Lidovcům nevěřím. Sednou si do kostela, sežerou oplatek a jsou bez hříchu. Učitelka z maloměsta vypravuje, co s nimi zažívá v komunálu

12.11.2016 11:28

ROZHOVOR „V devět hodin je mše, v devět pět přijdou, sednou si do prvních řad, tam s odpuštěním sežerou oplatek a jsou bez hříchu. Myslím si, že takto život nefunguje,“ popisuje bývalá místostarostka Rožnova Libuše Rousová své zkušenosti s lidovci, kterým nevěří už vůbec nic. Zároveň v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje na konkrétních případech, proč vyvolává politická scéna u obyčejných smrtelníků odpor. Prezident Miloš Zeman je podle Rousové, která strávila desítky let v politice i ve školství, „člověk hulvátského typu“, ale ti další? „Jak vidím různé další kandidáty, je to spíš hrůza,“ zhodnotila.

Lidovcům nevěřím. Sednou si do kostela, sežerou oplatek a jsou bez hříchu. Učitelka z maloměsta vypravuje, co s nimi zažívá v komunálu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Libuše Rousová, bývalá místostarostka města Rožnov pod Radhoštěm a učitelka

Jak s odstupem času zhodnotit uplynulé týdny, kdy v podstatě neklid začal setkáním ministra Hermana s dalajlámou a přes kauzu Brady a akci na Staroměstském náměstí spěje k připravovaným demonstracím 17. listopadu? Myslíte si, že se atmosféra uklidňuje, nebo naopak? A co z toho všeho vyplývá?

Informací je moc, ale jsou natolik rozporuplné, že si člověk těžko hledá jádro pravdy. Lidovcům nevěřím. Osobně se domnívám, že vše bylo spíš nahrané než pravdivé, ale je to jen osobní pocit. Rozhodně pokud chtěl ministr Herman přijmout dalajlámu, neměl to dělat na ministerstvu kultury.

Nevěříte lidovcům obecně, nebo jen ministru Danielu Hermanovi?

Obecně. Vyplývá to z mých vlastních životních zkušeností i z historie. V minimálním počtu jsou schopní se dostat do každé vlády. Historie to jen potvrzuje. Můj názor vyplývá i z obyčejné komunální politiky, když si vzpomenu, jak jednání… Řeknu to takto: V devět hodin je mše, v devět pět přijdou, sednou si do prvních řad, tam s odpuštěním sežerou oplatek a jsou bez hříchu. Myslím si, že takto život nefunguje. Jsme hříšní všichni a lze to odčinit jen tak, že si člověk uvědomí chybu, napraví ji a začne se chovat jinak. Lidovcům nevěřím, nikdy jsem je nevolila a ani nebudu.  

Řada názorů svědčí o tom, že jde v podstatě o kampaň proti prezidentu Zemanovi. Myslíte si, že jeho odpůrci uspěli? Že ztratil u voličů body?

Těžko říci. Zeman je svým způsobem člověk hulvátského typu. Není to státník na výši Masaryka. Byť hájí národ, viz imigrace, a s tím naprosto souhlasím, chová se tak, že spoustu lidí odradil. Pokud půjde do voleb znovu, hodně příznivců mu ubude.

Čím si podle vás sám poškodil svou popularitu nejvíc?

Neříká vždy pravdu. Například jestliže soud rozhodne v kauze Peroutka, že se má omluvit, tak by moudrý člověk byl schopen to udělat. Nenašel důkaz, nebyl schopen ho předložit. To, že soud v podstatě povolil, že mohou počkat… Pro normálního smrtelníka by bylo vše jasné. Soud přikáže, že se máš omluvit, tak se člověk omluví, jinak ho čekají sankce. Ale takových různých excesů bylo více. Pořád někde někoho uráží, a to není dobře. Prezident by měl být sjednotitelem, a to on v žádném případě není, i když jsem ho volila.

Ale jak vidím různé další kandidáty, je to spíš hrůza. V podstatě jsem zatím v pozici stejné jako u krajských voleb, kdy není koho volit. Nemáte nikoho, o kom byste byla přesvědčena, že bude obhajovat spravedlnost, morálku a pravdu, kterou v podstatě každý z obyčejných lidí v každém století uznává.

