Krvavá protiteroristická razie v blízkosti bruselského bydliště českého europoslance. Zde jsou jeho slova

19.11.2015 15:02

ROZHOVOR Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) po atentátech v Paříži a razii v Bruselu nedaleko svého bydliště řeší bezpečnost své rodiny. Jako účinný postup proti Islámskému státu vidí spojení sil Západu a Ruska. Ochranu hranic Evropské unie by v zájmu Schengenu měla chránit vojska.

Krvavá protiteroristická razie v blízkosti bruselského bydliště českého europoslance. Zde jsou jeho slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Jak se vás osobně dotkly atentáty v Paříži?

Žiji v Bruselu blízko čtvrti, kde teď policie zatýkala radikály, kteří jsou podezřelí z účasti na pařížských atentátech, a mé rodiny se to citelně dotýká. Celý víkend jsme řešili, co budeme dělat, dítě zde chodí do školky, manželka zde pracuje a nelze to brát na lehkou váhu. Intenzivně přemýšlím, jak zajistit bezpečnost své rodiny.

Objevily se různé návrhy, např. USA chtějí okamžitě zvýšit údery na Islámský stát, Francouzi vybombardovali Rakku, baštu islamistů. Je patrný nový postup?

Myslím, že ano. Zatímco před pár měsíci si nikdo nedokázal představit pozemní intervenci vůči Islámskému státu, dnes o tom hovoří spousta lidí a probírají věc z praktického pohledu. Je již jasné, že Evropa nebude v bezpečí dřív, dokud nebude Islámský stát poražen.

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

Prezident Obama jednal na G20 v Turecku s Vladimirem Putinem. Je na obzoru koordinovaná vojenská aktivita Západu a Ruska?

Koordinované akce už probíhají, mám od vojenských činitelů NATO informace o tom, že je již tato spolupráce častější a rozsáhlejší. Jde například o snahu informovat jednu nebo druhou stranu o pohybu letadel a je to vidět i na úspěšnosti jednotlivých akcí. Samotné Spojené státy už do oblasti poslaly specialisty, kteří spolupracují při podpoře kurdských jednotek i umírněné opozice. Rusko je zase na straně Bašára Asada a obě strany kooperují.

Jak mohou zmíněné změny ovlivnit pozici Bašára Asada? Může být více ohrožena, když Západ trvá na jeho odchodu?

Jeho pozici to v tuto chvíli určitě neohrozí, západní rezoluce sice hovoří o tom, že musí odejít, ale všichni se také shodují, že to nemůže být ze dne na den. Je třeba se snažit ho odříznout od podílu na moci, není to ale nyní možné. Asad udělal mnoho věcí neslučitelných s tím, aby se lidé, kteří uprchli, do Sýrie mohli vracet a odpustit mu. Dnes ale není jiná alternativa než s ním spolupracovat

Mluví se zase o vojenské obraně hranic EU před imigrační vlnou. Je to reálné a jakou budoucnost má podle vás Schengen?

Pokud jde o Schengen, je zde už dlouho mnoho věcí v nepořádku, došlo k řadě jeho narušení. Malťané prodali patnáct tisíc schengenských víz v Libyi, Řekové vůbec nedrželi hranici a posílali imigranty přímo do Německa, Italové nebrali otisky… Tyto excesy se promíjely. Ale dnes je situace, že většina států říká, že se to musí zastavit. To, že po nějakou dobu budou na hranicích vojáci, je reakce, která omezí nekontrolovatelný příliv. Vojsko může také pomoci svou silou v kontrole a měla by jednoznačně být dána pravidla, která dnes na hranici chybí. Dnes nejvíce kritizujeme, že lidé cestují za den nebo dva přes půl Evropy, a nikdo se jich neptá, odkud jsou, ani jestli mají vůbec pasy. A také je třeba říct, že ten, kdo podvádí a vydává se za syrského uprchlíka, nemá v Evropě místo a žádnou ochranu tady nedostane. To zatím také mnoho států jasně neřeklo.

Polsko útoky v Paříži považuje za důvod k odmítnutí uprchlických kvót. Juncker, ale i Francois Hollande říkají, že není důvod spojovat tento útok s migrační vlnou, což vyvolalo značné pobouření. Jaký je váš názor?

