Lidovec a pegagog Heller: Drtivá většina mladých lidí, se kterými se bavím, si Zemana jako svého prezidenta nepřeje

19.03.2017 13:08

ROZHOVOR "Bavím se s řadou mladých lidí. Drtivá většina si ho jako svého prezidenta nepřeje," říká na adresu Miloše Zemana mladý lidovec, pedagog Šimon Heller. Dodal, že osobně je přesvědčen, že by prezidentský úřad zastával dobře například Petr Pithart. Šimon Heller se vyjádřil i k případu kolem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, stavbě domu na Lipně a údajně šifrované komunikaci.

Lidovec a pegagog Heller: Drtivá většina mladých lidí, se kterými se bavím, si Zemana jako svého prezidenta nepřeje
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Miloš Zeman v těchto dnech potvrdil, že bude znovu kandidovat na prezidenta České republiky. Jak jeho rozhodnutí hodnotíte?
 
Jako nic neočekávaného a překvapivého.
 
Co jeho rozhodnutí podle vás znamená pro českou republiku? A co pro ni bude znamenat, pokud ho zvolí?
 
Zvolení Zemana prezidentem bude znamenat příklon Česka na východ, nerespektování ústavních zvyklostí a elementární slušnosti.
 
Vy jako pedagog, bavil jste se o tom se svými studenty? Jak Miloše Zemana vnímají a jak vnímají jeho rozhodnutí bojovat znovu o prezidentský post?
 
Bavím se s řadou mladých lidí. Drtivá většina si ho jako svého prezidenta nepřeje.
 
Jak vidíte jeho šance vůči ostatním kandidátům? A máte Vy někoho, koho byste rád viděl jako budoucího českého prezidenta?
 
Nejen slovenská zkušenost ukazuje, že uspět může i outsider. Nicméně bezpochyby je Miloš Zeman jedním z hlavních favoritů.
 
Dobrých kandidátů na prezidenta bychom našli nespočet. Osobně jsem přesvědčen, že by tento úřad dobře zastával například Petr Pithart.
 

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19772 lidí
 
Jak byste popsal část národa, která Miloše Zemana podporuje, a jak tu, která jej nepodporuje? Rozděluje společnost Zeman, nebo jeho odpůrci?
 
Miloš Zeman disponuje svým tvrdým jádrem voličů, které zdaleka není tak velké, jak by se mohlo zdát. Řada voličů dala hlas Zemanovi, protože se jednoduše domnívala, že je oním nejmenším zlem. Na nás jako na společnosti je, abychom vygenerovali kandidáta, který není menším zlem, ale bude dobrým prezidentem.
 
Vy patříte spíše mezi kritiky Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho činnost za poslední měsíce?
 
Poslední měsíce nepřinesly nic výjimečného kromě oznámení jeho kandidatury, což jsme ostatně všichni čekali. Prezident Zeman soustavně prosazuje své osobní zájmy, nikoli zájmy našeho státu.
 
Martin Fendrych napsal, že jakýkoliv slušný kandidát má šanci Zemana porazit, protože nejsme země nenávistníků. Michal Horáček řekl, že bude vystupovat proti všemu, co Miloš Zeman ztělesňuje, protože naše země má na víc. Souhlasíte s nimi?
 
Osobně bych byl rád, aby na Hrad kandidoval člověk, který svoji kampaň nestaví na antiZemanovi, ale přichází s pozitivním programem a kampaní a nestaví svoji politickou kariéru na šíření strachu.
 
Sám Zeman uvedl, že vlastně žádnou kampaň vést nebude, nebude chodit do televizních diskusí a nebude útočit na protivníky ani útoky opětovat? Kritici tvrdí, že bude zneužívat ke kampani své krajské návštěvy, služby Jiřího Ovčáčka či zahraniční cesty. Co si o tom všem myslíte?
 
K demokracii patří diskuze a té se zjevně prezident Zeman bojí, když se chce místo účasti v diskuzích schovávat na Hradě. Nicméně je to jeho rozhodnutí. Samotnou kampaň sice prezident Zeman ohlásil až nyní, ale započal ji daleko dříve za peníze daňových poplatníků.
 
