Liberecký lídr ODS Beitl: Českou republiku je třeba vrátit mezi vyspělé státy světa

09.10.2017 16:31

ODS čelila v posledních šesti letech brutální demagogické kampani. Včetně toho, že nemohla dostatečně reagovat na stokrát opakované lži. Dnes je konečně zveřejňována řada závažných informací o těch, kteří k našemu pádu přispěli a měli z něj prospěch, bilancuje primátor Jablonce nad Nisou a lídr ODS v Libereckém kraji Petr Beitl. Jak bude chtít zúročit své zkušenosti v Poslanecké sněmovně? Co považuje za nejdůležitější? A zůstal by v čele města i po svém zvolení do dolní parlamentní komory? Nejen s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Liberecký lídr ODS Beitl: Českou republiku je třeba vrátit mezi vyspělé státy světa
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Do poslanecké lavice by chtělo 391 lidí z Libereckého kraje. Proč by měli dát voliči přednost právě vám?

V roce 1994 jsem spoluzakládal a řídil firmu (hlavní oborem hostinská a ubytovací činnost), která prošla všemi těžkostmi vzniku, přechodu od malé firmy ke střední a dodnes úspěšně funguje a dává práci 40 zaměstnancům.

Má aktivní účast v jejím řízení skončila v roce 2010, kdy jsem vstoupil do funkce primátora. V prvním volebním období se nám v Jablonci nad Nisou podařilo výrazně zredukovat provozní náklady radnice, mimo jiné snížení počtu úředníků o 20 %, a sestěhování úřadu ze tří budov do dvou. Díky tomu se nám podařilo udržet všechny funkce města v období, kdy byly historicky nejnižší daňové příjmy a nejvyšší splátky městského dluhu, který jsme převzali.

Současně jsme zahájili práce na revitalizaci systému centrálního vytápění, které dodávalo teplo do 5000 jabloneckých domácností. Součástí tohoto procesu bylo vykoupení akciového podílu našeho partnera v teplárně, příprava projektu revitalizace systému, zajištění financování projektu včetně získání dotačních prostředků a realizace celého projektu. To vše se podařilo mezi roky 2012-2016. Dnes městská teplárna funguje, tvoří zisk a dodává teplo pro občany za cenu více než o třetinu nižší, než byla na začátku tohoto projektu.

Za další úspěchy považuji udržení a navyšování podpory pro sportovní, kulturní i sociální subjekty působící v našem městě. Dále stálou podporu jablonecké nemocnici, která je v majetku města a stále tvoří zisk, který stoprocentně používá pro další rozvoj ve prospěch našich občanů.

Městský dluh, původně dosahující výše více než poloviny rozpočtu, je dnes de facto splacen a finanční kondice města, včetně strategie tvorby rozpočtu, je odborníky hodnocena jako vynikající. Počet úředníků stoupl o jednotky v souvislosti především s přibýváním legislativních povinností.

V letošním roce proběhlo, po osmi letech práce, i schválení nového územního plánu města, čímž byl splněn jeden z nejdůležitějších úkolů tohoto volebního období.

Za další devizu považuji vybudování a stálou podporu sítě sociálních služeb fungující na bázi komunitního plánování a zahrnující podporu organizací pečující o spoluobčany se sociálními i zdravotními handicapy ve všech věkových skupinách, se zvláštním zaměřením na kvalitu života seniorů. Město Jablonec nad Nisou zaměstnává dlouhodobě nejvyšší počet dlouhodobě nezaměstnaných na bázi veřejné služby a veřejně prospěšných prací a tím přispíváme i k sociálnímu smíru a k soudržnosti v našem městě.

Za dobu mého působení ve funkci jsem získal od Svazu měst a obcí titul nejlepšího primátora v letech 2010-2014. Město má řadu titulů v soutěži Město pro byznys, i ocenění za kvalitu veřejné správy. Trvale nadstandardně přistupujeme ke všem požadavkům na transparentnost nakládání s majetkem města i k informovanosti jeho obyvatel. Každý rok se setkávám s občany ve všech částech města, abychom na místě řešili problémy, které je trápí.

Jsem členem dozorčí rady SVS, vodárenské společnosti, které se jako jedné z prvních podařilo zahájit proces vykoupení podílu zahraničního partnera a tím vytvořit předpoklady pro stabilizaci jak ceny vody, tak kvality vodárenské infrastruktury.

Od roku 2008 jsem členem zastupitelstva Libereckého kraje, pracoval jsem postupně ve výboru pro cestovní ruch a kulturu, ve finančním výboru a ve výboru pro sport a tělovýchovu.

Mluvím třemi jazyky – německy, anglicky a rusky.

Jsem stále ženatý s jednou ženou, s níž mám tři děti, které studují na vysokých školách.

Zjednodušeně řečeno, protože voličům výsledky mé práce dávají dostatečnou záruku, že budu úspěšně hájit jejich zájmy v Poslanecké sněmovně.

V politice nejste žádný nováček. Máte bohaté zkušenosti z komunální i krajské politiky. Co očekáváte od práce v Poslanecké sněmovně?

Nové výzvy pro politickou kariéru i spolupráci od zkušených členů našeho poslaneckého klubu.   

Proč vlastně kandidujete do Poslanecké sněmovny? Čeho byste chtěl dosáhnout?

