Liberecký lídr KSČM Mackovík: Nejen v Německu se k moci dostávají užiteční idioti

07.10.2017 12:57

Tato vláda byla účelovým slepencem. ANO 2011 je v podstatě ODS s novou tváří. KDU-ČSL byla v USA poučena a zaúkolována, že musí za každou cenu zabránit přezkumu církevních restitucí a společně s Babišem musí udržet ČSSD vpravo, míní Stanislav Mackovík (KSČM). Proč je přesvědčen, že není nutné omezovat moc státu? Jakých největších omylů se vlády v minulosti dopustily a jak je napravit? Prozradil nám také, jaká jsou nosná témata KSČM v oblasti zdravotnictví a bezpečnosti. A řeč přišla i na volbu prezidenta. Koho podpoří svým hlasem?

Liberecký lídr KSČM Mackovík: Nejen v Německu se k moci dostávají užiteční idioti
Foto: red
Popisek: Stanislav Mackovík

Rád byste letos obhájil svůj mandát. S čím do voleb jdete?

Do voleb jdu s nabídkou, že budu dál pracovat pro lidi, kterým není lhostejný další vývoj v ČR. Na rozdíl od mnoha politiků jiných stran a hnutí jsem vždy hlasoval v souladu s naším levicovým programem. Byl to například náš návrh zákona na úplné zrušení poplatků za zdravotní péči. A byly to poslanci hnutí ANO společně s poslanci vládní ČSSD, kteří hlasovali před několika měsíci pro zachování poplatků společně s celou pravicovou opozicí v Parlamentu. Teď právě ČSSD na předvolebních plakátech zase slibuje, že poplatky zruší. ČSSD ruší zdravotnické poplatky v předvolebních kampaních už deset let.

Osobně – koukám se na návrhy zákonů podle jejich obsahu. Nehodnotím je podle toho, kdo je jejich tvůrcem. Tak jsem hlasoval třeba i pro některé nové státní svátky. Dále trvá náš levicový, tedy i můj zájem, že musí být zavedeno zpět proplácení prvních tří dnů v nemoci – tedy karenční lhůta. Nelze do nekonečna nadřazovat jen zájmy vlastníků firem nad zájmy zaměstnanců.

Nesouhlasím ani s tvrzením, že je nutné oslabovat do nekonečna vliv státu. Chápu, že silný stát vadí nejvíce právě těm, kteří bez ukradené koruny ráno ani nevylezou z postele. Silný a fungující stát se musí stát zárukou bezpečnosti všech občanů – nejen těch, kteří si jsou za své miliardy schopni koupit jen svoji vlastní bezpečnost. Zloději se bojí fungujícího státu. To je evidentní. Proto se do vlád dosazují mnohdy neschopní a manipulovatelní jedinci, kteří sobě vlastním nízkým potenciálem nezvládnou řídit odpovídající ministerstvo. To se následně prezentuje jako celková neschopnost státu. Pak na dokončení díla zkázy nastupují křiklouni s požadavkem na oslabení role státu.

A mimochodem – stát není žádná firma. Taková populistická tvrzení jenom dokazují, že snaha o manipulaci davu je neutuchající. Mám pocit, že čím dál více platí sdělení některých psychologů, že manipulovat je možné cca 60 % populace. 

Do voleb jdu také proto, že KSČM je jediná opravdová levicová strana. Nikdo z nás – poslanců KSČM – neklesl na morální úroveň současné pravicové elity, která má sice plnou pusu slov o humanitě, lidských právech a svobodě. Tatáž pravice ale žije jen díky mafiánským praktikám, které zde zavedla a udržuje je při životě od počátku devadesátých let. To prokazují i tím, jak tvrdošíjně odmítají přijetí zákona o majetkovém přiznání, jenž by jasně oddělil schopné a slušné lidi od zlodějů. 

Je ostudou všech vlád po roce 1989, že ze zdravotnictví se stal obchod a z pacienta klient. Podle mého názoru – klienti chodí do banky. K lékaři chodí pacienti. Zdravotnictví se soustředilo jen na zisk. Neexistuje koncepce. Mimochodem, koncepci nemá ani armáda, ani školství a ani policie. Nekoncepčnost vyhovuje kleptokratům při jejich řádění, které je spojeno hlavně se zadáváním zakázek a s dosazováním kamarádů na vlivné posty. Česká republika se proto stala korupční monarchií, která nemá ani vlastní názor na zahraniční politiku.

To se musí změnit, a to je i můj důvod, proč chci dál být v politice.

Možnosti opozice jsou omezené, ale přesto, co považujte za váš největší úspěch? Na co jste za čtyři roky v Poslanecké sněmovně nejvíce pyšný?

