Lidovec Heller: Demonstrace proti Trumpovi vycházejí z nejistoty. Jeden den něco slíbí, druhý den to popře. Obzvlášť když mu dáte do ruky jaderný kufřík

22.01.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR "Donald Trump ve své kampani sliboval nesplnitelné. A postupně ze svých nesplnitelných nesmyslných slibů ustupuje," říká mladý lidovec Šimon Heller. Vyjádřil se k páteční inauguraci Donalda Trumpa i k demonstracím, které inauguraci provázely. Řekl také svůj názor na to, jak vidí do budoucna vztah Ameriky k Rusku. "Donald Trump se daleko více než vůči Rusku vyhraňuje vůči Číně. Nicméně uvnitř republikánské strany je relativně silná frakce, reprezentovaná arizonským senátorem Johnem McCainem, která vůči Rusku zastává tvrdý postoj," míní Šimon Heller.

Lidovec Heller: Demonstrace proti Trumpovi vycházejí z nejistoty. Jeden den něco slíbí, druhý den to popře. Obzvlášť když mu dáte do ruky jaderný kufřík
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Co budete dělat dnes o půlnoci?
 
Celou sobotu jsem strávil na celostátním výboru Mladých lidovců v Praze a večer máme v plánu oslavit kulatých třicet let našeho předsedy Vladimíra Hanáčka. Dneska o půlnoci tak pravděpodobně budu ve vlaku jedoucím z Prahy do Českých Budějovic.
 
Jak hodnotíte včerejší inauguraci nového amerického prezidenta Trumpa?
 
Inaugurace amerického prezidenta byla důstojná. Jen je škoda, že ji narušili násilné demonstrace, které vyústily ve střet s těžkooděnci, a výsledkem bylo několik set zadržených. Shromáždit se a vyjádřit svůj názor je naprosto legitimní prvek v demokratickém systému, nicméně toto již bylo za hranou.
 
Překvapilo vás v této souvislosti něco?
 
Donald Trump ve své kampani sliboval nesplnitelné. A postupně ze svých nesplnitelných a občas nesmyslných slibů ustupuje. To můžeme registrovat přímo v jeho výrocích, ale i v obsazování důležitých postů. Při inauguraci použil Donald Trump relativně smířlivou rétoriku a akcentoval jednotu USA. To lze i přes jeho dřívější prohlášení nepochybně vnímat pozitivně.
 
 
"Evropa musí držet při sobě, aby chránila své zájmy." To řekl v reakci na inaugurační projev Trumpa německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Co si o tom myslíte?
 
To platilo před Trumpem a bude platit i po něm. Je tady USA, Čína, Rusko, Evropa a několik další světových hráčů. Pokud nechceme, aby si nás ostatní státy rozebraly jako kůlničku na dříví, musíme jako Evropa držet pospolu.
 
Vicekancléř také tvrdí, že projev měl nacionalistický ráz a že dával najevo, že Amerika je na prvním místě. Souhlasíte s tím?
 
Že je Amerika na prvním místě, přímo v projevu zaznělo. Akcent na patriotismus byl také zřejmý. Chce-li se USA v rámci globalizovaného světa izolovat, je to škoda, ale je to jejich rozhodnutí. Nicméně jsou slova a činy. Slov jsme slyšeli hodně, ale na skutečné činy si musíme počkat.
 
Jaké vztahy myslíte, že bude mít Amerika s Velkou Británií? Ostatně, Trump podporoval Brexit......
 
Donald Trump je pragmatik a podle toho se bude chovat jak k Velké Británii, tak k ostatním. Vztah USA a Velké Británie nepochybně ovlivní i to, jakým způsobem a za jakých podmínek dojde k Brexitu.
 
Jak vidíte vztahy s Českou republikou? Miloš Zeman s Donaldem Trumpem si očividně "kápli do noty", Zeman dostal dokonce pozvání do Bílého domu.....
 
Prohlubování vztahů se všemi západními demokratickými státy je nepochybně vítané. A stejně tak tomu je i s USA.
 
O Zemanovi se poměrně často někteří lidé vyjadřují, že je "proruský". Jak myslíte, že to bude teď, když si Zeman tolik rozumí s Trumpem?
 
Z jednoho telefonického rozhovoru bych nevyvozoval, že si zmínění politici rozumí. Nicméně jsou dva typy lidí. Idealisté, kteří mají ideály, které staví na hodnotách. A pragmatici, kteří jsou ochotni finančně ocenit i hodnoty, na kterých stojí naše společnost a podle toho se chovají. U nás se jim říká lehké holky. Kdo víc zaplatí, respektive nabídne, tudy se jde. Co spojuje Vladimíra Putina, Donalda Trumpa nebo právě Miloše Zemana, nechám na čtenářově fantazii.
 
