Lidé nesmí žít na úkor státu, říká starostka rozbouřeného Duchcova

23.06.2013 20:36

ROZHOVOR Města se musí spojit a chtít po státu změny. To rázná starostka Duchcova Jitka Bártová opakuje po víkendu, kdy se v severočeském městě střetly v pouliční válce nesmiřitelné tábory radikálů, romských aktivistů a sympatizantů Dělnické strany sociální spravedlnosti. Hodlá pokračovat v takzvané nulové toleranci a nezametávat pod koberec kriminalitu majority, ale ani minority.

Lidé nesmí žít na úkor státu, říká starostka rozbouřeného Duchcova
Foto: hns
Popisek: Starostka Duchcova Jitka Bártová

Vedle sobotního mítinku DSSS vnímá kupodivu jako obtěžující spíše druhou akci - občanského sdružení Konexe, které podle ní sousedské vztahy ještě více vyostřilo, jak prozradila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nejste nemile překvapena z toho, jak v sobotu v Duchcově dopadla akce, která se změnila v "pouliční válku"?

Bohužel po zkušenostech některých jiných měst jsem očekávala podobný konec akcí, organizovaných tentokrát v našem městě. Už samo uspořádání těchto akcí vedle sebe naznačovalo možné vystupňování nespokojenosti obou táborů. A celkový vývoj, dle mých informací, ukázal ve finále rasistické tendence v obou z nich. Onen květnový incident (kdy romská komunita napadla fyzicky i slovně manžele neromského původu, jimž nepomohl ani strážník a videozáznam z kamery putoval veřejně po internetu - pozn. red.), který vyvolal nespokojenost duchcovských občanů, ale i všech soudných lidí, ten byl z mého pohledu nyní odsunut do pozadí. Stejně jako snaha hledat řešení. V popředí se ukázala v obou táborech snaha některých jedinců z jiných měst se zviditelnit.

Ani jedna z akcí se nekonala pod záštitou či se spoluúčastí města. Přesto – měla jste odvahu vyjít do ulic a účastnit se jich?

Neúčastnila jsem se ani jedné z akcí - nejsem ani stoupencem DSSS, ani sympatizantkou Konexe, proto nemohu posoudit, zda se mezi radikální stoupence těchto spolků nějak aktivně zapojili duchcovští občané.

Předpokládám, že obě shromáždění byla radnici řádně nahlášena. Mohlo něco více dělat město nebo třeba policie? Mimo jiné došlo opět i na zranění, a to i pouhého pozorovatele-novináře…

Nemohu ani posoudit oprávněnost či vhodnost zákroku Policie ČR, nemám osobní zkušenost z podobných akcí. Mrzí mne zranění, ke kterým došlo, ale nemám pocit, že vývoji situace mohlo město nějak zabránit. Obě shromáždění byla řádně nahlášena a s ohledem na zákony jsme nenašli možnost či důvod jim zabránit. Oficiální mítink DSSS byl pro město asi menší zátěží než akce Konexe, která pod záminkou snahy "o zlepšení sousedských vztahů ve městě a podporu místní sousedské komunity" obtěžovala podle ohlasů místní obyvatele po nepoměrně delší dobu.

Aha, někdo by si přitom mohl myslel, že nejvíce eskalace způsobil pochod městem…

Pochod, který na mítink DSSS navazoval, se podle mne již vyvíjel podle známého scénáře: provokace ze strany radikálů, reakce policie a negativní dopad nejen na radikály, ale i na přítomné a nekonfliktní místní občany. Takže za mne shrnutí - mrzí mne zranění, mrzí mne důsledky zákroku na běžné duchcovské občany. Ale také jsem zaskočena přístupem zástupců Konexe a jejich volbou duchcovských spolupracovníků. Obávám se, že tímto nejenže nepodpořili snahu o zlepšení sousedských vztahů, ale dosáhli spíše opaku. Nicméně jsem si jista, že oni osobně mají zcela opačný názor…

Jak budete nyní postupovat? V čem by vám měla pomoci například vláda?

Město se bude i nadále chovat stejně - budeme uplatňovat onu "nulovou toleranci" vůči přestupkům. Budeme vyžadovat dodržování vyhlášek a zákonů. A věřím, že najdeme podporu dalších měst pro možnou změnu zákonů, které vytvářejí podmínky pro život "na úkor státu". Tedy především zákonů ze sociální oblasti, kdy je pracující člověk často v horší ekonomické situaci než příjemce dávek. Věřím, že pokud si všichni uvědomí, že trest je - nebo by měl být - logickým důsledkem nezákonného chování, máme naději na změnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…