Spokojen mohu být se skutečností, že prosazujeme to, co slibujeme v našem programu. Naše návrhy zákonů se někdy účelově parkují v šuplíku. Vládnoucí strany brání jejich projednání. To byl třeba návrh zákona o Horské službě.

Práce poslance je důležitá i ve výborech. Schopnosti některých ministrů totiž nedoženete přijetím žádného zákona. Na výborech a při interpelacích je prostor, jak donutit ty méně vyspělé alespoň k nějakému slušnému výkonu. Ať je to plot kolem letiště, zajištění letecké záchranky v ČR schopným a bezpečným provozovatelem. Nebo zabránit vyřazení techniky, která je potřebná pro armádu, nicméně protože nepochází z USA, tak ji chtějí ideologové demokracie vyřadit.

Důležité je říkat pravdu a nemanipulovat. Tím ztížíte existenci všech těch pravověrných Brouků Pytlíků. Když třeba říkají, že vyřadíme vrtulník Mi-24 z armády a jako důvod uvedou, že je závislý na motorech z Ruska. Problém ovšem je v tom, že ty motory se vyrábějí na území dnešní Ukrajiny (od roku 1974), tedy země, kde současná naše vláda a celá naše pravice má své kamarády. Zároveň stejné motory budeme minimálně po dobu dalších deseti let používat ve vrtulnících typové řady Mi-8 (Mi-17, 171), byť se Mi-24/35 vyřadí.

Takových příkladů, kde jako opozice můžeme hodně změnit – těch je celá řada. 

Váš kolega Ivo Pojezný hodnotí vztahy mezi koalicí a opozicí spíše negativně. Vidíte to podobně? A je podle vás šance a vůle politiků to změnit?

Ano – tato vláda byla účelovým slepencem. ANO 2011 je v podstatě ODSkou s novou tváří, Je to pravicové hnutí, založené účelově miliardářem Babišem. Prostě pro Babiše bylo hloupé v roce 2011 usilovat o nějaký vlivný post v ODS, tak si založil svoji vlastní. Využil v té době úpadek ODS a nálady ve společnosti. Babiš sám mnohokrát v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR řekl, že ,,doteď jsem byl voličem ODS“. Jenže vstupovat s Agrofertem do modrostrany Petra Nečase v roce 2011-2012, to by bylo jako chtít vstoupit do wehrmachtu v červnu 1945.

Vztahy současné vládní koalice jsou třeskuté. KDU-ČSL byla v USA poučena a zaúkolována, že musí za každou cenu zabránit přezkumu církevních restitucí. KDU-ČSL společně s Babišem musí udržet ČSSD vpravo. To se jim opravdu povedlo. ČSSD pro levicového voliče neudělala skoro nic. Vláda jako celek prokázala svoji slabost několikrát, vždyť nebyla schopná se svoji vládní většinou prosadit řadu vládních zákonů. V zahraniční politice se současná vláda orientuje úplně stejným směrem, jako ODS a TOP 09. Náš stát jen papouškuje cizí zájem. To poškozuje naši ekonomiku. Tahle vláda nás nechala v panoptiku slibů. Opravdu – jen řadou slibů nikoho nezarmoutila.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka je ale problém uvnitř opozice, kdy si pravicová a levicová část blokují vzájemně své návrhy, které se tak nedostanou na projednávání….

Pan Hamáček před tímto výrokem asi špatně posnídal. Nevím, komu má tahle jeho dezinformace sloužit. 

Máte bohaté zkušenosti ze zdravotnictví, které se snažíte zúročit i jako poslanec. Navzdory svým slibům vláda neschválila pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, zařazení zdravotnických pracovníků mezi úřední osoby či elektronizaci zdravotnictví. Co vy sám vnímáte jako největší problém, na který chcete případně upnout svou pozornost v dalším volebním období?

Začnu od středu vašich otázek. Úřední osobou v ČR je například exekutor. To je podnikatel (OSVČ). On dělá práci pro svůj zisk. Není ve služebním poměru. Ani strážník městské policie není ve služebním poměru a je úřední osobou. Na písemnou interpelaci mého kolegy ohledně možného zařazení pracovníků výjezdových skupin záchranky mezi úřední osoby – jsem se dozvěděl z MZd ČR, že když nejsou ve služebním poměru, tak nemohou mít statut úřední osoby. Mimochodem, politici nejsou ve služebním poměru – mají ale statut. Každý svéprávný občan si udělá z takové odpovědi ministerstva vlastní obrázek. To jen dokresluje tu „odbornost“, která je ve státní správě. Dle mého názoru nic nebrání statut úřední osoby aplikovat na pracovníky záchranek. Jejich práce pro stát je daleko přínosnější než nandávání „botiček“ nebo ƒ„omylem“ zabavování majetku sousedů povinného. 