Zkušenosti z práce na projektech, které jsem uvedl, mi ukázaly, že jak tvorba zákonů, tak státní správa nefunguje v naší republice ve prospěch většiny aktivních občanů a neposkytuje dlouhodobě záruku podpory a péče občanům, kteří už svou pracovní činnost skončili nebo mají zdravotní či sociální problémy. To bych chtěl změnit.

Co vnímáte jako největší problém kraje, o jehož řešení byste se chtěl zasadit? A jak toho budete chtít docílit?

Nízké mzdy obyvatel a nedostatek pracovních sil, stabilita sítě páteřních nemocnic a zdravotního systému, byrokracie ze strany státu, stav komunikací, nedostatečná příprava strategických liniových staveb – silnic, dálnic i železnice. Především rychlostní komunikace E45 Turnov–Olomouc a rychlostní železniční koridor Liberec–Praha. Problém v systémovém financování sociálních služeb a sportu. To, jak toho docílit, ukazuje volební program ODS.

Jste jedním z lídrů ODS, který neobhajuje svůj mandát. Vnímáte to jako svou výhodu, nebo naopak?

Pokud se ucházím o nějaký mandát, pokládám za hlavní výhodu, že můžu odprezentovat reálné výsledky mé dosavadní práce.

Ponechal byste si jako poslanec mandát zastupitele a primátora?

Úkolem primátora v posledním roce volebního období je dohlédnout na to, aby vedení radnice fungovalo a úkoly dané koaličním programem plnilo vedení města až do nových voleb. Současně pohlídat realizaci dobíhajících projektů. Dalším úkolem je dohlédnout na tvorbu a plnění rozpočtu na poslední rok. Rozpočet na rok 2018 se právě připravuje a v Jablonci ho budeme schvalovat v únoru.

Při optimistickém předpokladu bude po vyhlášení výsledků parlamentních voleb nová vláda ustanovena a nová Poslanecká sněmovna začne pracovat na přelomu nového roku. Odstoupit z funkce, to by znamenalo narušit stávající stabilitu politického vedení a zahájit nějaké personální rošády, když do konce volebního období bude zbývat nějakých 8 měsíců. Velmi obtížné by také bylo najít náhradu, což by znamenalo přesvědčit někoho kompetentního, aby na dobu půl roku opustil své zaměstnání. Proto plánuji dotáhnout svůj mandát až do konce volebního období.

Rozhodně také plánuji v jabloneckém zastupitelstvu dále pracovat a budu se ucházet o místo na kandidátce v následujících komunálních volbách. To, jak vysoko budu, záleží, tak jako v každých volbách, na volebním sněmu jablonecké ODS.

Co považujete z programu ODS za nejdůležitější?

Absolutní prioritou jsou pro nás v tuto chvíli, tedy v době ekonomického růstu, vyšší platy. Nejen pro vybranou skupinu lidí, ale pro všechny zaměstnance. Naše návrhy znamenají zvýšení čistých mezd o 7 %. Chceme také zlevnit cenu práce pro podnikatele, cestou snížení odvodů, což povede také k navýšení platů.

Druhou prioritou je boj proti byrokracii, která nás všechny dnes a denně zamořuje. Žijeme ve 21. století a stejně běháme z úřadu na úřad a pořád vypisujeme formuláře. To musí skončit. Obíhat musí papíry a ne občané. A nejlépe v elektronické formě.

Třetí prioritou je vzdělání. To se musí stát společenskou prioritou. S tím také prioritou vládní a rozpočtovou. Zdaleka to není jen o platech učitelů.

Čtvrtou prioritou je boj za obyčejné svobody obyčejných lidí a rovný přístup k malým i velkým podnikatelům, omezení a zrušení šikanózního přístupu státu, např. zrušení EET

Pátou prioritou je bezpečí naší země, především naše zakotvení ve strukturách NATO a Evropy.

Jak velkou váhu má z vašeho pohledu pro voliče při rozhodování program? Čtou ho podle vás vůbec?

Voliči ODS jsou aktivní lidé, kteří požadují, aby jim stát nekomplikoval život a oni se mohli postarat jak o sebe, tak o své zaměstnance a své blízké. A právě tito lidé čtou program detailně, především v oblastech, které se jich dotýkají. Navíc mají historickou paměť. Setkávání s nimi, ať už v rámci mé funkce či ve volební kampani, mě utvrzuje v tom, že své veřejné výroky musím brát velmi vážně.

Preference ODS oscilují kolem 10 %. Podle posledního zářiového průzkumu agentury CVVM by stranu volilo 9,1 %. To není o mnoho více, než strana získala v roce 2013, kdy dosáhla necelých 8 %. Podaří se podle vás někdy ODS obnovit dřívější slávu a úspěchy? Co tomu podle vás nyní brání?

Hodnocení nechme po volbách. ODS čelila v posledních šesti letech brutální demagogické kampani. Včetně toho, že nemohla dostatečně reagovat na stokrát opakované lži. Dnes je konečně zveřejňována řada závažných informací o těch, kteří k našemu pádu přispěli a měli z něj prospěch. Posouzení nechám na voličích. My jsme dnes poučeni z chyb minulosti a připraveni na budoucnost a chceme znovu spojovat lidi, kterým záleží na svobodě a demokracii.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních sněmovních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

Českou republiku je potřeba vrátit na cestu kudy kráčely a kráčí vyspělé státy světa. Od formátu vlády svatých spasitelů a socialistických experimentů zpátky ke skutečné parlamentní demokracii. Má své chyby, ale nikdo nic lepšího nevymyslel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…