Lezete do řitě! Lžete, sajrajt. Přiletí meteorit a bude z nás marmeláda. Tak trochu jiný komentář k dalajlámovi

20.10.2016 13:50

„Je pro mne urážlivé, že když přijede tak význačný člověk na Forum 2000, kde jsou další význační a mimořádní lidé, osobnosti, po nichž zůstane stopa jako po dalajlámovi, a ti čumíkové politici, na které si nikdo za deset let ani nevzpomene, až skončí, tak jsou teď hodně důležití a lezou Číně do řitě. A Tibet? Ten byl během druhé světové války neutrálním státem, a ne součástí Číny! Respektoval to Čankajšek, respektovali to Japonci, Indové, Němci, Angličané i Američané...,“ spustil předseda Spolku Šalamoun John Bok, když se jej ParlamentníListy.cz otázaly na návštěvu dalajlámy v ČR.

Lezete do řitě! Lžete, sajrajt. Přiletí meteorit a bude z nás marmeláda. Tak trochu jiný komentář k dalajlámovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Poté, co se ministr Herman soukromě setkal s dalajlámou, vydali nejvyšší ústavní činitelé (prezident Zeman, šéf Senátu Štěch, šéf Sněmovny Hamáček a premiér Sobotka) společné prohlášení, ve kterém přijetí dalajlámy odsoudili s tím, že to není oficiální politika českého státu. Od příjetí se distancovali a dodali, že ČR respektuje celistvost Číny, jejíž je Tibet součástí. Co si o tom myslíte?

Osobně jsem velmi rád, že se u nás našel někdo, kdo dalajlámu pozval; a hned úvodem vám řeknu, že závidím Slovákům jejich prezidenta. Protože on dalajlámu přijal a pokračuje tak v duchu a linii Václava Havla. Zřejmě je i stejného ražení, jako byl Havel. Kiska je prostě úžasný prezident!

Ať už je ministr Herman jakýkoliv, tak je logické, že když je svou podstatou křesťan, že tak i jedná. Prostě asi není pokrytec. Mne u něj ale jeho postoj nijak neudivuje a jsem rád, že alespoň jeden z představitelů naší vysoké politiky – i když vím, že u toho setkání byli ještě jiní politici – našel odvahu něco takového učinit. Kvituji to s povděkem. To ale neznamená, že bych najednou začal mít rád lidovce, ale v každém případě je to alespoň důstojná reflexe toho, že u nás byl na návštěvě význačný světový občan a osobnost neuvěřitelného významu ač malé země ve vysokých horách. Konání Hermana beru i tak, že je to demonstrace proti nabubřelosti autoritativních a totalitních států. Nesmíme zapomenout totiž na to, že i nás kdysi podobně podpořil francouzský prezident Mitterrand, který přijel v roce 1988 do Prahy a na francouzské ambasádě se sešel s Václavem Havlem a s dalšími disidenty. Proto máme povinnost, když jsme již svobodní, takto jednat...

Co se týče jednání Sobotky a spol., tak to je podle mne urážlivé, protože byznys je sice potřeba, ale ať ho dělají podnikatelé, a ne politici. Když už hovořím o byznysu, tak nesmíme zapomenout na to, že různé firmy zakládají v Číně pobočky, ale přitom to českým občanům nic nepřinese, takže nějaké připomínky o podpoře byznysu jsou absolutní lží. Jestli si někdo myslí, že když Kellner otevře v Číně banky, že to pomůže české společnosti, tak to se plete. Když si tam někdo postaví automobilku a bude tam vyrábět auta, tak jak to pomůže českému státu? Nijak! V tomto nám politici lžou a jenom kvůli svému prospěchu slouží byznysu namísto toho, aby sloužili této zemi! Měli bychom se přitom zařadit mezi země, které jen tak nebudou podléhat slovům o tom, jak je Čína velká a jaké to je odbytiště zboží. Měli bychom nepřehlížet, když jsou v Číně lidi popravováni, když jim jsou odebírány části těl jako obchodní artikl, který se pak prodává na Západ, aby ti, co si to mohou dovolit, mohli být zdraví.

Kdyby se někdo zajímal o Tibet, tak by musel vědět, že Čína svůj vpád do Tibetu v roce 1949 vykládá jako osvobození Tibetu od imperialistů a feudálního systému, neboť prý v Tibetu bylo otrokářství, kdy i dětem vypichovali oči. To jsou ale bludy! Tibet byl ještě během druhé světové války neutrálním státem, a ne součástí Číny! Respektoval to Čankajšek, respektovali to Japonci, Indové, Němci, Angličané i Američané. To se dá snadno dohledat. Tibet tedy byl nezávislý; když Číňané chtěli přijet do Tibetu, tak musela Čína oficiálně požádat Tibeťany, zda přijet vůbec mohou. Teď tady ale politici najednou prohlašují, že Tibet byl vždy součástí Číny. Podobenství s Krymem, který je podle mnohých také součástí Ruska, je nasnadě. Krym se stal stejným způsobem součástí Ruska jako Tibet Číny! Všichni to vědí, ale všichni drží hubu!

