Lidé už toho mají plné zuby. Z Německa se hlásí Petr Bystroň

07.09.2016 9:47

O neúspěchu Angely Merkelové v komunálních volbách promluvil pro ParlamentníListy.cz Petr Bystroň. Její porážku označil za historickou a prozradil také, jaká nálada nyní vládne mezi lidmi v Německu ohledně migrantů. „Lidé už mají celé té situace kolem migrantů plné zuby. Vadí jim neustálé lži, kterými se je snaží krmit vládní politici a média,“ říká Petr Bystroň a přirovnal situaci k „totáči“ koncem 80. let.

Lidé už toho mají plné zuby. Z Německa se hlásí Petr Bystroň
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

Co říkáte na prohru Merkelové v regionálních volbách ve volebním okrsku v Meklenbursku – Předním Pomořansku? Kde vidíte největší příčinu její prohry?

Ta porážka CDU v posledních volbách byla opravdu historickou – v tomto smyslu se vyjadřují i přední politici CDU. To, že AfD porazila CDU právě v zemi, kde je i volební okrsek Angely Merkelové, je pro ni samozřejmě potupa. Je to doposud nejvýraznější znamení toho, že lidé už ji nechtějí ani vidět.

Anketa

Vážíte si Jana Rejžka?

3%
66%
hlasovalo: 6801 lidí

Jak říkáte, AfD měla výsledky lepší než strana Merkelové. Jaké z toho máte pocity? Co to pro vaši stranu znamená třeba v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami?

AfD se stala s téměř 21 procenty druhou nejsilnější stranou. Ten výsledek nás samozřejmě posílil. A voličům ukázal, že veškerá očerňování a démonizace, kterým jsme museli čelit ze strany ostatních politických stran, byly pouze výrazem jejich vlastní neschopnosti a bezradnosti. Oni nemají žádné věcné argumenty proti nám, tak si vypomáhají nejšpinavějšími triky, nadávkami, pomluvami a zastrašováním.

A co byste kancléřce vzkázal? Co by měla podle vás udělat?

Kdo prošvihne ten správný moment k odchodu, toho potrestají dějiny.

Jak výsledky voleb hodnotí dle vašeho postřehu „běžní“ lidé v Německu? A jaká je v těchto dnech nálada ohledně migrantů?

Lidé už mají celé té situace kolem migrantů plné zuby. Vadí jim neustálé lži, kterými se je snaží krmit vládní politici a média. Je to už jako za totáče koncem osmdesátých let. Oficiální „pravda“ se diametrálně liší od reality. Tehdy nám večer v televizních novinách odvysílali, že jsme splnili závěry XVI. sjezdu KSČ na 104 % a že všechno je super, a ráno jste v obchodě nedostali toaletní papír...

Stejně tak nám teď vykládají, jak je to pro Německo super, přijímat migranty, protože jsou strašně potřebnou a kvalifikovanou pracovní silou. A pak se ukáže, že třicet největších německých koncernů po šesti měsících zaměstnalo celkem 54 z těch 1,2 milionu migrantů...

Jak vidíte budoucnost Merkelové s ohledem právě na tyto výsledky? Čelí prý i útokům ze svých vlastních řad. „Nezbaví“ se jí strana nakonec?

Bude velmi zajímavé sledovat vývoj v CDU. Teď se otevřeně ukazují příznaky eroze moci Angely Merkelové. Včera ji v parlamentu napomenul předseda Bundestagu jako malou školačku, aby si v průběhu rozpravy nepovídala s někým jiným. A teď si tu scénku přehrává celé Německo na webu. To je známka velké ztráty autority.

Merkelová teď čelí ostré kritice uvnitř strany. Teď už ne jen z řad CSU, jak už to rituálně probíhá několik měsíců. Teď už ji kritizují i její vlastní lidé z CDU. Nevídáno, dokonce Merkelová sama přiznala, že udělala chybu.

Pokud tento trend bude pokračovat, mohl by posílit do jejího svržení. Zdá se, že strach z podobné porážky i v příštích volbách do Bundestagu nechává zapomenout u mnoha poslanců CDU na poslední zábrany. V CDU panuje strach a panika.

Média píší, že kancléřka dostala důrazné varování. Poučí se podle vás?

Prosím vás, ty katastrofální důsledky jejího rozhodování pro Německo i pro celou Evropu jsou očividné již celé týdny, měsíce. Přesto Merkelová nic nezměnila. Snad si nemyslíte, že teď otočí kvůli porážce v zemských volbách?

Maximálně začne mluvit o nějakých dílčích reformách a nových zákonech. My přitom potřebujeme radikální změnu. Musíme začít diskutovat o tom, jak co nejrychleji vrátit co nejvíce migrantů zpět do jejich vlasti a angažovat se v zahraniční politice tak, aby ti lidé neměli důvod nikam migrovat. Společenské diskuze o integraci, které se v Německu stále vedou, jsou zcela scestné.

Merkelové pravděpodobně nejvíce ublížila právě její „proimigrantská“ politika. Myslíte si, že by s odstupem času imigranty opět pozvala? A právě s odstupem času, co myslíte, že ji k takovému kroku tehdy vůbec vedlo?

Ono se to její rozhodnutí teď v poslední době prodává jako velké humanitární gesto a rozhodnutí, které padlo pod tlakem okolností a mělo za cíl pouze pomoct těm lidem, kteří tehdy byli v Maďarsku. Pokládám to za cílenou mystifikaci.

Merkelová nechala otevřené a nikým nekontrolované hranice celé měsíce – přes varování šéfů všech bezpečnostních složek včetně tajných služeb. Dvakrát explicitně odmítla nabídku bavorské vlády, že ochranu hranic převezme bavorská policie. Z toho všeho je jasné, že tuto situaci způsobila zcela cíleně a zcela záměrně.

Domníváte se, že někdy v tomto směru přizná chybu?

Ne. Myslím, že naopak všichni pravdoláskaři a tleskači z nádraží si nikdy své totální selhání nepřiznají – a už vůbec svůj podíl viny na problémech, které způsobili. Nadále budou tvrdit, že teror v Evropě nemá s migranty nic společného. Počítám s tím, že si vymyslí nějakou historku o tom, že za všechny problémy můžeme vlastně my – AfD.

Jak vůbec hodnotíte návštěvu kancléřky v nedávných dnech v Praze? A jak ji hodnotil německý tisk a obyvatelé Německa?

Vypískání Merkelové v Praze, stejně tak jako v Estonsku a v Maďarsku a stejně jako její kritika z Polska a Rakouska jsou dlouho potřebnými a jasnými signály, že si ostatní Evropané už nenechají její arogantní styl vládnutí líbit. Jasně se ukázalo, že lidé v sousedních zemích Německa nesouhlasí s její současnou politikou. To zaznamenala i německá média a – byť se skřípajícími zuby – o tom informovala. To je velmi důležité. Jinak se v Německu totiž moc nepíše o tom, že všechny sousední státy mají té jejich bláznivé politiky už plné zuby.

Zarážející ovšem byla ta servilita Bohumila Sobotky a jeho vlády. Nechápu, jak může jít česká vláda do takové míry proti zájmům vlastního lidu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…