Kubera hodnotí Miloše Zemana, zmiňuje slovo ,,piča". A přitom sděluje něco, čemu se těžko věří. Třeba si dělá srandu... Ale radši si to přečtěte sami

11.08.2015 16:56

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Velmi překvapivě reagoval senátor Jaroslav Kubera (ODS) na otázku, zda by se chtěl stát příštím prezidentem, v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz. Popsal také, co očekává od současné hlavy státu Miloše Zemana: „Koncem volebního období už nebude říkat sprostá slova a bude se tvářit více jako tatíček.“ Senátor barvitě popsal slovník dětí čtvrté třídy a vyzvednul Zemanovy kladné stránky.

Kubera hodnotí Miloše Zemana, zmiňuje slovo ,,piča". A přitom sděluje něco, čemu se těžko věří. Třeba si dělá srandu... Ale radši si to přečtěte sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Kubera

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Miloš Zeman má za sebou dva a půl roku svého prezidentování. Lze říci, že tato doba byla úspěšná? Je dobře, že se prezidentem stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg?

Jsem velkým odpůrcem přímé volby, navíc, která vznikla populistickou poptávkou. A jak lidé volili? S tím se už nedá nic dělat. Taková je daň za demokracii. Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman jsou samozřejmě úplně jiní. Miloš Zeman je trošku od přírody provokatér, ale občas má racionální nápady. Jenže ti, kdo ho nenávidí, už tuto jeho stránku nevnímají. Pokud by se stal prezidentem Schwarzenberg, měl by odpůrců ještě více.

Mimochodem, diskuse v České republice jsou vedeny způsobem: udělat z oponenta kreténa. Nediskutuje se o problémech, ale o osobách.

Vrátit se k nepřímé volbě je teď nereálné, takže se s výsledkem musíme smířit. Prezident má vůči Karlovi obrovskou výhodu, protože dokáže oslovit širší spektrum lidí, viz například jeho výrok, že nemáme 30 milionů na Klokánky, ale peníze na uprchlíky jsou. Přitom pozadí problému už není veřejnosti známé. Tato věta nakonec zabere, a to umí Miloš Zeman dokonale.

Právě výrokem o Klokáncích si tedy posílil podle vás prezident pozici. Napadají vás teď nějaká další jeho vyjádření z oblasti imigrace nebo islámu, kterými si prospěl, nebo uškodil? 

Miloš Zeman je příznivcem názorů typu, že když se uprchlíci přizpůsobí, je vše v pořádku. Pokud jde o ilegální migranty, jsou to ilegálové. Vyjadřoval se ale také o tom, že by vojáky poslal na hranice. Jenže on žádné vojáky nemá. Vždyť ozbrojené síly nejsou schopné ani početně dostatečné něco udělat. Miloš umí dokonale využít prvoplánového myšlení lidí, kteří mají svá zaměstnání, starosti, nemocné děti a nemají čas si vytvořit sledováním nejrůznějších médií přehled.  

Jistě si pamatujeme prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti. Zeman se hájil, že šlo o citace. „Ku*da sem, ku*da tam...“ S odstupem doby, pomohlo toto extempore Zemanovi, nebo si jím uškodil?

V tomto se musím prezidenta zastat. Pod mým oknem na radnici procházejí žáci asi od druhé do osmé třídy. Zhruba od čtvrté třídy jsou tyto výrazy naprosto běžné, nejčastěji používané slovo je "piča". To je jako „Banik pičo“. My starší na to nejsme zvyklí. Jiná věc je, že se slova tohoto typu nehodí k majestátu prezidenta. Prezident by se takto vyjadřovat nemusel, ale není to něco, z čeho bychom se měli zbláznit. Možná, kdyby byly odposlechy na úrovni, na jaké jsou dnes a slyšeli jsme, co říká pan prezident Masaryk v soukromí, tak bychom se všichni divili. Doba je úplně jiná.

Anketa

Je dobře, že se rozdělilo Československo?

