Lidé jsou zmatení, Vlček zůstal v Olomouci na volebních lístcích

27.05.2010 14:06

Přesto, že bývalý šéf poslanecké sněmovny a lídr ČSSD v Olomouckém kraji byl nucen po skandálu se spornou dotací opustit všechny politické funkce a stáhnout svoji kandidaturu v letošních volbách, na volebních lístcích olomoucké sociální demokracie zůstal jedničkou. Někteří jeho příznivci jsou připraveni mu dát hlas, což je však zcela zbytečné, protože na Vlčkovo první místo automaticky postoupil Roman Váňa.

Lidé jsou zmatení, Vlček zůstal v Olomouci na volebních lístcích

„Při prohlížení volebních lístků mě to dost překvapilo, myslím si, že by měl stát či kraj reagovat pružněji a zařídit nové vytištění. Odstoupení pana Vlčka bylo podle mého soudu známé o dost dříve, než přišli lístky do schránky. Přitom od starších voličů sociální demokracie z naší obce vím, že jsou připraveni jej zakroužkovat," podivila se nad neplatným údajem ve volebních lístcích v Olomouckém kraji Marie Zdráhalová ze Šumperska.

Volební zákon s tím počítá

Z hlediska volebního zákona se však neděje nic mimořádného. Kandidát může odstoupit do 48 hodin před zahájením voleb a písemně o tom musí uvědomit krajský úřad. Ostatní kandidáti pod ním se automaticky posunou o jedno místo nahoru a preferenční hlasy, které voliči odstoupivšímu dají, se nezapočítávají. „Bylo-li prohlášení o vzdání se kandidatury nebo o jejím odvolání učiněno po registraci kandidátní listiny, údaje o kandidátovi na kandidátní listině zůstávají, avšak při zjišťování výsledku hlasování do Poslanecké sněmovny se nepřihlíží k přednostním hlasům pro něj odevzdaným. Krajský úřad zajistí zveřejnění prohlášení ve všech volebních místnostech na území kraje, pokud je obdrží do 48 hodin před zahájením voleb do Poslanecké sněmovny," uvádí § 36 zákona o volbách do Parlamentu České republiky.

Miloslav Vlček se rozhodl pro rezignaci na funkci předsedy poslanecké sněmovny a místo poslance a pro odstoupení z kandidátky ČSSD poté, co Hospodářské noviny přišly s informací, že se před několika lety zasadil o schválení pětadvacetimilionové dotace pro svého bývalého poradce a peníze měli údajně místo v neziskovém sportovním centru skončit v luxusním hotelu. Vlček se následně zamotal do vlastních výmluv a uspokojivě nedokázal vysvětlit ani své půjčky, což ho stálo politickou důvěru.

Více: Vlček zmizel za zády ochranky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: axl

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…