Libor Rouček: Nedokážu si představit, že by Zeman, když byl premiérem, zpochybňoval důkazy v kauze Skripal nebo práci tajných služeb. Změnil se

18.12.2018 22:05

CO NÁM DAL ROK 2018 Vyšší důchody a obědy dětem zdarma? To není žádná sociální politika ani zjednání spravedlnosti. „Jen populismus,“ říká při bilancování uplynulého roku bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. Rok 2018 považuje za neúspěšný pro ČSSD, i když se stala součástí kabinetu. „Část vedení ČSSD je omámená tím, že je ve vládě, ale vnitřní problémy, které tíží sociální demokracii, neustálá ztráta členů, sympatizantů, voličů, nezmizely,“ varuje Rouček. Při hodnocení dění uplynulých měsíců také konstatuje, že prezident Donald Trump ke zlepšení vzájemné důvěry v globálních vztazích nepřispěl.

Libor Rouček: Nedokážu si představit, že by Zeman, když byl premiérem, zpochybňoval důkazy v kauze Skripal nebo práci tajných služeb. Změnil se
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Rok 2018 přinesl prezidentské, komunální, senátní volby, vládu Andreje Babiše. Jak nová vláda, tak prezidentské volby vyvolaly zásadní rozruch. Byl uplynulý rok v něčem přelomový?

Přelomová změna je v tom, že poprvé v historii českých zemí se stala premiérem osoba, která je trestně stíhaná. Je to také člověk, který byl nomenklaturní komunista a – jak jsme se opět dozvěděli z Evropského soudu pro lidská práva – evidovaný jako agent StB. To má negativní dopad na politickou kulturu a morálku našeho národa.

Pokud jde o prezidentské volby, změnil se nějak za uplynulé měsíce váš názor na kandidáty na prezidenta, zvlášť na zvoleného prezidenta Miloše Zemana a senátora Jiřího Drahoše? Překvapili vás v něčem?

Můj názor se nezměnil, v ničem mě nepřekvapili. Jiří Drahoš je nyní senátor. Miloš Zeman se změnil již před lety. Prezident Zeman je jiný člověk, než ho pamatuji já, když jsem byl mluvčím vlády a on premiérem. Teď není jiný, než byl loni nebo předloni.

Koncem roku prezident znovu podpořil zrušení sankcí proti Rusku, na jaře naboural oficiální výklad „kauzy Skripal“ s tím, že Novičok se v Česku tak či tak vyráběl. Vzbudil tím pohoršení. Co říkáte na to, že v souvislosti se jménem prezidenta padá i výraz vlastizrádce? Chová se skutečně Miloš Zeman v rozporu se „spojeneckými svazky“, jak často slyšíme, nebo ne? A o čem tyto debaty svědčí?

Svědčí to o tom, jak jsme zmiňovali, že se Miloš Zeman změnil jako prezident. Nedokážu si představit, že by v době, kdy byl premiérem, zpochybňoval jasné důkazy v kauze Skripal nebo práci výzvědných českých tajných služeb. To se v době jeho premiérování nikdy nestalo. Nelze se divit, že si teď lidé kladou otázku, proč se to děje, co za tím je, jestli je nějak Moskvě či Kremlu zavázán. Někteří ho nazvou zrádcem nebo vlastizrádcem. Může si za to sám svým chováním.

Andrej Babiš získal důvěru Sněmovny, ale důvěru většiny národa nemá. Stále se propírají kauzy s ním spojené, ale co jeho sociální politika? Zlevněné jízdné pro důchodce a studenty, zvýšení důchodů, obědy zdarma pro školní děti… Rozhazuje a korumpuje voliče, nebo zjednává sociální spravedlnost?

Nevidím v tom ani sociální politiku, ani sociální spravedlnost, ale populismus. Chce si uchovat přízeň voličů. Nejrůznější průzkumy a analýzy ukazují, že více než polovina důchodců volí Andreje Babiše. ANO tak přidává na důchodech. Podle mého názoru to dělá čistě proto, aby si udržel voličskou podporu určitých skupin. Tím, jak je zapletený do nejrůznějších kauz, mu totiž hrozí, že kdyby nebyl premiérem, neměl takový politický vliv, nemohl by ovlivňovat Ministerstvo spravedlnosti a přes něj potenciálně například státní zástupce. To je motivace, kterou vidím za tím, že Andrej Babiš přidá důchodcům a pak přijde s obědy zdarma. 

Kdybyste měl částečně odhlédnout od osobnosti premiéra, je současná vláda úspěšná?

Jsme v období, kdy se ekonomice daří jak v celé Evropě, tak v České republice. Z tohoto hlediska se dá říct, že vláda úspěšná je. Sobotkova a teď Babišova vláda byly úspěšné po stránce stavu veřejných financí. Když si situaci porovnáme s Itálií nebo Francií, Česká republika je na tom neporovnatelně lépe. Zaplať pánbůh. Jen na to dávat pozor do budoucna, abychom nezadlužovali naše děti, ale dá se říci, že ekonomika šlape. Jsme jediná země z vyspělých ekonomických zemí OECD, kde je více volných pracovních míst než nezaměstnaných. To nemohou říct ani v Německu nebo v Holandsku. 

A co ČSSD? Ta má za sebou řadu zásadních změn. Jaký byl rok pro sociální demokraty podle vás?
 