Naše zdravotnictví se v blízké budoucnosti bez propojené funkční elektronizace neobejde. Nelze ale jít cestou, že každé zdravotnické zařízení bude mít svůj „unikátní“ systém, který nebude komunikovat s nikým jiným. To je realita dnešní doby, že se nejsme schopni domluvit. Vždy to zatím bylo o tom, kdo vysoutěžil jakou firmu a za jakým podmínek. Šlo hodně o kšeft, ale ne o fungování systému. To se musí změnit. 

Valorizace za státní pojištěnce musí být pravidelná. Nejen jako předvolební téma. Jde o systémové opatření. Řešení těchto problémů bylo a je v mém zájmu jako poslance. Do budoucna to jsou nosná témata mé práce, společně s omezením počtu zdravotních pojišťoven, kterých máme přebujele mnoho. Pojišťovny předstírají konkurenční souboj. Ovšem Všeobecná zdravotní pojišťovna má cca 57 % trhu. Dalších 6 pojišťoven si rozebírá oněch 43 % pacientů. Jak jsem už řekl v jiné části rozhovoru, tak zdraví nemůže být dál jen obchodní položka v nějakém ceníku. 

Pracujete jako záchranář. Ti se u nás velmi často setkávají s agresí ze strany pacientů. Jak zabránit vážně tragédii, k níž tak může dojít?

Univerzální ochrana neexistuje u žádné složky, tedy ani u záchranky. Jen stát by měl dát víc najevo, že si policistů, hasičů, vojáků, lidí pracujících na záchrankách a v nemocnicích váží. Jde to jak finančním oceněním, tak i změnou právního postavení. Záchranná služba je základní složkou Integrovaného záchranného systému – stejně jako Policie ČR a HZS ČR. Budu usilovat o rovnoprávné legislativní postavení – tedy o statut úřední osoby. Jak jsem zmiňoval už u jiné otázky, tak ta cesta je možná. Je to jenom o vůli části zákonodárců. Určitě je do budoucna nutné jít cestou stanovení limitu věku, kdy se dá dělat práce na záchrance. To by znamenalo dřívější odchod do důchodu pro pracovníky operačních středisek a výjezdových skupin záchranky. Peněz na lidi musí být dost. Jenom se nemohou utrácet za malichernosti typu IZIP a další...

Vy jste především letecký záchranář. Podle opozice vláda rozbila leteckou záchranou službu (LZS) a teď si neví rady. Jaké řešení preferujete? 

Vláda zničila LZS v ČR po třiceti letech jejího provozu. Je to největší ostuda, která se stala v důsledku snahy připravit převod provozu na někoho jiného. Rozhodně není v silách státu za tři roky vybudovat funkční a bezpečnou státní firmu, která zajistí provoz LZS po celém území. Scházejí piloti a tři roky jich bude stále málo. Není ani na čem vycvičit státem požadovaných 40 nových pilotů. A představa, že třeba do Liberce za tři roky přijde nový pilot, který bude mít nalétáno čerstvě – za poslední tři roky – 1200 hodin v rámci přípravy státního podniku, hned jak začne létat LZS. To je totální hloupost. Nikde ve světě s takovým nápadem nikdo nepřišel. Vládní návrh by byl realizovatelný tak za 8 až 10 let. Cokoliv pod tuto lhůtu je za stávajících podmínek, kdy nejsou ani vrtulníky a ani instruktoři, hazard.

Ten problém je tak velký, že se mu na vašich stránkách budu věnovat samostatným článkem.

Jste také členem sněmovního výboru pro obranu. KSČM je přesvědčena, že se problémy musí řešit tam, kde vznikají. Jak konkrétně byste postupovali v případě poražení Islámského státu?

Nelze čekat až na poražení IS. Musí se už teď jednat s legitimními vládami států, kde se o nelegální převzetí moci pokusil IS. Bohužel Západ má jedinou starost. To je – především v Sýrii dosadit svého vazala, který bude poklonkovat USA. Tam se právě USA prostřednictvím IS snaží vyšachovat Bašára Asada. A pojem umírněná opozice je další blud, když se takto definovaná skupina prohání na tancích a bojuje především proti vládním silám, ale velmi málo bojuje proti IS. Západ se zase více věnoval exportu barevných revolucí a jar. Málo se věnuje skutečnému řešení situace. Diplomacie je tím místem, kde je nutné začít hledat nové východisko pro řešení vztahů mezi státy. Tam je šance pro nás. Ovšem jen tehdy, když začne ČR produkovat svoji, suverénní, zahraniční politiku. Pak máme šanci začít ovlivňovat jak migraci, tak i vzájemné obchodní vazby.

