Kupujeme americké sra... Jiří Krampol o historii a současnosti

03.05.2016 19:59

VÝROČÍ KONCE DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY „Ti naši ubožáci, co se válejí po zemi a nemají kde spát, by za takový obarvený chlív líbali starostovi ruce. Co mají ty lidi u nás ještě pro ty migranty udělat? Mají je snad prosit, aby tady zůstali?“ vrtí hlavou nejen nad konáním iráckých utečenců český Belmondo Jiří Krampol. Kromě toho se ale známý herec zamyslel i nad tím, proč se stále dokola řeší nějaké čínské nebo tibetské vlajky, když existuje k nápravě mnohem více podstatnějších věcí a k tomu přidal ještě zážitky z natáčení některých známých válečných filmů.

Kupujeme americké sra... Jiří Krampol o historii a současnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

Je před námi svátek 8. května, kdy si Evropa připomíná konec druhé světové války. Myslíte si, že je dobře, když se dnes už poněkud zasouvá do pozadí nesporná zásluha Rudé armády, a naopak se vyzdvihuje zásluha Američanů, Angličanů...? Jaká je podle Vás nejdůstojnější oslava tohoto dne? Vy sám jste hrál ve filmu Osvobození Prahy, který natočil režisér Otakar Vávra. Pamatujete si na natáčení?

Já si tu dobu osvobození dokonce osobně pamatuju, ale bohužel jsem přišel o všechny fotky ze svého dětství, kde jsem byl vyfotografován s babičkou a s dědečkem. Mám ale fotku, jak sedím na tzv. dvořákově barikádě, kam na mne volala maminka, abych se s ní šel schovat do krytu. A co se týče toho filmu Osvobození Prahy, tak ten byl součástí volné trilogie, kam patří ještě Dny zrady a Sokolovo. Ty filmy ale byly silně ovlivněné minulým režimem, takže tam byly lži, které se nikdy neodehrály. Je to zkreslené proto, aby to nahrávalo tehdejšímu režimu. Třeba je tam vyzdvihovaná úloha komunistů v tomto dějinném období, ale Vávra to tady přesto vychytal, protože do záběrů, kde se vyvěšují sovětské prapory, dal i české prapory. Také je pravdou, že komunistická strana nařídila spoustu dodatků k různým známým prohlášením. Třeba se tam hovoří o tom, že stojíme neochvějně za československou vládou v Košicích a za jejím programem lidově demokratické revoluce... To se ale tehdy asi nemohlo ve skutečnosti odehrávat.

Co ještě bylo ve filmu Osvobození Prahy lživé?

V tom filmu je třeba zamlčené, že Američani osvobodili Plzeň. Jak tady totiž byly tlaky, že Prahu měli osvobodit Američani a oni je jen zdrželi, aby v Praze byli Rusové dříve, tak to v tom filmu taky není a přitom to je pravda. Teď jsem si vzpomněl na jednu věc, která nepřímo s osvobozením souvisí. Četl jsem totiž někde, že když Němci vymysleli rakety V-2, tak byli už krok od atomové pumy, kterou chtěl Hitler. A tázal se k tomu, kde je nejvíc uranu v Evropě a oni mu ukázali Příbramsko... I to byl prý jeden z důvodů, proč Německo stálo o tehdejší kapitalistické Československo.

Když to obrátíme a optám se vás na americké filmy, které zachycují konec druhé světové války, tak ty jsou poplatné naopak americké propagandě?

Já jsem odmalička amerikanofil a Amerika byla vždy pro mne symbolem svobody. Ale když se dnes podíváte do programů televize, tak tam vždy najdete asi dvacet filmů z americké produkce na každý den. Mně nedávno psala jedna paní, že proč my, kteří jsme uměli točit hezké pohádky, teď kupujeme takové americké sračky? Samozřejmě ale, že si z té americké nadprodukce vždy vyberete nějaký film, který je dobrý.

A americké filmy pojednávající o druhé světové válce se vám líbí?

Já jsem hrál ve filmu Most u Remagenu, kde jsem ztvárňoval poručíka Luftwaffe. Hrálo tam asi dvacet českých herců a třeba Ruda Jelínek tam měl větší roli nežli já, ovšem když to sestříhali, tak jsem se tam nakonec jen mihnul. Hrál tam třeba Robert Vaughn ze Sedmi statečných a dále Ben Gazzara, který když střílel z kulometu, tak u toho kouřil z doutníku. Takový podobný věci, že o nic nejde, mi ale připadají vždycky komické. Já jsem jednou zažil s Láďou Potměšilem v Gruzii, kde jsme točili film, takovou příhodu. Jednou v noci po natáčení jsme se ožralí šli koupat do moře a předtím nás nenapadlo nic lepšího, než vlézt na takovou pohraniční budku, kde seděl voják, jenž hlídal hranice. Jenže on si myslel, že jsme nějací záškodníci... no a když dal dávku samopalu do písku, tak můžu říct, že jsem se málem podělal strachy. A Láďa taky... Jinak ten film byl dobrej - byly tam velké a zdařilé bitevní scény, které působí až skoro dokumentárním dojmem...