Odbočil jsem ale od dalajlámy, tak se k němu vrátím. Pro mne je totiž urážlivé jako pro občana, že když přijede tak význačný člověk na Forum 2000, kde jsou další význační a mimořádní lidé, osobnosti, po nichž zůstane stopa jako po dalajlámovi, a ti čumíkové politici, na které si nikdo za deset patnáct let nevzpomene, až skončí, tak jsou teď hodně důležitý a lezou Číně do řitě. Neznám lepší slovo nežli do řitě. Znovu musím konstatovat, že je dobře, když se stát stará o práci pro lidi, a je dobře, když obchod podporuje ekonomii, ale jsou peníze a blahobyt opravdu to nejdůležitější v našem životě? Jsou sice důležité, ale ne za cenu toho, že se vzdáme mravních a morálních zásad! Copak nám je jedno, že nějaká země okupuje jinou zemi a že tam bylo vyvražděno tolik tibetských mnichů? To nám je jedno, když Slovákům jasně řekli, že si „nadrobili“, a že to tedy poškodilo jejich vzájemné vztahy?

Na jednu stranu politici říkají, že se nebudeme vměšovat, ale v okamžiku, když se vměšuje do naší politiky Čína, která před lety napochodovala do Tibetu a vyvraždila tam v klášterech mnichy, tak to je v pořádku? My, když kritizujeme Čínu, tak to se vměšujeme do její vnitřní politiky... Na tom ale vidíte, jak jsou politici dvoustranní a pokrytečtí a lživí. Jsme slepí a je nám asi jedno, když tady Číňané skupují média, noviny, reklamní agentury, sportovní družstva a fabriky. My se hrozíme toho, že tady budeme mít muslimy, ale sto tisíc Číňanů nám nevadí? To není jiná a odlišná kultura? Až tady opravdu budou, tak nám budou lézt oči z důlků!

Čeho se ti Číňané vlastně bojí? Jednoho dalajlámy? Jednoho duchovního vůdce malé země šesti milionů lidi? To ale není zrovna velká síla na to, aby takto prskali.

Právě, že čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že dalajláma provádí v Česku „protičínskou separatistickou činnost“ a vyzývá tak k tomu, aby se s ním žádný úřední představitel nebavil. Nesnaží se v tomto Čína poroučet?

Musíme si uvědomit, že celý ten komunistický sajrajt tam je úplně stejný, ve kterém jsme žili my před listopadem 1989. Čínské ministerstvo zahraničí mne nezajímá, my jsme svobodná, nezávislá země! A Slovensko taky. A to, že je to nějaká velká Země středu, mne vůbec nezajímá. Co nám mají co diktovat? A kdybyste byla na tom Hradčanském náměstí, tak byste proti Číně neslyšela jediné slovo! Dalajláma je totiž mírumilovný a pozitivní člověk.

Ano, při setkání na Hradčanském náměstí dalajláma dokonce řekl, že nadešel čas, abychom o světě přemýšleli jako o jediném organismu. Lidé ve světě jsou prý stejní nehledě na náboženství. Sdělil také, že se nám islám nemusí líbit, ale musíme se s ním naučit žít. Neměli bychom mu více naslouchat?

Určitě bychom mu měli naslouchat, on přece nijak záporně nemluví. Na Hradčanském náměstí třeba říkal, že považuje za úžasné, když Evropa, která měla dvě války, se nakonec dokázala dát dohromady i přes všechny problémy, které měla, a že on věří, že takovouto unii jednou budou mít i v Latinské Americe, v Africe a dokonce i v Asii, protože tahle planeta je planetou občanů, a ne politiků a králů! Tohle řekl, ale ve výsledku to pak někdo překroutil. On přitom vůbec nebrojil proti čínskému vedení. Dalajláma anebo Gándhí představují náboženství pasivně rezistentní, které je proti násilí. Gándhí bojoval za ukončení kolonialismu anglického impéria tím, že vedl pasivně rezistentní boj, tedy bez násilí, a dokonce snášel útlak, násilí i mučení. A co dělají Tibeťané? Jejich mniši se upalují na protest, ne že někoho napadají. A to se Čína bojí takovéto síly? Oni se ale bojí i svých občanů. Uvědomte si, že Čína je složená z mnoha národností a tenhle příklad Tibeťanů, kteří lpějí na své kultuře, na své historii, na své filosofii života je pro ně asi hrozbou, ale přitom to je pro lidstvo velmi pozitivní věc. Proč by na tom všem nelpěli, když takto žili po celá staletí?

Nevzniká ale tady nějaký nový fenomén dalajláma? Jde o to, že spousty lidí plní internet slovy o dalajlámovi, sociální sítě jsou plné jeho fotek, jeho myšlenek, lidé se s ním chtějí fotit atd. Jako by byl rocková superhvězda... Lze to nějak vysvětlit?