 
ČSSD si potvrdila v čele Bohuslava Sobotku, TOP 09 stagnuje pod Kalouskem, komunisté také klesají. V ODS se objevil mladý Václav Klaus, u lidovců budou bojovat zastánci koalice se STAN s Jiřím Čunkem, který uvažuje kandidovat na předsedu. Okamura dle průzkumů má šanci na vstup do Sněmovny. Kdo ze jmenovaných má vaši důvěru a kdo ne? A jakou vládní koalici si přejete?
 
Osobně si přeji koalici demokratických stran, respektující demokratický systém. Osobně jsem konzervativní člověk a moji důvěru má KDU-ČSL, jejíž jsem i členem.
 
Když mluvíme o ČSSD, co si myslíte o tom, co se děje kolem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD)? Ten musel v těchto dnech vysvětlit, jak je to s domem, který si nechává stavět u Lipna a proč je nejen tato stavba, ale i stavba pro hejtmanova náměstka napsaná na předsedu představenstva krajské společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhu. Navíc se pak měla objevit údajná šifrovaná komunikace právě hejtmana a Bláhy. Mělo se údajně jednat například o informace ohledně stavebních zakázek a také o chystaném zásahu policie v pražské centrále Technické správy komunikací. Zimola měl údajně psát i o „všimném do prasátka“. Hejtman vše označil za hru, kterou odmítá a za lež. Ohledně stavby uvedl, že je vše v pořádku. Co vy si o tom všem myslíte?
 
V tomto případě platí padni komu padni. Ve věci jeho rezidence na Lipně zatím hejtman Zimola nic nevysvětlil kromě výkřiku, že je to lež a snaha ho pošpinit. Pokud nebude schopen tuto záležitost vysvětlit, měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost. Připomínám, že Stanislavu Grossovi zlomilo vaz nevysvětlených milion a půl a zde jde zjevně o daleko větší částku.
 
 
V letošním roce budou komunisté slavit 100. výročí toho, čemu říkají Velká říjnová socialistická revoluce. Co přinesla světu vláda komunistických stran? Jak se s jejími dopady potýkáme u nás? Zaslouží si KSČM, aby byla zakázána? Komunisté tvrdí, že po listopadu bylo rozkradeno vše, co vybudovali. Co jim na to říci? A co si myslíte o tom, že stále více lidí tvrdí, že "tehdy" bylo prostě líp?
 
Po světě má komunistický režim na svědomí přibližně sto milionů obětí. To je účet vlády komunistů. Komunistická strana se pak u nás měla zakázat hned po revoluci. Komunistický režim byl zločinný a zavrženíhodný, což ostatně říká i dosud platný zákon číslo 198/1993 Sb. Není možné, aby v demokratickém systému byla strana, která se hlásí ke komunistickému manifestu, třídnímu boji a násilné revoluci. Co se týká divoké privatizace v devadesátých letech, zbohatla převážně hrstka komunistů, kteří včas převlékli kabát. S následky komunismus se potýkáme dodnes a ještě nějakou dobu budeme.
 
Velkou diskuzi vyvolalo "přetřásání" problému nízkých mezd v České republice. Jak vy tento problém vidíte? Jak je podle vás možné, že u nás rostou ceny pomaleji než například na Slovensku nebo v Polsku. Myslíte si, že je to ještě pozůstatek konání komunistů, nebo naopak těch, co přišli po nich? Jsou Češi "novodobí otroci" a Česko "německý protektorát", jak z části společnosti zaznívá?
 
Ještě v létě 2013 byla minimální mzda osm tisíc, dnes je 11 tisíc. To znamená, že současná vláda zvedla minimální mzdu o téměř 40 procent. Myslím si, že je to maximum možného. Ekonomika nejen Česka, ale celého východního bloku byla destruována přibližně 40 let a nelze čekat, že to doženeme za pár let. Nutno dodat, že divoká privatizace v devadesátých letech, na které zbohatli bývalí komunisté, ke zlepšení také neprospěla.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…