Krajský předseda Pirátů Šmída: Imigranti, kteří již nějaký čas strávili v Evropě, by se měli vrátit domů a...

22.06.2015 17:51

ROZHOVOR "I když bych všemu lidstvu přál vyšší životní úroveň, nejde to udělat tak, že se všichni přestěhují do Evropy. Za ideální bych považoval stav, kdy se imigranti, kteří v Evropě již nějakou dobu strávili, začali po čase opět vracet do svých původních zemí a usilovali o změnu poměrů přímo tam. Klíčem je vzdělání, přístup k informacím, komunikace," uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Martin Šmída, předseda Pirátů v Olomouckém kraji.

Krajský předseda Pirátů Šmída: Imigranti, kteří již nějaký čas strávili v Evropě, by se měli vrátit domů a...
Foto: Creative commons CC-BY-SA
Popisek: Předseda Pirátů v Olomouckém kraji Martin Šmída

Ve svém textu "Uprchlíci a kvóty. Chce to víc rozumu a méně emocí", zveřejněném na ParlamentnichListech.cz píšete: "Nejprve je třeba se oprostit od sebemrskačského názoru, že krizi v severní Africe a na Středním východě jsme vpodstatě způsobili my (rozuměj EU, NATO, Západ), ať historickou kolonizací nebo nedávnými konflikty." Jaká je tedy příčina současné masivní imigrační vlny?

Především je chybou vnímat uprchlíky jako homogenní skupinu s jednou stejnou motivací. Těch důvodů a příčin je velké množství, právě proto se nedá určit za viníka pouze expanzivní politika západních států. Někde řádí Boko Haram, někde Islámský stát, probíhají náboženské genocidy, válčí se v Sýrii, v Afghánistánu, v Libyi. Uprchlíci mohou utíkat před diktaturami nebo zaostalým právním prostředím. Nelze opomenout ani ty, kteří zkrátka utíkají před bídou a chudobou. Dá se tak s nadsázkou říct, že největší "zavinění" Západu je v tom, že tu máme mír a vysokou životní úroveň.

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Jste proti kvótám. Jaké je jiné řešení, které by ulehčilo Itálii či Řecku, kam imigranti připlouvají přes Středozemní moře?

Jsem proti kvótám, protože jdou proti právům jednotlivých států a jdou i proti právům samotných imigrantů. Povinná solidarita není skutečná solidarita. Ostatně i sami uprchlíci tvrdí, že v Itálii ani v Řecku zůstat nechtějí. A nechtějí ani k nám. Pokud mají nějaké známé v Británii či Švédsku, kteří jim pomohou začlenit se do společnosti, naučit se jazyk, najít si práci a bydlení, je to jistě lepší, než je nutit žít v zemi, kde žít nechtějí. Itálii a Řecku se nejsnáz uleví tak, že těm, kteří dostanou azyl, umožní volně odcestovat dál. Naopak ti, kteří azyl nedostanou, se musí vrátit, odkud přišli. Finanční náklady přitom nemusí nést jen Řecko a Itálie. V tomhle by měly být ostatní země solidární, protože to je opravdu záležitost celé Evropy, nebo minimálně zemí Schengenského prostoru.

Objevují se názory ekonomické migranty vracet a přijímat pouze politické uprchlíky. Váš názor?

Osobně s tím souhlasím, ale záleží na konkrétních podmínkách. I když bych všemu lidstvu přál vyšší životní úroveň, nejde to udělat tak, že se všichni přestěhují do Evropy. Za ideální bych považoval stav, kdy se imigranti, kteří v Evropě již nějakou dobu strávili, začali po čase opět vracet do svých původních zemí a usilovali o změnu poměrů přímo tam. Klíčem je vzdělání, přístup k informacím, komunikace. Věřím, že globalizovaný svět v tomto přináší více příležitostí než rizik. Dá se ale také pochopit, že se lidé, kteří ve své zemi vidí situaci jako absolutně bezvýchodnou, raději odhodlají k nebezpečné plavbě přes moře. Zjednodušeně si můžeme uprchlíky rozdělit na tři skupiny - političtí, váleční a ekonomičtí. Ti první prchají z politických důvodů, podobně jako emigrovali Čechoslováci za socialismu, opouštějí diktátorské a totalitní režimy, protože touží po vyšším levelu lidských práv a svobod. Dalo by se předpokládat, že po změně režimu v domovské zemi, se jich určitá část vrátí. Tady ale narážíme na fakt, že svrhnutí diktátorských režimů (v Libyi, Egyptě, Sýrii, atd.) mnoho stability a změny k lepšímu nepřineslo. Z obyvatel takto postižených zemí se pak rekrutuje ta druhá skupina - uprchlíci před válkou. Pak je tu ta třetí skupina, která migruje vytrvale už mnoho let, a to jsou ekonomičtí imigranti, kteří se z bývalých kolonií snaží dostat do Evropy, nejčastěji právě do bývalé kolonizátorské země, většinou za lépe placenou nebo alespoň nějakou prací. V tomhle případě bych uplatňoval stejný metr, jako uplatňuje třeba i na Čechy například Austrálie nebo Nový Zéland - můžeš přijet pracovat, můžeš přijet studovat, ale pak se musíš zase vrátit domů. Pokud chceš přijet znovu, musíš požádat znovu. A posledním argumentem, proč zkrátka nemůžeme přijímat všechny bez rozdílu, je ten fakt, že na masové nelegální imigraci se přiživují různé gangy a mafie. Pokud by Evropa přijímala bez rozmyslu všechny, kdo se ukáží na evropském pobřeží, podporuje tím nepřímo právě tento nelegální byznys s lidským utrpením.