O superhvězdě bych nemluvil, ale připadá mi, že trošku propadáme modernímu jazyku. Dalajláma je jen mimořádná osobnost podobně jako papež František. To jsou dvě velké duchovní osobnosti v tomto sajrajtu, kde je podstatou blahobyt a vzrůstající ekonomika i pocit bezpečí. Co je ale pro nás jisté? Zítra se může objevit nějaký meteorit a zbude po nás jen marmeláda. A my chceme nějaké každodenní ekonomické jistoty? Namísto toho, abychom se radovali ze života, abychom byli rádi za to, že máme co jíst a kde složit hlavu? A o tom hovoří lidé, jako je František anebo dalajláma. Měli bychom mít radost, že jsme a že můžeme potřebným pomáhat, a ne jen sobecky hromadit statky.

Takže nejde o módní záležitost?

Ono jde spíše o to, že je to u nás nové, či staronové, ovšem dalajlámu přijímaly i před lety osobnosti a univerzity celého západního světa – v USA, ve Velké Británii, ve Francii... Jen tady se najednou všemu divíme a myslíme si, že jde jen o jakousi módní záležitost. V jednom bych ale s vámi souhlasil, a to v tom, že to přišlo náhle jako vlna. Jde spíše o to, že se lidi probouzí. Mají blahobyt, ale přitom najednou zjišťují, že jim něco chybí. Samozřejmě, že tady zůstává ta převážná část, která si ráda bude šetřit na škodovku a napere se vepřovým s knedlíkem a zelím a pojede na dovolenou k moři... Podle mne ale přibývá lidí – a to hodně i mezi mladou generací – které zajímají myšlenky, jež vedou k pozitivnímu vnímání světa. Mně osobně ale hodně vadí, když představitelé této země pouze kvůli byznysu, kvůli prachům straní někomu, kdo z nás pak dělá nepřítele. Uvědomme si, že když budeme někoho cizího poslouchat, že jde o vměšování! Pro mne osobně ale nejsou Číňané nepřátelé, jen mi vadí, když oni z nás dělají nepřátele a když jsou naši politici servilní.

Vezměte si, když tady byl ten jejich prezident, co tady předváděli. I ombudsmanka k tomu jasně řekla – a nakonec to potvrdila i policie – že policisté jednali špatně, když ignorovali, jak se Číňané chovali v cizí zemi. Že jednali způsobem, který je v rozporu s našim právním řádem, a dovolovali si přitom na české občany, kteří nic jiného nedělali, než že pouze projevovali nesouhlas a protest. Číňané přitom vytýkali protesty společnosti, která si říká, že je právní. Ovšem kvůli nim tady zatýkali české lidi, kteří nic nerozbíjeli, nikoho nemlátili, jenom vyvěšovali tibetské vlajky a sundávali ty čínské. Na Evropské třídě Číňané vyvěsili čínské vlajky, jako kdybychom byli jejich kolonie.

Za ministra kultury Daniela Hermana se ve věci přijetí tibetského duchovního postavil vicepremiér Andrej Babiš, který jinak stojí spíše za prezidentem. Jak to vnímat? Může mu to nějak politicky prospět?

Tak toto mne překvapuje. Ale pokud by to bylo opravdu od srdce a z přesvědčení, že je třeba toto dělat, tak se ptám, proč se s ním nesetkal Babiš sám, a druhá otázka je, zda za tím není třeba to, že je to politicky vhodné, protože pro ně lidovci zrovna nejsou nějací velcí nepřátelé. Největší konkurencí pro Babiše je Sobotka a spol., takže Babiš tím mohl demonstrovat jenom to, že má socanů plné zuby a že mu lidovci zas až tak nevadí. Zaplaťpánbůh, že Babiš Hermana podpořil! A je mi jedno, z jakých důvodů to udělal, zda z vypočítavosti anebo ještě z jiných příčin. Mne spíše fascinuje ten fakt, že Babiš s panem Zemanem, který pro mne není prezidentem, je v nějaké přízni. Zeman ale přitom tohle všechno smete, protože podle něj jsou pro nás Číňané budoucnost, a proto jezdí do Číny se učit pořádku a vládnutí.

Jenže k Babišovi se přidal i ministr Robert Pelikán se slovy, že pročínské prohlášení čtyř ústavních činitelů je „ostuda a ponížení naší země, jež nemá v naší svobodné historii obdoby“.

Pelikán demonstruje svým stylem života a přístupem k životu především to, že je hrdý na to, že je Čechem a občanem malé země, která je součástí EU. Chvála Bohu za jeho postoj! I jeho postoj vůči imigrantům kvituji s povděkem a jsem rád, že alespoň jedna politická síla v této zemi se chová jinak. I když u Andreje Babiše bych jeho postoj nepovažoval za tak úplně rovnocenný jako u ministra Pelikána. Člověk ale má být objektivní, takže v tomto musím jen konstatovat, že je dobře, že jeden z význačných a nepřehlédnutelných politiků, jako je Andrej Babiš, svým postojem ukázal, co si myslí. Jeho postoj považuji za pozitivní věc, i když, jak jsem říkal, je možné, že v tomto byla jakási politická kalkulace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…