 
A co vztah Ameriky a vůbec celého světa k Rusku do budoucna?
 
Donald Trump se daleko více než vůči Rusku vyhraňuje vůči Číně. Vedou ho k tomu primárně ekonomické důvody. A právě proto slýcháme po delší době relativně smířlivý tón směrem ke Kremlu. Zkrátka nemůžete bojovat proti všem najednou. Nicméně uvnitř republikánské strany je relativně silná frakce, reprezentovaná arizonským senátorem Johnem McCainem, která vůči Rusku zastává tvrdý postoj.
 
Nový americký prezident rozhodně nezahálí. Hned po včerejší inauguraci podepsal první exekutivní příkaz. V něm nařizuje federálním orgánům minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotním programem Obamy, než bude program zvaný Obamacare zcela zrušen. Co na to říkáte?
 
Zrušení Obamacare bylo jedno z nosných témat všech republikánských kandidátů v primárkách. Proto to není nic překvapivého. V tomto kontextu by mě zajímalo, kolika fanouškům Donalda Trumpa v Česku by se líbilo, kdyby prezident svým rozhodnutím zrušil zdravotní pojištění téměř desetině obyvatel země a oni by díky tomu přišli o zdravotní péči. Toho potlesku pro Trumpa by bylo nepochybně méně.
 
Už jste zmínil násilné protesty odpůrců Donalda Trumpa. Vyřeší podle vás něco?
 
Násilné demonstrace nepatří do demokratické společnosti. V právním státě musí platit, že kdo porušuje zákon, musí za to nést zodpovědnost. Na druhou stranu se v USA uskutečnilo bezpočet poklidných demonstrací, kdy občané vyjadřují svůj názor na politiku Donalda Trumpa. Těmto občanům, kteří přišli na náměstí vyjádřit poklidně svůj názor osobně, rozumím.
 
Protesty se nekonaly jen v Americe, ale vlastně po celém světě. Co Donaldovým odpůrcům podle vás nejvíc vadí a co nejvíc vadí na novém americkém prezidentovi vám? Jak se podle vás po zvolení Trumpa "změní" svět?
 
Já jsem byl vychován v tom, že dané slovo se má držet. A vzhledem k předvolebním proklamacím Donalda Trumpa mně tato elementární schopnost dostát svého slova chybí. Demonstrace po světě pak vycházejí z nejistoty z nového prezidenta. Pokud americký prezident jeden den něco slibuje a druhý den to popře, není to dobré. Obzvláště když takovému člověku dáte do ruky jaderný kufřík.
 
Trump je známý svým radikálním postojem k migrantům, v čemž si rozumí také s naším prezidentem. Jak v této souvislosti vidíte vývoj "uprchlické krize"?
 
Stále srovnáváte Donalda Trumpa a Miloše Zemana, ale všichni asi cítíme, že se jedná o zcela rozdílné formáty. Co se týká vývoje uprchlické krize, jen čísla za minulý rok ukazují významné zlepšení situace. I přes dohodu Angely Merkelové s Tureckem, která zásadním způsobem omezila příchod běženců přes Balkán, není situace dobrá a vyžaduje další kroky. V první řadě ochranu vnějších hranic schengenského prostoru a za druhé dohodu s africkými státy o navracení migrantů, kteří zde nedostanou azyl. V České republice pak v roce 2016 požádalo o azyl celkem 1 475 cizinců a dostalo ho zanedbatelných 148 lidí, převážně Ukrajinců. Pro srovnání v roce 2001 požádalo o azyl cca 18 000 cizinců, převážně z Balkánu, a nikdo o uprchlické krizi nemluvil.
 
Prezidentské volby se pomalu blíží i u nás. Jak to v současné chvíli vidíte s oblíbeností prezidenta Zemana a s jeho šancí na případné znovuzvolení?
 
Vždycky je jednodušší obhajovat, než porazit toho, kdo obhajuje. Nicméně jsem optimistou a věřím, že Češi, Moravané i Slezané si zvolí prezidenta, který bude důstojně reprezentovat naši zem.
 
Objevil se někdo, koho byste vy rád viděl jako českého prezidenta?
 
Dobrých kandidátů, o kterých se v médiích mluví, není málo. Naši zemi by bezpochyby důstojně reprezentoval například Petr Pithart.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…