Kritik Kremlu Grigorij Pasko k vraždě Němcova: Putin nestrpí ostré a chytré protivníky. Rozhodně za tím nestojí Ukrajinci

03.03.2015 6:35

ROZHOVOR Putinův režim nestrpí jiné názory, nestrpí důsledné, chytré a ostré kritiky. Vražda Borise Němcova byla varováním pro všechny takové. Kdo byl pravým zadavatelem této vraždy se nedozvíme. V lepším případě nám předloží nějakého bílého koně. Takhle se k zastřelení jednoho z neznámějších kritiků prezidenta Vladimira Putina staví investigativní žurnalista a také nesmlouvavý odpůrce současného Kremlu Grigorij Pasko, jenž strávil ve vězení na základě vykonstruovaného procesu tři roky.

Kritik Kremlu Grigorij Pasko k vraždě Němcova: Putin nestrpí ostré a chytré protivníky. Rozhodně za tím nestojí Ukrajinci
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Anketa

Bude v roce 2018 Andrej Babiš premiérem?

24%
76%
hlasovalo: 9260 lidí

Jak dlouho jste znal Borise Němcova?

Setkávali jsme se pravidelně od roku 1999, kdy byl poslancem Státní dumy, a kdy se Svaz pravicových sil (SPS) razantně stavěl za mé osvobození. Potom jsem s ním několikrát dělal rozhovor. Naposledy jsme se viděli loni v květnu v Kyjevě.

Jak na vás působil? Jaký to byl člověk?

Čestný, otevřený, bez postranních úmyslů. Emotivní, energický, vzdělaný. Zkušený politik, zajímavý partner v debatě.

Co se podle vás stalo na mostě pod moskevským Kremlem?

To nebyla normální vražda, ale šlo o vraždu a také varování pro všechny, kteří mají reálný vliv na veřejné mínění v Rusku. Přesněji, dnes v Rusku politici takového rozměru, jako byl Boris Němcov, nejsou. Alexej Navalnyj v mnohém na Němcova ztrácel, ale sláva Bohu, že Navalného máme a je živ. Tedy, doposud zůstal naživu. Putinův režim - a to je očividné od vraždy Anny Politkovské - nestrpí jiné názory, nestrpí důsledné, chytré a ostré kritiky tohoto režimu.

Takže jste stoprocentně přesvědčen, že za tím měl prsty prezident Vladimir Putin?

Už jsem na svém facebooku psal, že se mi nelíbí fráze: "Za smrt Němcova je vinna atmosféra, která vládne v naší zemi." Trestní zákoník vykládá zločin jako "čin, který je společensky nebezpečný". Jde o zločin a ne atmosféru. Každý čin má své autory - objednavatele, organizátory, podněcovatele a spolupachatele. Arzenálem iniciátora jsou domluvy, úplatky, hrozby. Arzenálem spoluviníka zase rady, návody, poskytnuté informace, prostředky či přímo nástroje k uskutečnění zločinu. Být pachatelem zločinu totiž neznamená jen zmáčknout kohoutek pistole.

Na internetu se objevily informace, že za to může ukrajinský Pravý sektor. Co vy na to?

Jsem stoprocentně přesvědčen, že Ukrajinci za to nemohou. Ukazovat na Pravý sektor je pokusem o odvedení pozornosti od vyšetřování, o lživé nasměrování mínění veřejnosti.

Jakým způsobem byly vyšetřeny předchozí vraždy s politickým pozadím?

Vražda Němcova se odehrála přesně dvacet let po zavraždění televizního reportéra Vladislava Listeva. Jeho vražda zůstala dodnes nevyšetřena, protože všechny vraždy, k nimž tak nebo onak přiložila ruku vládní moc, zůstaly nevyšetřeny. Myslím si, že i nyní, jako vždy před tím, se nedozvíme, kdo byl zadavatelem a organizátorem vraždy. V lepším případě nám předloží nějakého, nesporně falešného, vykonavatele. Nějakého "bílého koně".

Boris Němcov hodně věřil v mladé lidi. Vy také věříte, že mladí lidé dokáží nějakým způsobem změnit dnešní autoritativní režim?

Jako novinář nerad používám slova jako věřit či nevěřit. Mladí politici přicházejí se změnami. To je zákon rozvoje společnosti. A je zřejmé, že se tento režim změní. Je to jen otázka času. Ale právě ta je hodně důležitá. Myslím si, že Putinův režim může trvat ještě dost dlouho. No, ne věčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…