Rok úspěšný nebyl. Na jedné straně je ČSSD ve vládě, což mnozí prezentují jako úspěch, ale já to takto nevidím. Když se podíváme na výsledek podzimních komunálních a senátních voleb, dostala ČSSD ještě větší výprask než v parlamentních volbách v roce 2017. To je velmi varovný signál. Část vedení ČSSD je omámená tím, že je ve vládě, ale vnitřní problémy, které tíží sociální demokracii, neustálá ztráta členů, sympatizantů, voličů, nezmizely. To je obrovský problém a obrovská výzva pro ČSSD do budoucna. Pokud by mělo vše pokračovat touto dynamikou, ČSSD by se ani nedostala do Evropského parlamentu. Pak přijdou krajské volby, a jestliže budou kopírovat výsledek komunálních voleb v Praze, středních Čechách, Ústeckém či Libereckém kraji, nedostane se do krajských zastupitelstev a za tři roky přijdou volby do Poslanecké sněmovny…
Přestože je ČSSD ve vládě a řadu věcí prosadila, rok pro ni úspěšný nebyl.

Politické strany, které jsou v opozici vůči vládě Andreje Babiše, bojují mnohdy o stejného voliče. Má některá strana dobře našlápnuto k tomu Babiše porazit a za jakých podmínek by se to mohlo stát? Vidíte na politické scéně nějakou osobnost, která by ho mohla dostat nejen z premiérského postu?

Osobnost lídra je velmi důležitá. Když se podíváme napříč politickým spektrem, žádnou výraznou osobnost nevidíme. To ale neznamená, že Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nemůže být poraženo. Pravděpodobnost, že ho porazí jedna politická strana, je malá, ale nelze vyloučit, že dvě, či tři, čtyři strany budou mít víc než Andrej Babiš. K tomu je ale potřeba, aby opoziční strany nějakým způsobem spolupracovaly. Zatím toho nejsou schopny. Lidovci, TOP 09, Starostové mají dohromady cca 14 až 18 procent, mají podobné voliče, ale nejsou schopny se nějakým způsobem spojit. Nemyslím si, že se stane to, co v roce 2017, že se všechny do Parlamentu dostanou. Bude záležet na chování jednotlivých stran, zda budou ochotny spolupracovat a vytvořit například společnou kandidátku. Pokud jde o ostatní, výsledky komunálních voleb potvrdily, že roste ODS nebo Piráti.   

Celý rok hovoří média o provokacích ze strany Ruska: Skripal, Sýrie, Kerčský průliv. Potvrdila se letos mezinárodně sdílená teze o agresivním Rusku? Ve jmenovaných oblastech, ale i jinde?

Vyjmul bych z výčtu Sýrii. Když se podíváme na případ Skripal i události v Kerčském průlivu a další chování Ruska, vztahy EU–Rusko se nelepší. Rusko má dlouhou dobu doktrínu, že Západ není strategický partner, ale protivník. Rusko ekonomicky stagnuje a poroste tak o jedno, jedno a půl procenta i zásluhou vyšších cen ropy a zemního plynu. Obecně ekonomicky, sociálně stagnuje. Obchodně, kulturně, civilizačně není atraktivní zemí. Jediná rovina, kde si myslí, že může soupeřit, je rovina vojenská. Má atomové zbraně a modernizuje armádu. Pokud jde o jeho vztah k Západu, snaží se rozkládat jak jednotlivé země, tak vztahy mezi nimi, uvnitř EU, NATO a vztahy mezi Evropou a Spojenými státy. Případ Skripal, chování v Kerčském průlivu toto potvrzují. Rusko tímto krokem jasně ukázalo, že mu ani nejde o urovnání vztahů mezi jím a Ukrajinou. Jak se blíží prezidentské volby na Ukrajině, snaží se oslabit i zemi, se kterou by mělo být největším spojencem. Taková je realita a je nutno ji vidět a podle toho se chovat. Nevyhrocovat situaci, snažit se jednotlivé věci uklidnit.
Co se týká Sýrie, je potřeba spolupráce mezi Ruskem a Západem a je potřeba se snažit místo konfrontace hledat cestu k sobě. Jen je to velmi těžké, až dá se říct nemožné.     

Americký prezident Donald Trump byl letos několikrát nařčen z toho, že je hloupý a neschopný prezident. V čem uspěl a v čem selhal, v politice vůči NATO, EU, Rusku, Číně, KLDR...?

Aby těch ne zrovna pozitivních zpráv nebylo málo, ani jednání Donalda Trumpa ke stabilitě ve světě nepřispělo. Neustále se objevují nějaké iritující momenty jak ve vztahu k EU, tak k Mexiku, Kanadě, Číně. Máme tu nesmyslnou ekonomickou válku mezi USA a Čínou. Pokud jde o samotné Rusko, ani tady nevidíme pokrok. Co se týká Severní Koreje, je dobře, že k summitu mezi USA a severokorejským lídrem došlo, protože každé uvolňování napětí je pozitivní zpráva. Pozitivní zpráva je i to, že dochází k vůbec největšímu oteplení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. Zásadní spor mezi Severní Koreou a USA ale vyřešen není. Uvidíme, co přinese začátek příštího roku, kdy je naplánována další schůzka. Celkově řečeno, Donald Trump ke zlepšení vzájemné důvěry v globálních vztazích nebo podnikatelské, obchodní, ekonomické atmosféry v odcházejícím roce také nepřispěl.  

Jaké je vaše přání do nového roku?

Samozřejmě bych chtěl všem popřát dobré zdraví, dobrou pozitivní náladu. Také bych si přál, abychom všichni sledovali politické dění jak v České republice, tak v celé Evropě, abychom byli v obraze. Zároveň bych si přál, abychom se z toho nezbláznili (smích). Jak jsme o tom nyní mluvili, ne vše se daří a ne vše se bude dařit i v novém roce. Tak abychom nepropadli chmurám, nezblbli, snažili si zachovat zdravý rozum a pozitivní přístup k životu.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…