Vy jste ale musel zažít hodně prvomájových průvodů za minulého režimu. Máte nějaké zážitky?

Všechno tehdy bylo nařízené a dokonce i Státní divadelní studio muselo do průvodu, ale bylo tam vždycky hodně nepříjemností, protože si každý z toho dělal srandu. Když jsme točili Atomovou katedrálu, tak nám v té elektrárně říkali, že tam došlo právě kvůli prvnímu máji jednou k maléru, protože zaměstnanci atomové elektrárny nesli transparent – protože byli vožralí – ´My trváme na tom, aby za nás makal atom´. Pohřební služba tam pak měla: ´Vaše smrt, naše radost´....takže si dělali lidi z toho všeho srandu. Jenže lidi do těch průvodů museli a kdo nešel, tak měl vroubek. Když jsme tehdy přišli někam do úřadu, tak se muselo říkat ´čest práci´ a říkat ´soudruhu řediteli´, tak to prostě bylo, což už dnešní mladá generace neví.

A nechybí vám ty prvomájové průvody, když vezmeme v úvahu, že dnes se v tento den spíše po Praze odehrávají různé bitky - třeba mezi levičáky a pravičáky?

Já jsem byl na prvního máje letos doma, protože manželka byla nemocná. Ale co jsem viděl v televizi, tak se porůznu odehrávala shromáždění, přičemž jsem se absolutně nevyznal v tom, proti čemu ti lidé protestovali. Jestli jsou pro nebo proti. To prostě nevím. A stejně tak ani nevím, na čí straně má člověk být. Vždyť se v tom nevyznáte!

To nejste určitě sám. Ale poměrně nedávno jsme tady měli zase čínské mávače. Jak jste prožíval návštěvu čínského prezidenta v Praze, zvláště pak ony hádky o čínské a tibetské vlajky?

Když někde někdo někoho vítá, tak asi to bylo od někoho objednané. Kde se jinak vzalo tolik Číňanů pohromadě, kteří lemovali ulice? Napadlo mne, jestli to nejsou ti z krámků, ale to jsou zase Vietnamci. Takové věci se však podle mne odehrávají v každé zemi, když tam zavítá nějaký papaláš. Vždycky kolem něj vytváří nějakou gloriolu, jako že je to ohromná senzace. A ty vlajky? Už jsem to říkal hodněkrát, že tyhle kraviny, co se tady pořád řeší, že je to odvádění pozornosti od jádra pudla. Pořád se neřeší ty základní věci. A zda nějací studenti vyvěsili tibetské vlajky, tak to je sice hezký, ale pořád je to o ničem. Nikdo se nevěnuje těm lidem, které jiní ožebračili, kteří jsou na ulici a namísto toho se stále řeší, jestli někdo někam vyvěsil vlajku a zda to mohl udělat. Taky se pořád v televizi mluví o tom, kdo koho okradl, kam zmizely něčí milióny a kdo někoho zabil. Teď jsem slyšel, že doktoři možná dostanou přidáno, ale furt je to takový v hádankách. Vždycky se tady řeší nepodstatné věci namísto podstatných.

Jak hodnotíte kroky EU v posledních měsících při řešení migrační krize? Myslíte si, že si EU počíná dobře?

Já nevím, co tady pořád EU řeší! Jediné řešení by bylo, kdyby ty všechny státy, které už daly peníze na řešení této problematiky, daly peníze buď Iráku, anebo Sýrii přímo, aby tam byl mír a jejich lidi tam mohli v klidu pracovat. To by byla ta největší pomoc, jakou by mohly státy Evropy udělat.

A co si myslíte o Iráčanech, které sem k nám dovezl fond Generace 21, ale nakonec se ukázalo, že u nás nechtějí zůstat?

