Ladislav Větvička ke kytkám v koši: V 18 jim skončil Havel. Mládí v hajzlu, tak dělají prasárny. Babiš a Koranteng? Pustili jsme si to v hospodě... Styděli jsme se

19.11.2018 10:25

Proč odpůrci Miloše Zemana neustále protestují, třeba i na 17. listopadu? „Už patnáct let nemají ani toho svého vytouženého prezidenta. To musí být frustrující. Představte si, že jim bylo třeba osmnáct let, když skončil mandát jejich idolu, prezidenta Havla. Dnes jim tedy je třiatřicet. Mládí v hajzlu, tolik úsilí a…Nic. Tak se radikalizují a dělají prasárny (viz třeba ty kytky v koši),“ uvádí pro ParlamentníListy.cz několikanásobný blogger roku, spisovatel a cestovatel Ladislav Větvička. Ten od plic okomentoval i kauzu Andreje Babiše staršího a mladšího.

Ladislav Větvička ke kytkám v koši: V 18 jim skončil Havel. Mládí v hajzlu, tak dělají prasárny. Babiš a Koranteng? Pustili jsme si to v hospodě... Styděli jsme se
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spisovatel, bloger, cestovatel Ladislav Větvička

Tak jsme zažili vzrušující 17. listopad. Na jeho začátku vyhodili aktivisté do koše květiny od Zemana a Babiše, protože květiny od nich „jsou v rozporu s demokracií“ a „lidé jako Babiš rozbourávají demokracii“. Lze to pochopit?

Lze to pochopit. Ti lidé jsou frustrovaní, že není po jejich. Představte si, že už patnáct let pobíhají po ulicích, fasují červené karty, vyrábějí transparenty, kupují vajíčka, demokraticky je vrhají na ty, kteří byli zvoleni jinak, než si frustráti představovali a… Nic. 

Už patnáct let nemají ani toho svého vytouženého prezidenta. To musí být frustrující. Představte si, že jim bylo třeba osmnáct let, když skončil mandát jejich idolu, prezidenta Havla. Dnes jim tedy je třiatřicet. Mládí v hajzlu, tolik úsilí a nic.  Tak se radikalizují a dělají prasárny (viz třeba ty kytky v koši).

Na akcích se objevily transparenty jako „Babiš je čurák“ či výzvy k Miloši Zemanovi, aby už umřel. Miroslav Kalousek se vyfotil s dětmi, které nesly transparent „Děti na Krym nepatří“. Desetitisíce lidí žádaly demisi vlády. Jsou takové oslavy svátku přehnané, nebo si to Babiš zaslouží? A co vlastně Ladislav Větvička a 17. listopad? Komunista jistě nejste, takže slavíte?

Já slavím 17. listopad jako návrat svobody. V létě roku 89 jsem smutně chodil okolo berlínské zdi (z té blbé strany) a nenapadlo by mě, že rok poté se budu po Západním Berlíně svobodně procházet. Dva týdny před 17. listopadem jsme s přáteli poslouchali ve Wroclawi naživo Kryla a Hutku spolu s Nohavicou, Dobešem a Streichlem a nevěřili bychom tomu, že je o pár dnů později všechny uvidíme u nás v Československu. Do té doby jsem mohl bez omezení cestovat leda tak do NDR nebo do Maďarska, najednou jsem u cesty zvedl palec a byl v Dánsku, Rakousku nebo Řecku. Otevřel se nám svět a je mi úplně jedno, jestli toho dosáhl generál Lorenc s KGB nebo Havel a jeho parta. Je mi úplně jedno, že na počátku naší barevné revoluce byla bolševikem povolená manifestace SSM, roznětkou se stali ležící agent Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák a mluvící agentka Dražská a bodem zlomu byla opravdová „fake news“ Petra Uhla o mrtvém studentovi (v originále na Svobodné Evropě si ji můžete poslechnout tady). Počítá se výsledek a myslím, že můžeme oběma stranám děkovat, že převrat po listopadu proběhl bez násilí a civilizovaně.

Pokud jde o „kauzu Babiš ml.“, tak vy jste se vyjádřil, že o starém Babišovi jste nikdy nenapsal nic dobrého, ale to, jak tu věc rozehrála Slonková a Kubík, se vám nelíbí. 

Že se mi to nelíbí? To, co provedli Slonková s Kubíkem a režiséry Remundou s Klusákem, tedy tajné natáčení a následné zveřejnění soukromé osoby, navíc nemocné, je největší svinstvo, které může novinář udělat. Nedivil bych se, kdyby jim to kolegové novináři dali sežrat, protože z lidského i novinářského hlediska to je hyenismus jak vyšitý. Navíc uměle dotočený příběh dokumentu o dokumentu to celé posunuje do absurdní roviny. 

Reportáž je měsíc stará. Čekalo se na vhodný den ke zveřejnění. Ten nastal minulé pondělí večer. Je zvláštní, jak byli politici na tento bezprecedentní útok připraveni. Už druhý den ráno byli všichni šéfové opozice zajedno ve vyvolání vládní krize.

Mimochodem, z trestně právního hlediska je například natáčení soukromé osoby bez jejího souhlasu trestným činem, v Německu se trestá odnětím svobody až na 10 let a pokutou od 50.000,- € výše, ve Švýcarsku taktéž a pokuta je až desetinásobná. Babiš mladší je švýcarským občanem a vůbec bych se nedivil, kdyby Švýcarsko podalo žalobu na Slonkovou s Kubíkem.

Až se tohle proflákne, budeme z toho mít na Západě pěknou ostudu.

