Lidé mi říkají, že jsou s Babišem spokojeni, protože dřív kradli všichni a teď krade jen on, tvrdí lídr TOP 09

20.05.2015 9:38

ROZHOVOR O krajských volbách a případné spolupráci pravicových stran si ParlamentniListy.cz povídaly s libereckým krajským předsedou TOP 09 Petrem Pošmourným. „Vedení naší strany je tomu samozřejmě nakloněno. Je ale otázka, jak my se dokážeme s těmi konkrétními lidmi tady na lokální úrovni domluvit. V našem kraji jsme více opatrní, protože jsme poučení přípravou koaliční kandidátky se Starosty," vysvětlil. Uvedl také na pravou míru svůj výrok o tom, jak jsou jeho kolegové v práci spokojeni s Andrejem Babišem.

Lidé mi říkají, že jsou s Babišem spokojeni, protože dřív kradli všichni a teď krade jen on, tvrdí lídr TOP 09
Foto: TOP 09
Popisek: Liberecký krajský předseda TOP 09 Petr Pošmourný

Anketa

Jakou známkou hodnotíte ministerské působení Andreje Babiše? Jako ve škole.

22%
7%
4%
4%
63%
hlasovalo: 8438 lidí

Jak vidíte nápad na užší spolupráci pravicových stran tedy TOP 09 s ODS před krajskými volbami?

Trošku se bojím s vámi o tom mluvit. Protože jsem na tohle téma odpovídal do Hospodářských novin, kde o tom vyšel článek. Tam vytrhli z kontextu moje vyjádření a pan redaktor odkazuje na moji větu, že moji kolegové v práci jsou s panem Babišem spokojeni. Přitom jsem mu v mailu napsal, že mí kolegové jsou s Babišem spokojení. Protože dřív kradli všichni. Dnes krade jenom Babiš, tvrdí mi kolegové v práci a my „straníci“ jsme je zatím, bohužel, nepřesvědčili o něčem jiném.

Aha, to opravdu vyznívá jinak. A jak pohlížíte na tu pravicovou spolupráci?

Chceme spolupracovat s tím, kdo má rozumné úmysly a myslí to upřímně. Zvažujeme spolupráci s pravým politickým spektrem. Pokud se to takto dá říci. Osobně si myslím, že pravice a levice ztratily nějakým způsobem na smyslu tohoto označení. Spolupracovat budeme rádi, ale je to záležitost, která se musí nejdříve probírat lokálně. Vedení naší strany je tomu samozřejmě nakloněno. Je ale otázka, jak my se dokážeme s těmi konkrétními lidmi tady na lokální úrovni domluvit. Jsme ve stádiu přípravy na čelo kandidátky pro krajské volby, stanovujeme si priority. Jakmile budeme mít prvních deset, pak zřejmě oslovíme ostatní pravicové strany s nabídkou nějaké spolupráce. V našem kraji jsme ale trochu více opatrní, protože jsme poučení přípravou koaliční kandidátky se Starosty před posledními krajskými volbami .

Právě k tomu směřuje moje další otázka. Vy máte specifickou zkušenost, že na rozdíl od celostátní politiky či některých jiných krajů spolupráce se Starosty v Libereckém kraji poněkud haprovala?

Přesně tak. Nechci, aby to vyznělo vůči Starostům nějak zle. Stýkáme se, s Honzou Farským nebo Martinem Půtou máme velice dobré vztahy, společnou prací jsme uspěli při volbách do parlamentu. Ale oni, jak vyrostli sami v rámci Starostů pro Liberecký kraj, kteří jsou partnery celostátnímu hnutí Starostů – STANu – tak mají určitou svoji minulost. A obecně se s nimi velice obtížně hledá nějaký kompromis či průnik. Jsou zvyklí z těch malých obcí, že to bude tak, jak řekne starosta. Na tom trošku ztroskotala naše spolupráce, že věci nevidí v širších souvislostech.

Ale to, že šli sami do krajských voleb se jim vyplatilo. Minule je vyhráli...

To je sice pravda. Ale my jsme s nimi vedli tři čtvrtě roku jednání, kde nás ujišťovali, že půjdeme společně. A nakonec, půl roku před volbami, nás poslali k šípku. Abychom ustáli tlak i z naší členské základny topky a spojenectví při tvorbě koaliční kandidátky, tak jsme se v podstatě všichni rozhádali. Kdyby nám to řekli rovnou, tak věřím, že jsme se do krajského zastupitelstva dostali i přes to, co se stalo kolem všech těch nešťastných mediálních kauz. Stalo se. Starostů si vážíme, ale naši členové už jsou hodně opatrní při sestavování koaličních kandidátek. Hrozně rádi bychom to hnutí ANO nandali, protože zatím nepředvádí to, co slibovali. Bohužel, lidi to zatím nevidí.

