Láďa Vízek: Slavie, braň se! Jsme Východ, k jiným by si to nedovolili. Celé jinak

15.04.2021 11:24

Desetizápasový trest pro fotbalistu Slavie Ondřeje Kúdelu a výrazně nižší tresty pro hráče glasgowských Rangers zvedají adrenalin české fotbalové legendě Ladislavu Vízkovi. „Já si myslím, že je to určitě tím, že jsme z východního bloku, kdyby se jednalo o Španěla nebo Angličana, tak tomu by to nedali,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Za situaci dle něj mohou hráči Rangers, respektive to, jak se na hřišti chovali. Vízek též kritizuje šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka.

Láďa Vízek: Slavie, braň se! Jsme Východ, k jiným by si to nedovolili. Celé jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: S Láďou Vízkem v jeho Kozlovně

UEFA rozhodla, že český obránce Ondřej Kúdela dostane za údajný rasistický výrok na hřišti na adresu protihráče Kamary stop na 10 zápasů. Zatímco Kamara vyfasoval pouhé 3 zápasy, přestože jsou svědci na to, že po skončení zápasu v útrobách stadionu pěstí knokautoval Kúdelu. Kamarův právník navíc oznámil, že trest je pro jeho mandanta nespravedlivý a že se odvolá. Česká strana ovšem také.

Co říká na toto rozhodnutí fotbalový internacionál Ladislav Vízek?

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Já jsem z toho velmi rozčarovaný. A můj dojem je, že se ti Skotové od začátku schovávají za ten jeden Kúdelův výraz, ale pro mě jsou viní skotští hráči a skotský klub, protože to všechno byl jenom důsledek toho, jak se na hřišti chovali. Zkopou Kuchtu na zemi a pak ten smrtelný zákrok na brankáře Koláře, to by zasloužilo hodně vysoký trest. Na to by se měli soustředit.

Proč si myslíte, že UEFA takto zareagovala?

Já si myslím, že je to určitě tím, že jsme z východního bloku; kdyby se jednalo o Španěla nebo Angličana, tak tomu by to nedali. 10 zápasů je strašně moc!
A upřímně řečeno, mám pocit, že se ani šéf Slavie Jaroslav Tvrdík nezachoval dobře, když se začal omlouvat. Proč? Já jsem strašně rád, že se česká strana odvolá (odvolání zvažuje fotbalista Kúdela, pozn. red.), protože ten verdikt UEFA je zcela neadekvátní tomu, co udělali slávisté a jak si počínali Rangers.

A to jsme se ještě nezmínili o té ráně pěstí, kterou uštědřil po zápase před svědky Kamara Kúdelovi…

To je už dovršení všeho, co si dovolili. Tak ten Kúdela je plánovaně napadený Kamarou. Já nemám slov. Takhle se chovají hráči z vyspělé země a z tak slavného klubu, jako je Glasgow Rangers? Já to nechápu, opravdu to vůbec nechápu a jsem z toho rozčarovaný tak, že mi stoupá adrenalin jenom, když o tom začnu mluvit.

Už se k celé kauze vyjadřují i politici, například europoslanec Alexandr Vondra z ODS: „Ke Slavii v Glasgow jsem se zatím nevyjadřoval. Nebyl jsem tam, viděl jsem to jen v TV. Ale dnešní verdikt UEFA nad Kúdelou je šílený. Bez důkazů odsouzen. Stereotyp jako víno. Na Západě se fakt zbláznili.“

A dále také Pirát Mikuláš Ferjenčík: „Verdikty jako ten dnešní dělají z lidí rasisty. Prokopnutá lebka: 4 zápasy, napadení soupeře pěstí: 3 zápasy. Údajná rasistická nadávka: 10 zápasů. V UEFĚ by se někdo měl chytit za nos. Kvůli takovýmhle rozhodnutím se v Evropě daří nahnědlým stranám. Ach jo.“

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.


Jak byste tyto názory okomentoval, pane Vízku?

Já souhlasím s oběma názory, pan Vondra má pravdu, že ten verdikt je šílený, já bych řekl skandální.

Bývalý reprezentační gólman Jan Stejskal řekl, že v Británii a v Americe jsou na tyto věci extrémně hákliví, ale zároveň, že věří, že UEFA se nenechá unést palcovými titulky a rozhodne rozumně a spravedlivě.

Tak to se evidentně nestalo. My se musíme chovat a dát jasně najevo, že jsme to my, komu bylo ublíženo. Neomlouvat se xkrát za něco, co je přece ve fotbale, ale nejenom tam, celkem běžné a nic to neznamená. Ale já se bojím, že to takhle zůstane a ten výrok se nezmění, bohužel.

Jsme podle vás rasisté?

To určitě ne. Podívejte to, co řekl Kúdela, to se říká v Anglii úplně běžně i trenérovi. To je zkrátka něco jako u nás „ Ty vole“. My s žádným rasismem prakticky nemáme zkušenosti, zatímco v té Anglii a Francii je to zkrátka jiné, ale oni se za to jenom schovávají!

Rozhovor vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…