Proč nesdílíte argumenty demokratické opozice, že Babiš podle všeho znemožňuje svědectví svého syna o 50milionovém podvodu na Čapí hnízdo? Že svého syna nechal zašantročit někam na Krym, aby se ho zbavil? Že se z něho snaží dělat blázna? A vůbec, že tím Krymem vystavil naši zemi bezpečnostnímu riziku, jak tvrdí Jakub Janda?

Nesmyslné řeči Jakuba Jandy a jeho z ciziny placené bandy nemá smysl komentovat (i když paradoxně i on potvrdil zájem tajných služeb na výsledku tendru na dostavbu JET & JED). Babiše jako politika nemám rád, to on je zodpovědný za ničení svobody projevu a ničení živnostenského prostředí u nás. V době, kdy je ve vládě, vznikly tisíce nesmyslných úřednických míst a stovky nových nařízení a předpisů, ve kterých se nikdo nevyzná a které mají za cíl buzeraci občanů.

A proč nesdílím argumenty tzv. demokratické opozice? Protože nedávají logiku. Když si dáte chronologicky do řady vše, co oni už měsíce a léta omílají pořád dokola (přesně je to popsáno v mém blogu), tak tomu může věřit jen neinformovaný člověk. 

Když se nad tím tak zamyslíte, chcete vlastně, aby Babišově vládě vyslovila Sněmovna nedůvěru? Souhlasíte s některými názory, že kdyby byly nové volby, tak Babiš zase posílí? Jan Zahradil napsal, že když se do čela demonstrace postaví Kocáb a podobní, je to jen bod pro Babiše. A házení kytek do koše je už jen vrchol.

Obávám se, že po té šaškárně, kterou ta tzv. demokratická opozice předvedla, kdyby dnes byly volby, tak Babiš dostane 40 %.

Když řeknou A, musí říct i B. Když chtějí svrhnout vládu a touží po předčasných volbách, musí si uvědomit, že strany jako TOP, ČSSD nebo STAN se už do Sněmovny nemusí dostat. A i kdyby se tam dostaly a uspěly, kdo bude premiérem? Kalousek? Bartoš? Nebo turkofil, kterému u nás říkáme Al Hammaček? Vždyť jsou k smíchu.

Co o celé věci slýcháte ve vašem okolí? Jezdíte po Česku dělat byznys, chodíte do hospody. Co slýcháte o tomto příběhu dnešních dní, kde je všechno, Babiš, Zeman, Kalousek, Němcová, listopad 89, demonstrace, rodina, novináři, peníze...?

Slyším smích. Ale takový smutný, hořký smích, spíš grimasu. A to je špatně. Nic není pro politika horšího, než když se jim lidi smějí. Smějí se Němcové i Fialovi, smějí se Babišovi i Kalouskovi. Smějí se vysílání České televize a její urputné snaze o propagandu. Nakonec z toho paradoxně nejlíp vychází Miloš Zeman, kterému se sice taky smějí a nelíbí se u něj mnohé věci, třeba jeho „buranské“ chování v roli prezidenta, ale nakonec řeknou – vždyť on má vlastně pravdu. 

Babiš nám kazí budoucnost, protože naši zemi tahá na Východ nebo k Polsku a Maďarsku, znělo na demonstracích. Naopak zase zní, že ti, kteří prohráli volby, dělají Majdan. Kde bude víc pravdy? A taky se šušká ledacos o jaderné energii.

O prachy jde v první řadě. Dostavba Temelína a Dukovan, která má v rozpočtu stovky miliard korun, je příliš lákavým soustem. Návštěvy amerických soudruhů u Babiše v posledních dnech a týdnech jsou podezřelé. Popsal jsem to v blogu na iDnes a nemám k tomu co dodat. 

Co se to zase stalo s tou naší zemí, že tady prožíváme nějaký „Dallas“ nebo podobný seriál, akorát že ve zprávách a na stránkách novin, a hádáme se, která postava je ta hodná a ta zlá? Čím to je, že se to u nás stává čím dál častěji?

To není tak složité vysvětlit. Nechali jsme si vzít mediální prostor, který je skoro kompletně obsazen multikulturními socialisty, kteří navíc mají neomezené zdroje. Zmizelo nestranné zpravodajství a stala se z něj jen propaganda jedné strany. Zbytky svobodných médií, jako jsou třeba právě Parlamentní listy, některé televizní stanice a třeba právě blogy iDnes, pořád existují, navzdory neutuchajícímu tlaku na jejich likvidaci. Jsou označovány za nositele „fake news“, je jim ubírán reklamní prostor a autoři jsou pod drobnohledem všech těch cenzorských band, jako je státní Centrum proti hybridním hrozbám a další organizace placené ze státního rozpočtu nebo zahraničních zdrojů, zavádějících u nás cenzuru. 

Je to smutné, ale už zase si zvykáme na umění číst mezi řádky. 

A co říkáte na včerejší půlhodinový rozhovor Reye Korantenga s Andrejem Babišem na TV Nova?

To bylo něco příšerného. Schválně jsme si to pustili s chlapy u nás v hospodě. Když to skončilo, bylo ticho. Styděli jsme se. Styděli jsme se, že máme premiéra, který není schopný jednoduše vysvětlit, co se děje. Bylo to příšerné jak jazykově, tak z hlediska řeči těla. A styděli jsme se i za reportéra TV Nova, který nebyl za půl hodiny schopen dostat z premiéra kloudnou odpověď. Úroveň naší mediální i politické scény je tristní. 

Ale máme, co jsme chtěli. Miliony našich občanů to podporují ve volbách, miliony občanů to podporují sledováním těchto paskvilů. Dobře nám tak. My jsme televizi hned po této ztracené půlhodince vypnuli a vypukla opět pohoda nedělního večera bez médií a politiků…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…