Levice si toho nabrala a teď nestíhá a nezvládá, říká politička z ODS

17.03.2014 13:11

ROZHOVOR Očekávání občanů na rychlé a zásadní změny se mění v další nespokojenost. Problémů je tolik, že nová vláda i krajská vedení nemusí „stíhat“ a tak někomu připadá, jakoby to bylo záměrné či že levici „dochází dech“. Očekává se akceschopnost, rychlost. Podle krajské zastupitelky, dlouholeté pedagožky a členky ODS Věry Rubákové z Tachova to může nahrávat pravici, která v delším časovém horizontu opět může sbírat nějaké, pro ni velmi cenné, body.

Levice si toho nabrala a teď nestíhá a nezvládá, říká politička z ODS
Foto: Michal Drabík
Popisek: Věra Rubáková

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Co říkáte současnému „boji“ levice a pravice, kdy pravice, zdá se, výrazně ztrácí?

Ono je to do času. Zdá se, že levice cítí, že si nabrala přespříliš. Prostě na to nestačí. Je to vidět i u nás v Plzeňském kraji. Srovnání jednání bývalého hejtmana Chovance a současného Šlajse je neuvěřitelné. Zatímco exhejtman byl na úrovni, ten dnešní je velmi arogantní, nejraději by nepřipustil diskusi. Dochází tedy levici argumenty? Zdá se, že v některých otázkách už ano. Naložili si toho více, než stačí. To víme i na příkladě krajských nemocnic. To už není problém úhradové vyhlášky, ale v lidech, že zklamala zpětná kontrola. Příspěvkové organizace, do jejíhož vedení jsou nominováni politici bez ekonomického vzdělání. Prostě ve správních radách sedí řada prominentů, a to se ani za vlády levice nijak zásadně nezměnilo. Vlastně ano - jsou tam nyní ti, kteří mají legitimaci nebo nepokrytě podporují sociální demokracii či komunisty. Takže stejná písnička, jen s trochu jinými slovy.

To samé se týká školství a dopravy. Ředitel školy ještě nemusí rozumět ekonomice. Výměna tedy musí být pořádná a nikoliv jen naznačovaná!

Kde ale na všechny deklarované věci vzít?

Jistě! Lidem a voličům se krásně slibuje, ale pak „skutek utek". A to je i nyní. Jak jsem už říkala, levice si toho nabrala více, než dokáže a lidé se k ní upjali. To ale nebude trvat dlouho, protože se očekávají změny a ty jen tak nepřicházejí a ani nepřijdou! Když se mluví o hospodaření a úsporách, je od levičáků ticho. Ztrátu musí upravovat tak, aby to navenek nebylo do očí bijící. Jako ten náš kontokorent, který si Plzeňský kraj vzal. Pořád je to prostě dluh! Ať je to překlenovací nebo ne, pořád je to půjčení peněz, které se musí vrátit. Takže ať se nic nelakuje, dluh bude pořád dluhem, i když ne třeba dlouhodobě. Přitom se troubí do světa, jak jsme jako kraj bez dluhů. Ano, dlouhodobě nejsme zadluženi, ale krátkodobě - viz ten kontokorent - přece ano! Tak nemíchejme pojmy s dojmy a když levice tak pěkně hovoří o pravdomluvnosti a přímosti, tak je třeba říci, že zadluženi jsme…

Jak se tedy podle vás v kraji vydávají peníze?

Především chaoticky a nahodile. Když se někomu jenom ubere, je to špatně. Když se to vypráská přímo z hlavy, bez podrobné analýzy, tak to svědčí o chaotické práci úředníků. A to se třeba může i někomu hodit. Teď je na tapetě možné omezování regionálních železničních tratí, ale není to žádná legrace, nejde střílet od pasu. Plzeňský kraj má na to organizaci POVED, která realizuje dopravní obslužnost na Plzeňsku. A i v tomto případě, tak jako u Zdravotnického holdingu, si myslím, že tato organizace neprovádí, co by měla a co dostala do vínku, není řádná komunikace mezi ní a krajem a pro občany je to společnost spíše obestřená tajemstvím, zastupovaná komisními úředníky.

Teď je zase aktuální vzdělávání. Krajský úřad chce založit nadační fond Podpora technického vzdělávání. Ale je to zase nepřipravené, šité horkou jehlou. Záměr je chvályhodný, ale příprava velmi problematická. Takže zase - něco se dělá, ale nejde to do důsledků. Je vidět, že levici dochází dech. A navíc, jsou pořád velmi spojeni s minulostí, kde je samá formalita, omílání, ale nejde se do hloubky. Prostě, jen aby se přijalo usnesení, projevila vůle a jede se dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…