Miloš Zeman vyzval Daniela Hermana k odchodu z vlády. Hermana označil za lháře, pokud jde o kauzu Brady. Na návštěvě Ostravska opět působil sebejistě. Přešel do protiútoku?

Ve své podstatě se s ním shoduji. Samozřejmě může říkat svůj názor, ale opět musím připomenout, že nesmí urážet lidi. Vím, že je nesmírně vzdělaný a chytrý člověk, ale myslím si, že má špatné PR rádce.

S jakou šikovností rozjel svou prezidentskou kampaň Michal Horáček? Řekl, že chce slušnou politiku, že chce být prezidentem naslouchajícím všem občanům a že objede republiku, aby zjistil, co lidé chtějí. Je to pro začátek dost?

Nevím, jestli je dobře, že ji rozjel tak brzy. Nicméně je to další postava, u které bych si absolutně nepřála, aby byl prezidentem. Jeho minulost… Je samozřejmě jako textař a hudebník šikovný, o tom vůbec nepochybuji, nicméně k penězům přišel přes neštěstí druhých. Masaryk měl také spoustu problémů, řada lidí s ním nesouhlasila, ale nikdy neveksloval… Vedl filozofické boje a tohle úplně vymizelo. 

Politika jede dál a rány schytává premiér Sobotka. V dopise, kterému se komentátoři diví či smějí, svaluje vinu za neúspěchy ČSSD na Zemana či na ministry, kteří budou muset byt obměněni. Preference strany se řítí dolů, Babiš má už dvojnásobek. Sobotka v minulých týdnech nestál jednoznačně za Zemanem, přitom dál drží dobré vztahy s Čínou. Neuspokojil ani Zemanovy příznivce, ani „kavárnu“. Co mu takové jednání přinese?

Totální propad. Ale to je to samé, co u Zemana. Neváží si zákonů této republiky, navíc u nich stojí a ještě je tvoří. Altnerovi měli zaplatit dluh, nezaplatili a Altner bohužel zemřel. A opět. Běžný smrtelník by nic takového nemohl udělat. Nerovnost mezi námi obyčejnými lidmi a mezi politiky je čím dál větší, a to vyvolává totální odpor. Myslím si, že ČSSD se propadne hodně hluboko, byť dělá tzv. sociální programy, přidává, rozděluje peníze, daří se nám dobře, vybíráme daně, materiálně jsme na tom dobře a bezpečnostně prozatím snad taky. Ale to se prostě nedělá! Možná bych i hlas ČSSD dala, ale tohle… Řeknou jim, zaplaťte dluh a oni nezaplatí. Tak pak nevím, co si o tom myslet. 

Co se bude dít 17. listopadu? A co říci při pohledu zpět?

Když zavzpomínám, v euforii jsme si říkali, konečně nabudeme svobodu. Bohužel po těch 26 letech si musíme říct: Máme se dobře, ale je to dostačující? Je tohle opravdu demokracie a to, co chceme? Prozatím oslavu 17. listopadu beru spíš jako připomínku zavřených studentů. Obávám se, že v roce 1989 bylo vše nahrané, naplánované, že se počítalo s tím, že přibude další země pod americkou rukou, odkud se bude tahat majetek a my, otroci 21. století, budeme makat, plnit kapsy pár stovkám lidí ve světě.

Objevuje se řada názorů o tom, že bude letošní listopad nejdramatičtější od roku 1989. Co si o tom myslíte?

Já nevím. Když Zavadil kdysi svolal demonstraci proti Kalouskovi na Václavák, přijeli jsme tam s manželem. Václavák byl narvaný, byla to euforie. Vrátili jsme se večer domů a ve zprávách vidíme, jak reportéři Zavadila s Kalouskem chytili na pivu. Nevěřím. Lidi, dokud se mají dobře, pro demokracii a svobodu rozhodně svůj materiální svět neobětují. Když ano, tak to budou jen cancy herců, Horáčků, kteří by se opět rádi dostali k moci a lizu. Že by v České republice opravdu existovala osvícená osoba, která by chtěla něco dělat pro tento národ a pro budoucnost, tomu nevěřím. Bohužel ne.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…