Vláda je z mého pohledu zatím poměrně pevně v sedle a pokud bude sílit ekonomika, bude to pro ně ještě výhodnější...

Zatím se ale hodně málo mluví o tom, že veškeré obce a města jsou dnes těžce podfinancované a stát jim peníze neposílá. Nenaplňují rozpočty v řádech procent. Je to opravdu veliký problém a nevím, proč to nevyznívá ještě silněji. Asi to bude muset dopadnout více na občana, který bude platit třeba větší daň z nemovitosti, nebo města budou muset omezovat svoje služby. Ale to neplnění rozpočtu z hlediska poklesu výnosu daní je velice razantní a obce a města s tím mají veliké problémy. Lidé to zatím příliš nevnímají. Dokud jim nezdraží permanentku na autobus, nebo nepřestane jezdit nějaká autobusová linka – protože na ni město nebude mít peníze – či se zavře školka nebo se nebudou vyvážet popelnice – pak si teprve lidé uvědomí, že je něco špatně.

Co můžete udělat, abyste favoritovi protože ANO je dle mého favorit krajských voleb ztížili či znemožnili vítězství?

Dvě věci. Prokázat lidem, že jsme měli a stále máme jasnou vizi. A obhájit kroky, které jsme dělali v minulosti, kdy jsme byli součástí té nešťastné koaliční Nečasovy vlády. Která se pořád propírá. A lidé řeknou – vy jste byli taky v téhle vládě, kterou v podstatě řídila paní Nečasová, dříve Nagyová. Dokud se to takto bude propírat v médiích, nejsme schopni obhájit naši minulost. Dokud se i my k tomu nějak nepostavíme, že to opravdu bylo špatné, obtížně budeme voliče přesvědčovat o našem programu. Škoda, že se nemluví o krocích, které jsme zavedli, a opět se po nich volá – například veřejnou službu, stabilizované státní finance atd.

Druhou věcí je, že musíme ukázat lidem, že ANO neplní svoje sliby a že je to z jejich strany populismus jak na běžícím pásu. A že sami máme vizi, která není založená na tom – Co si vy, voliči, budete přát, vám řekneme – ale naopak – Co si myslíme, že je potřeba, vám řekneme. U většiny krajských voleb s nimi nejvíce zamávala celostátní témata. Lidé většinou ani nemají příliš povědomí, co kraj dělá, co stanovuje. Takže proniknout s nějakým krajským tématem je velice obtížné. Největší podíl vidím na celostátu, kde musíme přesvědčit voliče, že ANO ten svůj „neprogram“ neplní, a že měnit sliby ze dne na den není správné. To je jediná cesta. A také být samozřejmě trošku vidět i v pozitivním duchu. Ne jenom negativně. Jistěže Babiš taky za všechno nemůže. Takže konstruktivní kritiku rozdělit na jednotlivá ministerstva tak, jak působí. O toto se snažíme například našimi „audity“. Nevím jestli útoky výhradně na pana Babiše jsou tím nejšťastnějším. I když, nalijme si čistého vína – tím tygrem v oboře mezi ostatními zvířaty, on je. Ale víte, jak to chodí. Lidé si řeknou – když po něm tak jdou, vždyť on je vlastně chudák. Tady to jsou ale věci na celostátní úrovni, do kterých jako krajský předseda mohu těžko mluvit. Nemůžu, jako zaměstnanec, v pracovní době jezdit na zasedání strany a podobně. Což si mnozí lidé neuvědomují. Děláme to zadarmo a v rámci svého volného času.

Takže si uvědomujete, že o výsledku krajských voleb budou rozhodovat hlavně témata celostátní?

Ano. To bude stěžejní. Protože kraj je pro lidi daleko, mimo obec a město. Spíše si ho spojují s celostátní politikou. Nechuť volit politické strany dosud převažuje. Až na výjimku komunistů a ČSSD. Přitom ČSSD je namočená také do řady korupčních kauz, takže to úplně nechápu. Kdyby třeba někdo z topky či ODS udělal to, co Rath, tak to položí celou stranu. A u sociálních demokratů se to na chodu strany nebo na volebních preferencích zase nijak dramaticky neprojevilo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…