Lékař Kostřica: Nechci se odvracet od lidí v nouzi, ale Evropa musí zachovat dědictví předků. Ty desítky miliónů Asiatů a Afričanů…

25.12.2016 15:01

ROZHOVOR Podle poslance TOP 09 a lékaře, Roma Kostřici fakt, že se nás uprchlická vlna nedotkla, je dán tím, že jsou v Evropě jiné státy, které jsou na tom ekonomicky lépe, a migrace směřovala tam, v chudých zemích ale čekají desítky milionů lidí, kteří by uvítali možnost žít v Evropě. „Nechci se samozřejmě negativně vymezovat vůči lidem v nouzi, ale Evropa musí být odpovědná i za to, že zachová dědictví předků, kteří ji po desítky generací budovali,“ říká Rom Kostřica.

Lékař Kostřica: Nechci se odvracet od lidí v nouzi, ale Evropa musí zachovat dědictví předků. Ty desítky miliónů Asiatů a Afričanů…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom Kostřica

Před rokem se objevovaly varovné prognózy, že se přes nás převalí uprchlická vlna apod., to se ale nakonec nenaplnilo. Jak z tohoto úhlu pohledu hodnotíte rok 2016?

To, že se nás uprchlická vlna nedotkla, je dáno tím, že jsou v Evropě jiné státy, které jsou na tom ekonomicky lépe, a migrace směřovala tam. Je totiž pravda, že imigranti do Evropy přicházejí z velké většiny z ekonomických důvodů. Kdyby nebyla možnost jít do Skandinávie, Německa a dalších zemí, jistě by využili i možnosti jít k nám. Koneckonců to bylo vidět i na skupině iráckých křesťanů, kteří přišli k nám, ale nakonec zamířili do Německa. Pokud jde o současné riziko plynoucí z migrace, spoléháme na Turecko. Teprve budoucnost ale ukáže, jak dalece se Evropa může na to spolehnout.

Migrace obecně je ale obrovským problémem budoucnosti, v Africe i Asii jsou ne miliony, ale desítky milionů lidí, kteří by uvítali možnost žít v Evropě. Nechci se samozřejmě negativně vymezovat vůči lidem v nouzi, ale Evropa musí být odpovědná i za to, že zachová dědictví předků, kteří ji po desítky generací budovali; v tom je i náš závazek pro budoucnost.

Anketa

Podporujete zřízení útvaru ministerstva vnitra, který má rozkrývat dezinformace a propagandu?

hlasovalo: 11987 lidí

Evropou otřáslo britské referendum a souhlas s odchodem země z Evropské unie. Jaký to bude mít vliv na budoucnost EU?

Brexit je velký problém a domnívám se, že mnozí z těch, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU, to udělali kvůli nespokojenosti s britskou vládou, a kdyby věděli, jak referendum dopadne, neudělali by to. Nespokojenost Britů také pramenila z toho, že Británie byla vždy ostrovním impériem a Angličané si nedovedli vždy představit svou úplnou integraci do Evropské unie.

Jak velké riziko je putinovské Rusko?

Anexe Krymu byla velmi zarážející, i když tam předtím nebyla jednoduchá situace, je to ovšem bezprecedentní příklad okupace ze strany Ruska a připomíná mi to rok 1968 a další podobné události. Rusko je tedy reálnou hrozbou.

Podobným překvapením a pro někoho i šokem bylo zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Co se vůbec dá od Trumpa očekávat ve světové politice?

Je to svým způsobem nečekané, ale vzpomínám si, že když byl zvolen podobně překvapivě prezidentem Ronald Reagan, mluvilo se o tom, že herec nemá řídit Spojené státy, ale nakonec se Regan ukázal jako velmi zdatný a schopný prezident. Možná, že se takového příjemného překvapení dočkáme i u Donalda Trumpa. Na druhou stranu nelze vyloučit, že bude pokračovat v tak neočekávaných výstupech, jako je předvedl v prezidentské kampani.

Je česká společnost rozdělená, jak se o tom mluvilo v první půli letošního roku? Kam se posunul boj pražské kavárny s venkovskou hospodou? Odpovídá takové pojmenování realitě, nebo je to jen „přání otcem myšlenky“?

Je to jen mediální záležitost. Jistě je na venkově spousta lidí, kteří mají stejné názory jako „pražská kavárna“. Stejně jako se ukazuje, že ve městech jsou celé oblasti, které s kavárnou nesouhlasí. Takové dělení je málo vypovídající. Roli zde hraje spíš rozdíl ve finančních možnostech lidí.

Jak hodnotíte vystupování prezidenta Miloše Zemana během letošního roku?

Myslím, že jeho vystoupení byla více šokující na počátku prezidentského období, nyní se zklidnil, a navíc řada jeho překvapivých nebo nevhodných výroků jde na vrub zaměstnanců jeho kanceláře, jak ostatně je vidět i na případu pana Forejta.

Zemanovi poklesla v listopadu důvěra o 8 procentních bodů, má o procento víc odpůrců než příznivců. Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Najde se i tentokrát něco?

Získávání popularity na úkor imigrantů bylo populistické, bylo to v době, kdy se staly útoky na německé ženy apod., objevovaly se spekulace o teroristech, rostly protiimigrační nálady a výroky na tato témata z úst prezidenta měly pozitivní ohlas. Nyní se situace zklidnila, témata se ovšem budou hledat dál a já doufám, že nedojde k další eskalaci nenávisti a antipatií vůči všem imigrantům.

Jaké posuny na české politické scéně vidíte – preference ČSSD padají, pravice stagnuje. Je zde šance na nějakou výraznou změnu?

Nejsem prognostik, ale je vidět, že napětí mezi premiérem a Andrejem Babišem je velké, ale pokud by další parlamentní volby dopadly stejně a měla by se vyjednávat koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, mohla by koalice pokračovat v současné podobě. Pokud by se nyní konaly volby, pravděpodobně by to tak dopadlo. Pokud jde o pravici, myslím si, že by bylo velmi vhodné její sjednocení a vznik protiváhy uvažované koalici. Velmi nepříznivě vnímám odchod Starostů od TOP 09, protože mnozí z nich by nyní nebyli na politické scéně tam, kde jsou. Kdyby nevyužívali široké a profesionálně vedené zázemí TOP 09, pan Gazdík by asi nebyl místopředsedou Sněmovny. To bylo vůči TOP 09 neférové.

Řítí se skutečně na českou scénu tandem Zeman–Babiš? Jak je to na přelomu příštího roku pravděpodobné, oni dva jako premiér a prezident?

To je velmi pravděpodobné. Nahromadění politické, ekonomické a mediální moci v jedněch rukách je velmi nepříznivé a negativně to ovlivní demokracii jako takovou. Oligarchismus s vlastnictvím médií je velmi nebezpečný. Snaha o omezení vlastnictví sdělovacích prostředků a firem někým, kdo je ve vládě, je tedy legitimní.

Příští rok bude v EU supervolební a bude se rozhodovat v Německu o Angele Merkelové, ve Francii o tom, zda zemi povede M. Le Penová atd. Máte z toho obavy?

Ve Francii to zřejmě nebude tak dramatické, pnutí v Evropské unii je nejen politické, ale i ekonomické. Jižní státy mají problémy s velkým procentuálním zastoupením přistěhovalců. V Německu mě zase velmi překvapilo, že Angela Merkelová stále drží svou pozici.

Kde vidíte do budoucna největší rizika pro Evropu?

Jedním je případný rozpad Unie po brexitu, ale problémem zůstává stále migrační vlna, boj proti terorismu a v neposlední řadě i otázky, spojené s globalizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…