Patříte mezi kritiky politiky Angely Merkelové, která ale doma obhájila svůj mandát, a to i navzdory mnohým skandálům s migranty nejen v Německu. Ztratila však řadu hlasů a třetí nejsilnější stranou se stala krajně pravicová AfD. Jak výsledek německých voleb hodnotíte? Co znamená pro řešení uprchlické krize? Lze očekávat nějakou změnu německé zahraniční politiky?

Německá zahraniční politika je prodlouženým zájmem USA v Evropě. Německo nebude realizovat nic, co by nebylo blízké Bílému domu. Tak je nutné se dívat i na výsledky voleb v našem prostoru. Nejen v Německu se k moci s patřičnou velkou podporou voličů dostávají užiteční idioti. Uprchlická krize bude do té doby, dokud si to bude přát její organizační tým. Bohužel – zájmy obyčejných lidí jsou na pokraji vnímání politiků, kteří obdivují EU a její byrokratický způsob vládnutí. Dokud bude Merkelová dodržovat rámec podepsané kancléřské smlouvy mezi Německem a USA, tak bude stát v čele Německa. Podobný model se aplikuje i bez poválečné smlouvy v řadě zemí EU. Německo bude silné jen do té míry, do jaké mu to bude dovoleno. Není náhodou, že na území Německa si USA udržují stále svůj vojenský a zpravodajský potenciál.

Požadavek na zrušení NATO či alespoň vystoupení České republiky z tohoto vojenského systému má komunistická strana ve svém programu opakovaně s tím, že by se obranyschopnost Česka měla obnovit. Co konkrétně si pod tím představit? Znamená to návrat povinné vojenské služby, nové vyzbrojování, nebo příklon k jinému vojenskému partnerství?

Určitě nechceme žádný návrat povinné vojenské služby. Navíc – tento druh služby v jedenadvacátém století má mnoho nedostatků. Naše armáda musí budovat především síly, kapacity a schopnosti na obranu svého teritoria. Nikoliv na spolupodílnictví se v expedičních sborech kdekoliv po světě po boku USA. ČR nevstoupila do NATO pomocí referenda. Náš vstup do NATO byl výsledkem politického rozhodnutí z kuponové zlodějiny vzešlé kleptokracie, která se usadila v zákonodárném sboru po roce 1990.  Kleptomany v ČR Západ v devadesátých letech toleroval. Byla to jediná garnitura ochotná vytvořit podmínky pro vznik politických sil, které budou poklonkovat cizím zájmům.

Mají nakradeno a hrají si na demokraty, a když souhlasí s bombardováním, tak jedině s tím humanitárním.

Při vstupu do NATO se nikdo našich občanů neptal, zda jsou ochotni obětovat svoje území a své životy v cizím zájmu. NATO je evidentně jenom mocenský nástroj na vedení válek kdekoliv ve světě. Agresivní válka proti bývalé Jugoslávii byla vedena bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. NATO tím spáchalo válečný zločin.

Pokud jde o vlastní vyzbrojování naší armády, tak jej realizovat na základě platných mezinárodních smluv. A především, technické parametry zbraňových systémů nadřazovat ideologickým a obchodním zájmům. Zároveň by to umožnilo větší angažovanost našich výrobců v podílu na modernizaci Armády ČR.

Pokud by byla obnovena povinná vojenská služba, jaké odhadujete náklady? A neznamenalo by to překážku pro mladé, kteří chtějí založit rodinu? Již nyní takové rozhodnutí odkládají, jelikož jim chybí zajištění. Nebyla by toto pro řadu z nich další komplikace?

Jak už jsem uvedl – nepočítám se zaváděním povinné vojenské služby. Budovat moderní armádu – to znamená změnit její strukturu. Ano, část armády může být potenciál v neprofesionálech, kteří projdou výcvikem na vlastní žádost. Další rezervu máme v lidech, kteří armádu po letech služby opustí a nikdo se jim nevěnuje. Tam je dost prostoru pro udržení jejich vojenské kvalifikace, která se v současné době často propadá a vytrácí se. Musí být koncepce armády. Pak můžete plánovat i nakupovat potřebné vybavení. A mimochodem – schází na školách všech stupňů efektivní a neagresivní propagace armády. A pojem vlastenectví je pro mnohé mladé lidi cizí slovo. Tak je dost prostoru to změnit k lepšímu.

Není to tak dlouho, co jste se obul do prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Prozradíte nám, kdo je naopak vaším favoritem?

Budu upřímný – z prezidentské volby se stala bulvární show, která cíleně demoralizuje vědomí lidí. Je to další snaha otrávit voliče a znechutit jim politiku. Vše, co se děje kolem volby prezidenta, je jen o penězích a vymývaní mozků. Schází slušnost a inteligentní nápady.

Převládá lež a sliby. Všichni dávají na odiv svoji nenávist k Zemanovi. Zeman přehání svoji prostořekost. Proto nemám kandidáta.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…