Langšádlová nebo Lipavský v čele ministerstva? Zkušený exposlanec SPD je zná a řekl nám k nim své

21.11.2021 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Větší napětí, nechci říct zrovna nenávist. Kolegiální vztahy se stále více vytrácejí,“ bilancuje osmileté působení v Poslanecké sněmovně dnes už bývalý poslanec SPD Jaroslav Holík. „Dal jsem přednost mladším.“ A popisuje: „U nás je takové specifikum, že když je někdo ve Sněmovně, musí navrhnout nějaký zákon nebo alespoň změnu. Nevidím to jako nejdůležitější při práci poslance.“ Vyjádřil se také k plánovanému obsazení ministerských křesel.

Langšádlová nebo Lipavský v čele ministerstva? Zkušený exposlanec SPD je zná a řekl nám k nim své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová (TOP 09)

Ve volbách jste neobhájil poslanecký mandát. Jak jste vzal výsledky voleb?

Už se blížím k sedmdesátým narozeninám. Záměrně jsem se napsal na třetí místo kandidátky, abych dal přednost mladším. S tím, že se do Poslanecké sněmovny nedostanu, jsem trochu počítal.

SPD uhájila ve Zlínském kraji dvě poslanecká křesla. Oba poslanci jsou lékaři. Neurolog Jaroslav Dvořák už není nováčkem ve Sněmovně, ale jednička kandidátky doktor Vladimír Zlínský usedne do poslanecké lavice poprvé. Dvě křesla pro SPD v kraji. Jak hodnotíte výsledek?

Na to, abychom získali tři křesla, by musel být výsledek nad patnáct procent. Jako optimisté jsme tomu věřili, ale realita byla jiná.

Lékař Vladimír Zlínský vás ve Sněmovně nahradí. Věříte mu? Obstojí?

Ano. Jen to pro něj jako nováčka bude výrazně složitější. Ale má výhodu. Já se považuji za matadora a slíbil jsem, že mu budu pomáhat.

Na to se chci zeptat, jak budete dál v kontaktu s politickým děním?

Ve Sněmovně je velký přetlak lékařů. Jen SPD má čtyři lékaře a jednu zdravotní sestru. Zdravotní výbor je přeplněný. Doktor Zlínský se přihlásil do výboru pro životní prostředí. Kolegyně Maříková také. Byl jsem osm let místopředsedou výboru pro životní prostředí. Oběma budu dělat odborného poradce. Se Sněmovnou jsem se úplně nerozešel. 

Vím, jaká je práce poslance. Je to docela náročné. Každý je nakonec rád, pokud mu někdo z odborníků připraví materiály.

Co se týká životního prostředí, budeme se muset věnovat udržení vody v krajině a zpracování hlavně plastových obalů. Dokážeme je sesbírat, ale máme obrovské problémy s tříděním a recyklací. Pokud nebudeme řešit odpady, utopíme se v nich.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

12:51 Už fňukají. Miloš Zeman „naděluje“ za eurovolby

„Po každých volbách následuje fáze, kdy poražení fňukají a označují své vítězné partnery za extremis…