Spojovat kvóty a bezpečnost je nesmysl. My jako Česká republika máme právo každého prověřit, i když nám budou přiděleni. Když jich bude přiděleno tisíc, může nastat, že nakonec přijmeme padesát, pokud zbytek bude pro republiku nebezpečný. Postoj Polska nechápu, napřed hlasuje pro kvóty, pak otočí o sto osmdesát stupňů, Poláci napřed V4 podrazí, a pak změní postoj, je to podle mne z jejich strany dost nečitelná politika.

Marine Le Penová okamžitě po útoku řekla, že Francie musí nyní důsledně považovat za spojence ty, kteří proti islamismu bojují, a za své nepřátele považovat ty, kteří vůči islamismu mají třeba i ambivalentní postoj. Tím zjevně narážela na větší zapojení Ruska. Mohlo by pod tlakem nejen Le Penové dojít ke sblížení Francie s Putinem?

Myslím, že Marine Le Penová nemá mnoho šancí už s ohledem na to, kolik má jen za posledního půl roku skandálů, kdy za ni v parlamentu hlasuje kolega, nebo podvádí s dotacemi. Mám možnost komunikovat s řadou Francouzů, kteří jsou možná radikálnější než Marine Le Penová, ale podvodnici by nikdy nevolili. A nemyslím, že hrozí příklon k Rusku. Le Penová je velice prohlédnutelná a čitelná, jestli je dnes na straně Ruska, za týden může být na straně USA nebo Číny. Nemá politickou integritu, a to, že se staví na nějakou stranu, je spíše jen póza.

V atmosféře strachu nicméně zřejmě může získat silný mandát…

Lidé ve Francii chtějí silného vůdce a v posledních měsících je vidět hlavně nástup Sarkozyho, který ukazuje, že je rozhodným politikem. Věřím, že nakonec se lidé přikloní raději k němu než k Le Penové, která by Francii v prezidentské funkci spíše izolovala.

Jaký je váš názor na efektivitu začlenění imigrantů přicházejících z jiných kultur? Je zde nějaký funkční model jejich integrace, například je přijímat jako v Rakousku rozptýlením v městech a vesničkách?

To je jediný možný systém, takový u nás už funguje a znám jej například z Hradce Králové, kde máme syrskou křesťanskou rodinu, a myslím, že je plně integrovaná, dodržuje naše zákony a vzájemně se podporujeme; tento systém se ukazuje jako životaschopný. Ze všeho nejhorší je separovat lidi do různých ubytoven a čtvrtí. Ghetta vytvořená za komunistů vedla k tomu, že jsou dnes Romové na okraji společnosti a to by se stalo i v tom případě, kdybychom tak jednali se skupinou uprchlíků. Kdyby se neměli možnost setkávat s běžnými Čechy, pak zůstanou ve svých ghettech a v případě, že pocházejí z muslimských zemí, může tam bujet i radikalismus.

Má v prevenci radikalismu v již existujících ghettech Západu naději represe?

Poté, co jsem navštívil ghetta například i tu, v Belgii, vidím, že se s těmi lidmi nepracovalo. Sám bydlím ve čtvrti, kde integrace funguje, žije zde sto dvacet národností a ve většině případů nejsou problémy. Tam, kde jsou lidé izolovaní, jsou i radikálové. To ale žádná represe nevyřeší, je třeba s nimi mluvit. A je také potřeba, aby od imámů slyšeli, že pokud budou hlásat názory neslučitelné s evropskými hodnotami, že tady prostě skončí a budou muset opustit Evropskou unii. Je tady podle mne přelomový rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který říká, že šaría není v souladu s evropským právem, že to není právo, které bychom měli zohledňovat. To je nutné muslimům neustále opakovat.

Prezident Hollande mluvil v pondělním projevu ve francouzském parlamentu o omezení lidských práv v zájmu bezpečnosti, například o možnosti ztráty občanství u radikálů…

Myslím, že jsme strašně dlouho jen mluvili a neřešili skutečné problémy. Islámský stát vraždí způsobem srovnatelným s nacistickým Německem, a kdo se k němu hlásí, nemůže mít práva jako evropský občan. Ať pozbudou svá práva a jdou tam, kde jim takové věci budou tolerovat. Dlouho jsme byli strašně korektní a dívali se, jaká mají sami teroristé práva. Útoky, k jakým došlo v pátek v Paříži, nejsou ojedinělé, plánovaly se a plánují další a já jsem v této souvislosti ochoten diskutovat i o omezení lidských práv.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…