O Schengenském prostoru jste se vyjádřil jako o vynikající věci. Některé státy ale teď uvažují o dočasném hlídání svých hranic. Není Schengen v ohrožení?

Ač bývám k EU často kritický, Schengenský prostor je nepoPIRATelným a nejvíce viditelným benefitem našeho členství v EU. To, že některé státy vrátily na hranice policejní a celní hlídky, je znamení, že Schengen má problémy. O takovou svobodu pohybu bych nerad přišel a nápady, aby se stát znovu obehnal plotem s ostnatým drátem, mě přímo děsí. Proto by azylové řízení mělo probíhat hned na hranicích Schengenu, teoreticky je možné, že by probíhalo už na březích Libye či Sýrie.

Jsou imigranti pro Evropu (Česko) spíše přínosem, či hrozbou?

Znovu opakuji, není to homogenní skupina, jsou tedy obojím. Ekonomové tvrdí, že k udržení našeho důchodového systému se bez imigrantů stejně neobejdeme z toho jednoduchého důvodu, že nemáme dostatek dětí, aby uživily velký počet stále déle žijících důchodců. Problém s nějakým vzájemným soužitím taky nepředpokládám. Je známý fakt, že německá proti-islámská strana Pegida měla největší podporu právě v oblastech, kde reálně takřka žádní muslimové nežijí. Přesto je třeba mít na paměti, že nějaké procento kriminality se vyskytuje v každé společnosti a není důvod si myslet, že u imigrantů nikoli. Bohužel často dochází ke zobecňování takových činů a hledání kolektivní viny na základě rasy či vyznání. Častěji tyto problémy vznikají spíše z důvodu nízkého vzdělání či sociálního vyloučení. Další hrozbou je možná radikalizace. Té se ovšem obávám jak ze strany muslimů, tak ze strany různých populistických nacionalistů a neonacistů. Medializací činů islámských radikálů podporujeme protiislámské nálady a medializací protiislámských nálad podporujeme zase radikalizaci muslimů. Tento začarovaný kruh je tou největší hrozbou, kterou v souvislosti s uprchlíky vidím.

Někteří komentátoři hovoří o tom, že Češi nejsou připraveni na multikulturnost, že jsme rasistická společnost a podobně. Co na tyto argumenty a názory na chování české společnosti vůči uprchlíkům z jiných kultur říkáte? Mají oporu v realitě?

Vždycky se zdráhám hodit celou společnost do jednoho pytle. Na základě nějakých dat můžeme o Češích prohlásit, že mají rádi pivo a marihuanu, nebo že je tu velmi mnoho kostelů na počet věřících, atp. ale určitě ne, že jsme rasistická společnost. Víte, na facebooku je každý "hrdina", agresivně brojí proti přistěhovalcům, ale pak si zajde do vietnamské večerky nebo na kebab. Ostatně právě soužití s vietnamskou komunitou dokazuje, že to s námi není tak hrozné, jak se říká. A to nejsou Vietnamci taky žádní svatouškové, několik z nich se našlo v drogovém byznysu a obávám se, že na mnohé večerky tvrdě dopadne Babišova elektronická evidence tržeb. Prostě stačilo, abychom si na sebe vzájemně zvykli. Já považuji xenofobii za celkem přirozený jev, určitá rezervovanost k něčemu odlišnému či neznámému je pochopitelná a člověk musí zkrátka zapojit mozek a rozum, aby ten prvotní reflex překonal. Na multikulturní společnost, kterou považuji v budoucnu za nevyhnutelnou, nás může připravit právě vzdělání, schopnost kritického myšlení, schopnost vzájemné komunikace a empatie. Svět se rychle mění, díky technologickému pokroku jsou si lidé blíž, než kdy jindy a k setkávání a mísení kultur bude logicky docházet víc a víc. Pokud by tomu chtěl někdo zabránit, povede to k ostnatým drátům na hranicích, sledování komunikace, cenzuře internetu a postupné ztrátě soukromí a svobody. A to je, oč tu běží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…