24%
76%
hlasovalo: 10929 lidí

Prezident se drží postupu, že „nebudu fíkusem v koutě a úředníkem, co jen podepisuje“. Například odmítá jmenovat některé profesory, komentoval složení vznikající vlády a hlavně, bez ohledu na sněmovní většinu, jednu vládu sám stvořil. Zaslouží si jako přímo zvolený prezident Zeman víc svobody? Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Dienstbier a spol., kteří vlastně situaci zavinili, teď vymýšlejí, jak to udělat, abychom prezidentovi vzali kompetence. Přitom z logiky věci jasně vyplývá, že přímo volený prezident má větší kompetence než nepřímo volený. Zároveň musím říci, že Miloš Zeman si osvojil vše, co může vyplývat z přímého zvolení, protože žádná zkušenost s takovou volbou není, a jde na hranu. Žádný prezidentský systém u nás formálně zaveden není, ale on ho v praxi používá.  

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, řada novinářů zase nemá ráda Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí, nebo jen chrání Česko před jeho, jak naznačují, poklonkováním Rusku, buranstvím, xenofobií apod.?

Je to oboustranné, ani Václav Klaus neměl rád novináře. Já novináře miluju. Ne z vypočítavého důvodu, ale proto, že nic jiného nezbývá. Majitelé novin se potřebují prodat. Typicky je to vidět na ČT, která byla nedávno v Senátu kritizovaná za neobjektivní zpravodajství a pomalu už je na úrovni Novy, kde zprávy začínají „miminem v popelnici“. Taková je doba. Že plují novináři po povrchu, přebírají informace, je také realita. Chápu, že za to může nedostatek času a také lenost. Jen nejsmutnější je, že nejdřív si na jednom serveru přečtete, že babička může za něco a o pár hodin později zjistíte, že to nebyla babička, ale dědeček.

Komu dle vás prezident v českém stranickém systému nyní fandí? Pokusí se ještě do konce svého mandátu uškodit Bohuslavu Sobotkovi, v rámci svých pravomocí? Mají jeho ,,koně“ v ČSSD šanci k návratu na výsluní?

Každý člověk je mstivý, někdo méně, jiný více. Miloš malinko nemůže ustát to, co bylo, ale myslím si, že teď žádného „koně“ nemá. Spíš zaujme postoj neutrální. Domnívám se, že pokud se rozhodne znovu kandidovat, bude stále hodnějším a hodnějším prezidentem. Teď ještě nic neriskuje. Koncem volebního období už nebude říkat sprostá slova a bude se tvářit více jako tatíček. Samozřejmě, pokud se vůbec rozhodne kandidovat. 

Můžete být konkrétnější? Jak si myslíte, že Miloš Zeman využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede na klidnější vlně, bude pouze vyčkávat na příležitost vstoupit do politiky v krizové situaci, nebo ještě zintenzivní své výroky ve věci migrace, Ruska, Ukrajiny apod.?

Jeho vztah k Rusku a Číně je daný dobrým úmyslem pro Českou republiku. Pokud v těchto zemích stroje neprodáme my, prodá je někdo jiný. Vše ale říká zbytečně nahlas. Celý svět se pak může přetrhnout a strhne se rámus. Má velmi pragmatický postoj, uvědomuje si velikost trhů v Rusku a Číně a Tibet ho moc nebere.

Nelze skončit jinak než úvahou, zda Miloš Zeman v roce 2018 znovu bude kandidovat do funkce prezidenta. Jací protikandidáti asi typově budou stát proti němu a jakým způsobem, s jakými tématy by volby mohl on nebo někdo jiný vyhrát?

Málokdy říkám no comment, ale odpovím velmi diplomaticky. Přeci vám svou taktiku nebudu prozrazovat. Nejžhavějším kandidátem je Vladimír Dlouhý, který velmi chce být prezidentem. Z ničeho nic se pak objeví další, přidají se i staří harcovníci jako Okamura nebo Bobošíková. Jediné, co nevím, je, zda bude kandidovat Miloš Zeman, nebo ne. Nabízel jsem mu, že může pracovat jako velitel policie v Teplicích. Do roku 2018 je dlouhá doba a klíčová témata teprve přijdou.

Vy byste se chtěl stát prezidentem České republiky?

Protože je ještě dlouho před volbami, nebudu se k tomu vyjadřovat. Nejhorší je, když se vydáváte na delší závod a přepálíte start, což se právě děje Vladimíru Dlouhému. Nakonec už vám nezbudou síly.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…