Lidovec Čunek: Zemědělci mají z ministrování ČSSD obavy. Pak nemá smysl ve vládě zůstávat

19.12.2013 18:16

ROZHOVOR Posun v postoji ČSSD v otázce obsazení postu ministra zemědělství je jednoznačný ústupek vůči hnutí ANO. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj je důležité, aby lidovci dodrželi svůj požadavek na Ministerstvo zemědělství, a zopakoval, že pokud tento rezort jeho strana nedostane, lidovci odejdou z vlády.

Lidovec Čunek: Zemědělci mají z ministrování ČSSD obavy. Pak nemá smysl ve vládě zůstávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Je pro vás osobně přijatelná aktuální nabídka pro lidovce od ČSSD na Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s rezortem dopravy nebo životního prostředí s tím, že byste zároveň měli vicepremiéra?

To ano, ale musíme mít v každém případě zemědělství. Ne, to byla samozřejmě legrace. Myslím si, že naše nedělní usnesení je jasné: Musíme mít Ministerstvo zemědělství.

Proč je pro KDU-ČSL tolik důležitý právě post ministra zemědělství?

Je důležitý z toho důvodu, že ve vládě musí být vyvážené zájmy jednotlivých stran tak, aby se vzájemně kontrolovaly a zároveň, aby naplňovaly svůj program. Zemědělství je pro nás závažné téma, to za prvé. A za druhé, vzhledem k tomu, že předseda ANO má velkou část potravinářského a zemědělského trhu, je dobře, aby to kontroloval někdo jiný. A ta kontrola neznamená, že bychom si chtěli škodit, ale znamená, že bychom chtěli zajistit férovost a to, že když říkáme, že jsme protikorupční vláda, tak to musíme naplňovat. A naplňovat se to dá tehdy, když jsme ve vzájemné kontrole. I my jsme tedy pod kontrolou. A to je důležité.

Nicméně zemědělství teď nově požaduje jako svou prioritu také sociální demokracie. Čím si vysvětlujete tento posun v postoji ČSSD? Je to ústupek hnutí ANO?

Jednoznačně, protože když jsme v neděli naprosto jasně oznámili svůj požadavek na zemědělství, tak Bohuslav Sobotka řekl našim vyjednavačům, že s tím vůbec nemá žádný problém. Načež hnutí ANO řeklo, že s tím problém má, takže je jasné, že to je ústupek hnutí ANO.

Sociální demokracie argumentuje rizikem v podobě možného ovlivňování restitucí ze strany KDU-ČSL a obavami zemědělců z toho, že by rezort vedla právě vaše strana. Jak vnímáte tyto argumenty?

Já vám přivedu mnoho zemědělců, kteří řeknou, že mají obavy z toho, že by vedl zemědělství zástupce ČSSD. My máme erudované odborníky. Jedná se o zástupný problém. To jsou všechno věci, které jsou divadlem kolem jiného problému a ten jsme již pojmenovali.

Do jaké míry je podle vás tedy za současné situace možné vládní angažmá lidovců?

To já nevím. Já se domnívám, že naprosto zásadní je dodržet závazek, který KDU-ČSL požaduje. A to není nelegitimní. Sociální demokracie řekla: Vyhráli jsme volby, chceme premiéra. A mají ho. Hnutí ANO řeklo: Jsme druzí, chceme post ministra financí, nejsilnější post ve vládě. A mají ho. No a třetí koaliční partner říká: Chceme Ministerstvo zemědělství, což je naprosto "tuctové" ministerstvo v porovnání zejména s těmi silovými jako třeba vnitro, spravedlnost a obrana.

A když vám ČSSD nepřenechá rezort zemědělství?

My jsme to řekli jasně: Jestli nebudeme mít zemědělství, nebudeme ve vládě.

To by pak znamenalo buď jít do opozice, nebo podpořit menšinovou vládu. Souhlasil byste s podporou vlády ČSSD a hnutí ANO?

Já určitě ne. Ale nevím, jak ostatní kolegové. To je na rozhodnutí celého orgánu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…