určitá nešťastná indicie to ale přece jen je.

Jak je úspěšná česká vláda při řešení otázek souvisejících s imigrací?

Nikdy jsem se netajil kritikou socialismu ve všech podobách, ale objektivně musím říct, že nynější vládu bych v tomto bodě mohl téměř pochválit. Je to určitě lepší, než by mohlo být. Jako Česká republika děláme přiměřenou politiku, dala by se dělat i lépe, ale také mnohem hůř. Imigrantů tady mnoho není, a toho, že se jim tady nelíbí, se dosahuje možná metodami, které jsou na hraně. Nechci třeba soudit, jak moc je vhodné vodit je v poutech apod., podle mne ale není důvod uprchlickou vlnou veřejnost strašit.

Nesouhlas s kvótami nám v Evropě přinesl image xenofobů. Jak se na problém díváte vy?

Otázka kvót je strašně zkreslená, tři čtvrti národa mají pod vlivem různých pisálků pocit, že se sem ti lidé nastěhují a budou trvale tady. Pokud ale vím, kvóty jsou zaváděny kvůli administrativě: jde o to, aby bylo úředně provedeno azylové řízení. Proč tedy s touto administrativou, kterou nestíhají, Francii a Německu nepomoci? Představa, že tady ti lidé zůstanou, když všichni chtějí do Německa nebo do Anglie, není reálná. Ani teoreticky neexistuje mechanismus, jak je tady udržet. Kvóty prostě neznamenají, že tady budou všichni ti lidé žít. Jinou věcí je otázka integrace a například rozdávání bytů uprchlíkům – i to se ale příliš dramatizuje.

Dal bych to do protikladu k Francouzům, kteří to nezvládají už dlouhodobě: začíná to už v šedesátých letech, jsou tam ghetta a čas od času hoří auta a obchody. Jestli to zvládnou Němci, kterým se to zatím dařilo lépe, není jasné. Je jasné, že v Německu potřebují lidi pro ekonomiku, protože Němci s průměrem 1,2 dítěte na ženu vymírají. Jestli situaci zvládnou svým německým přístupem, nebo dopadnou jako Francouzi, uvidíme. Přál bych jim, aby v tom byli úspěšní, když už si to tak zavařili.

V souvislosti s uprchlickou vlnou se mluví o rizicích pro schengenský prostor, o jeho omezení apod. Co by to podle vás znamenalo?

Schengen je obrovské plus, to, že můžete cestovat bez víza a pasů po celé Evropě, je tak obrovská deviza, že to stojí za trochu snahy a opatření, aby to zůstalo zachováno. Nejsem příznivcem evropského státu se společnou armádou a vládou, ale každý takový pokus o velký stát si musí umět hlídat hranice. Nešťastná mi připadá i myšlenka na dva roky Schengen omezit, ani to není řešení. Doufám, že Schengen zůstane zachovaný a že se nějaká cesta najde a všichni dostanou rozum. Evropa je bohužel socialistická a levičácká a toto jsou důsledky jejího přístupu.

Jaká je pozice USA v imigrační krizi? Někdo tvrdí, že z ní profitují a chtějí oslabení Evropy…

Pokud jde o spiklenecké teorie o tom, že USA imigraci řídí, ty odmítám. Jsem z generace, která viděla, že jediná cesta pro nás je na Západ a směr do Evropy. Jak se propagandě povedlo přesvědčit i spoustu chytrých lidí o antiamerických nesmyslech, že všechno dělají kvůli ropě apod., netuším. Vždyť Amerika neví, co s ropou, a navíc mají břidlicový plyn. Antiamerikanistické žvásty jsme poslouchali čtyřicet let, a teď jako by to už zase platilo. A spousta lidí to akceptuje, to je nepochopitelné. Amerika samozřejmě dělá chyby, zvlášť po dobu vlády administrativy prezidenta Obamy, ale představa, že chtějí oslabit Evropu, je nesmysl. Jen se v tomto směru dobře nadává a plive.

Vidíte na české politické scéně nějaké výrazné osobnosti, které by měly dlouhodobě šanci určovat její směr?

Osobnosti příliš nevidím a nejsem z toho příliš nadšen. Myslím, že Zeman bude pokračovat i v druhém období, prostě zatím nemá konkurenci. Naprosto ale nechápu, že pro všechny je největším vyvrhelem Miroslav Kalousek. Ano, udělal nějaké chyby, ale masivní nenávist k němu nechápu. Kdyby měli jeho odpůrci pravdu, je to nejschopnější člověk na světě, protože vším hýbe a za všechno může. Výrazná osobnost to rozhodně je. I pan Fiala dělá s ODS, co může. Osobnosti schopné konkurovat Zemanovi však zatím nevidím.

Poměrně netradiční je to, jak ostře se do sebe pustili prezident Zeman a premiér Sobotka, to tu dříve také nebývalo…

Ano, je to dvojnásob neobvyklé. Vládní politici a prezident se vždy drželi zpátky, i když vládla ČSSD a prezidentem byl Klaus. Sobotka i Zeman jsou navíc vlastně ze stejného hnízda. Začalo to už po volbách snahou Zemana odstranit Sobotku; a všechna čest, ten to ustál dobře. Zmíněný ostrý střet je další z velkých neobvyklostí letošního roku. Jaký důsledek bude mít, netuším, ale doufám, že to vše vyšumí a nepovede k nějaké hlubší krizi.

Co podle vás budou psát historikové za třicet let u roku 2015?

Moc bych si přál, aby v dějinách příliš zapsán nebyl. Pokud by totiž byl, asi by to bylo ve špatném smyslu.

  • Přečtěte si i další bilanční rozhovory roku 2015 ZDE

reklama

autor: David Daniel

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…