Když jsem viděl toho chlapa, kterého podle něj chtěli nastěhovat do obarvenýho chlíva a k tomu v Jihlavě ještě ukazovali ty místnosti onoho bytu, no tak jestli takto vypadají všechny byty... Kolik lidí u nás, kteří nemají kde bydlet, by po takových přemalovaných chlívech rádo sáhlo? Já myslím, že hodně! A rádo! Oni jim to nabídnou zadarmo, ale oni na to zareagují slovy, že se jim to nelíbí? I senátor Kubera nedávno v jedné z televizních debat říkal, že když někdo zdrhá před válkou, a jde mu o život, tak že bude vděčný i za to, když bude bydlet ve stanu a bude pro něj hlavní to, že nepřijde o život. Oni mu tady nabídnou kvalitní ubytování, kvalitní práci a dokonce i peníze, ale on na to řekne, že se mu to nezdá a pak druhý den na to zdrhe do Německa? A já mu mám říkat na to co? Že se mu tady musí líbit? Co mají lidi u nás ještě udělat? Mají je snad prosit, aby tady zůstali? Tomuhle prostě vůbec nerozumím. Nerozumím tomu, že když jdete po ulici, a tam se válí po zemi stovky ubožáků, proč tedy nenabídnou ty byty jim? Postaral bych se napřed o ty naše ubožáky, protože ti by za takový obarvený chlív líbali ruce starostovi.

Měla by se podle vás Evropa pevně opevnit?

To nevím, ale zato vím jednu věc: Když jde někomu o krk, tak má právo u nás žádat o azyl, ale když nějací lidé jdou do Evropy za tím, aby se měli tzv. ekonomicky líp, tak já nevím, proč bych je měl v tom podporovat. Z jakého důvodu? Když mají prachy a mohou jít kamkoliv po světě, tak jim něco hrozí? Proč já a se mnou další Češi to mají odnést a proč nám mají na ně strhávat prachy? Vemte si, kolik peněz stojí Evropu jedna výměna člověka! Taky jsem viděl záběry, jak chtěli, aby šli imigranti sportovat. Jeden z nich takhle štítově držel v ruce kecky a řekl: ´Čína, fuj!´ Protože to prý jsou jen nějaké čínské tenisky a není to originál, tak on by si to na sebe nevzal. Nezlobte se, ale jestli toto jsou chudáci, tak já jsem se už zbláznil. Víte, co je nejhorší? Když něco na jejich vrub řeknete, že se to pak obrátí proti vám, jako že jste nějaký nelida. Když je ale někdo opravdu v louži, tak je samozřejmé, že se mu má pomoci, ale ať se napřed pomáhá lidem u nás, kteří živoří hlady a jsou ještě bez střechy nad hlavou. Proč bych měl dávat nějakou prioritu těm cizím a vykašlat se při tom na ty nejbližší?

Obstál podle vás prezident Miloš Zeman v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze? Jak hodnotíte práci Zemana na Hradě?

Do toho já nevidím, o politiku jsem se nikdy nestaral. Zda tady jde o nějaké ekonomické zájmy do budoucna, tak to je asi v pořádku. Vždyť s Čínou kšeftuje Amerika ve velkém, přestože to jsou podle režimu úhlavní nepřátelé. Já jsem si kdysi se Šimkem v Americe koupil americkou košili, originál americké kalhoty a když jsme přišli na pokoj, ta tam bylo napsáno „Made in China“. Že to je u nás nějaký návrat ke komunismu, tak s tím bych tyhle věci vůbec nespojoval. Vždyť u nás myšlení bylo vždy prozápadní, přesto říkal pan prezident Masaryk, že je třeba se spojit s Rusy, neboť to jsou synové velkého národa. Ovšem když tam pak osobně zavítal, tak nakonec přiznal, že jsou úplně někde jinde. Ale abych já teď mluvil o tom, co náš prezident dělá správně anebo nesprávně, tak to bych se neodvážil, to nevím. Důležité je ale myšlení národa a od toho ten národ také hlasuje, ne?

A jak na vás působí ony hádky o název našeho státu: Czechia ?

Hrozně. To je naprostá debilita! Někdo k tomu připisoval, že mu to silně připomíná Böhmen und Mähren. A proč Czechia? Podnikatelé taky k tomu psali, že až se to změní, tak že v tom bude guláš, neboť někde je na našich výrobcích ještě k vidění ´Made in Czechoslovakia´, pak je tam ´Czech republic´ a teď tam bude ´Czechia´. To si přece mohou plést s Čečenskem anebo s ještě jinou rozvojovou zemí. Proč měnit něco, co funguje? Co se tím vyřeší? To se zase několik miliard vyhodí do vzduchu kvůli takové kravině namísto toho, aby ty prachy dali někomu, kdo to potřebuje. To mohl vymyslet jenom nějaký debil...

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…