Langšádlová se hrozí rozvratu státu a dopadu na chudé. Nastane prý, pokud vláda naplní svůj program

23.02.2014 7:08

ROZHOVOR Vyřešit všechny sociální problémy mávnutím kouzelného proutku tak, jak si to představuje Andrej Babiš, je nereálné. Tak mluví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podle ní může nová vláda přivést veřejné peníze k rozkladu, cíle má velké, ale konkrétní řešení v programovém prohlášení vůbec nezmiňuje.

Langšádlová se hrozí rozvratu státu a dopadu na chudé. Nastane prý, pokud vláda naplní svůj program
Foto: Daniela Černá
Popisek: Helena Langšádlová

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Jak vnímáte hlasování o důvěře vlády?

Určitě je dobře, že máme vládu, která vzešla z parlamentních voleb, nicméně ta vláda v nás vzbuzuje a vyvolává spoustu otázek. Už její vznik, zkrátka faktem je, že Andrej Babiš je prvním ministrem, který byl jmenován mimo veškerá pravidla, aniž předložil lustrační osvědčení.

Prezident Zeman to ve svém projevu také řekl, v každém případě jde o zpochybnění dodržování právních ustanovení. Vztah k právu je otázka první, druhá je - paradoxně i tady musím říct, že prezident to zmínil – v jejich programovém prohlášení chtějí zvednout mzdy, důchody, příspěvky pojišťovnám a podobně.

Podle některých dohadů by to mohlo navýšit výdaje v rozpočtu o padesát i více miliard korun. Jde o riziko, že veřejné finance přivedou do totálního rozkladu.

Třetí otázka je zkrátka samotná účast ve vládě. Andrej Babiš v pozici ministra financí  je permanentní střet zájmů. Setkávám se s výhradami konkurentů, kteří to vnímají jako veliké riziko. Mohou projít přísnějšími kontrolami a Babiš se lehce dostane k informacím o konkurenci.

Miroslav Kalousek jako ministr financí dělal konkrétní kroky, které vedly ke zvýšení výběru daně z přidané hodnoty, od nespolehlivých plátců, zavedl opatření u spotřební daně pohonných hmot, za alkohol a další. Je v pořádku v tom pokračovat. Ale představa Babiše, že mávnutím kouzelného proutku všechno spraví, ještě když vystupuje nekompetentně, je nereálná.

Co vám na současné koalici vadí nejvíce a kde vidíte její slabou stránku?

Určitě nejvíce mi vadí opravdu to, že pokud chtějí naplňovat svůj záměr, rozvrátí veřejné finance a může to vypadat tak, že se to netýká jejich voličů. Ale pokud dovedou svoje cíle do konce, ohrozí vlastně i budoucí stabilitu státu a dopady mohou být velmi citelné i pro ty nejslabší cílové skupiny. Známe příklady, kdy země nejsou schopné financovat své dluhy, jako Řecko, Portugalsko, Itálie a další, restrikce se pak dotýkají všech – zaměstnanců, důchodců a riziko je obrovské.

Jako nejslabší stránku vidím programové prohlášení, kde je mnoho výmyslů a vznosných myšlenek a kdo by si nepřál vyřešit všechny sociální otázky. Ale nikde není ani naznačeno, jak konkrétně chtějí řešit cíle. V tom se nemusí shodnout a zde je opět riziko nestability.

Opět se hovoří o rozchodu TOP 09 se Starosty. Jak vnímáte tuto situaci a měli by se rozejít?

V tuhle chvíli stále platí strategická smlouva. Oba subjekty k sobě  mají velmi blízko, spolupráce se osvědčila na mnoha úrovních. Podařilo se prosadit navýšení příjmů obcí o více jak dvanáct miliard korun. Starostové cítí, že to bylo díky společné spolupráci. Zároveň jsme posílili role obcí v rozhodování o výherních přístrojích.

Klesá Starostům kvůli problémům TOP 09 popularita?

Každý starosta je zvyklý pracovat na úrovni své obce, nemyslím, že by jim klesala popularita. Mnozí starostové jsou svým přístupem blízcí našemu programu, na rozvoj obce pohlíží z dlouhodobého hlediska, nechtějí ji zadlužit a myslí do budoucna, nejen na populistické kroky.

Miroslav Kalousek nedávno prohlásil, že TOP 09 by se bez Starostů obešla, ale Starostové bez ní ne? Co si o tom myslíte?

My máme několik tisíc komunálních politiků a také po minulých volbách máme několik tisíc zastupitelů, takže jsme zastoupeni na komunální úrovni. V tuhle chvíli je užitečná spolupráce a starostové z komunální politiky by své zájmy velmi těžko prosazovali.

Já jsem byla v komunální politice dvanáct let a určitě jsme se snažili o změnu. Ale financování přeneseného financování výkonu státní správy je těžké prosazovat.

Co očekáváte od nové vlády?

Já oceňuji proevropskou orientaci vlády. Opravdu vidím nejenom z ekonomického, ale i biologického hlediska budoucnost v rámci evropské integrace. Vidím, co se děje na Ukrajině a jsme pořád ve středu zájmu východních mocností. Nejen kvůli politické, ale i strategické a geologické pozici je přítomnost v Evropské unii zásadní.

Myslíte si, že dokáže nová vláda změnit korupční a protekční prostředí v České republice?

Já myslím, že systémová opatření by se prosadit měly, ať už registr smluv, změny u Nejvyššího kontrolního úřadu nebo jednání sněmovny, ale vláda, která má v sobě korupční potenciál ukotvený, na to nemá.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…