Lidovec hlasoval pro přijímání migrantů, a ještě to zapírá. Shoďte tu masku, je to černé na bílém, vzkazuje Okamura

22.09.2017 15:53

ROZHOVOR Europoslanec Tomáš Zdechovský by měl shodit masku a přiznat, že hlasoval pro přijímání migrantů. Tak mluví Tomio Okamura, lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie, a reaguje tak na trestní oznámení na jeho osobu. Okamura varuje, že dvanáct českých poslanců hlasovalo pro kvóty i přesto, že postoj české veřejnosti i vlády je opačný. Obává se, že toto rozhodnutí bude mít pro Českou republiku katastrofální důsledky.

Lidovec hlasoval pro přijímání migrantů, a ještě to zapírá. Shoďte tu masku, je to černé na bílém, vzkazuje Okamura
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pro ParlamentníListy.cz popsal, proč na vás podal trestní oznámení. Prý jste od července tvrdil, že určití europoslanci hlasovali v Evropském parlamentu pro potrestání České republiky za to, že odmítáme přijímat uprchlíky podle kvót. Zdechovský tvrdí, že naopak byli proti, a označil vás za lháře. Co si o trestním oznámení myslíte?

Myslím si, že se chce Tomáš Zdechovský přes moji osobu zviditelnit, protože jinak se jedná o osobu pro širokou veřejnost neznámou, a já to považuji za čiré zoufalství nad činy, které tito europoslanci svým hlasováním provedli a které budou mít pro Českou republiku katastrofální následky.
On hovoří o sankcích. Avšak je zcela černé na bílém, že dne 18. května 2017 dvanáct českých europoslanců – z toho čtyři za hnutí ANO, tři za KDU-ČSL, dva za TOP 09, jeden za STAN a dva za ČSSD – hlasovali pro usnesení v Evropském parlamentu, ve kterém Evropský parlament členské státy vyzývá k dalšímu přijímání uprchlíků ze Sýrie na základě kvót. Konkrétně podle programu přesídlování, což jsou kvóty, a když zkráceně ocituji toto usnesení, tak vyzývá, aby státy projevily větší odhodlání při sdílení odpovědnosti a umožnily uprchlíkům ze Sýrie nalézt ochranu za hranicemi. Jinými slovy tito europoslanci jsou pro potrestání České republiky formou kvót za něco, co se nás vůbec netýká.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Většina občanů České republiky odmítá jakékoliv přijímání migrantů v rámci současné migrační vlny. Nějaké výmluvy europoslanců, že Evropský parlament má, či nemá pravomoci, je zoufalá snaha už jen kopat kolem sebe, protože usnesení je jasné jako facka. Důkazem je i to, že europoslanci naší frakce, kterou vede Marine Le Penová, samozřejmě hlasovali proti. Členy této frakce jsou rakouští Svobodní, francouzská Front National, kterou vedla Le Penová, a my všichni přesně víme, o čem se hlasovalo. Zdechovský se může vymlouvat, jak chce. Proti hlasoval i Petr Mach za Svobodné. Pro naopak hlasovali europoslanci Zdechovský, Šojdrová, Svoboda, Telička, Ježek, Charanzová, Dlabajová, Štětina, Niedermayer, Polčák, Pot a Poche.

Vy jste na informaci o trestním oznámení reagoval odkazem na sjetinu hlasování, která měla vaše slova potvrzovat. Tomáš Zdechovský však prohlásil, že sjetina odkazovala na úplně jiné hlasování: „Dal jen odkaz na úplně jiné hlasování, které nemá se sankcemi na Českou republiku nic společného. O těch případně rozhoduje Evropský soud, ne Evropský parlament.“ Jak to tedy je?

Ten den proběhla dvě hlasování. Nejdříve o sankcích, finančním potrestání států za to, že odmítají kvóty. Druhé hlasování se pak týkalo přijímání uprchlíků – tedy přijmutí kvót na migranty ze Sýrie. Tomáš Zdechovský ví, že česká vláda odmítá kvóty, aby se zalíbila voličům, ale zároveň hlasoval pro přijímání uprchlíků. Brání se slovy, že pro sankce nehlasovali, ale zároveň byli paradoxně pro přijímání migrantů ze Sýrie, věc, za kterou jsou sankce uděleny, logicky tedy i pro sankce. Ta logická linka je zde zřejmá. Celý tento postoj je nesmysl. Naše frakce Evropa národů a svobod byla proti v obou případech.
Snaží se kombinovat nějaké termíny, protože jsou zoufalí, lžou a nechtějí přiznat, že hlasovali pro kvóty. Nesnaží se ani obhajovat, rovnou podávají trestní oznámení. Smutné je, že Češi nechtějí kvóty, česká vláda také ne, a oni jsou přesto pro, což bude mít pro zemi katastrofální důsledky.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pokud vím, tak stejnou věc na svém blogu psal i šéf Svobodných Petr Mach, a to hned v květnu nedlouho po oněch hlasováních. V textu upozornil, že dva čeští europoslanci hlasovali i pro sankce – Polčák za STAN a Niedermayer za TOP 09. Na blogu www.idnes.cz píše: „Ve stejný den také Evropský parlament přijal usnesení s názvem Strategie EU pro Sýrii, ve kterém členské státy vyzývá k dalšímu přijímání uprchlíků ze Sýrie, a to za situace, kdy se Česká republika pod hrozbou sankcí brání přijetí tisíců migrantů podle kvót Evropské unie.“ A následně vyjmenovává právě dvanáct europoslanců, kteří zvedli ruku pro kvóty…

V úterý jsem byl na TV Barrandov a jedním z hostů byl i Petr Mach. Před pořadem jsem se ho zeptal právě kvůli tomuto textu na blogu a potvrdil mi, že to tak skutečně bylo. Zdechovský a další se z toho snaží vymluvit, ale marně, protože fakta jsou jasná. Je to pravda, Petr Mach z května přesně popisuje tuhle linku, kterou jsem vám řekl.

Takže Zdechovský hlasoval pro kvóty a míchá dvě usnesení dohromady. Na 38. straně protokolu je to jasně vidět. Nevím, co více dodat. On vykládá o sankcích, já mluvím o kvótách; a hlasování je černé na bílém. Tonoucí se stébla chytá.

Tomáš Zdechovský zároveň prohlásil: „Je třeba také jednoznačně říci, že hlasovat proti rezoluci (jejíž součástí bylo přijímání migrantů ze Sýrie; pozn.red.) by znamenalo souhlasit se zločiny ISIS. A těžko se mi věří, že by něco takové islamobijec Tomio Okamura opravdu podporoval.“ Vaše frakce a další politici byli proti, znamená to, že souhlasíte ze zločiny ISIS?

Je to nesmysl. To by znamenalo, že Marine Le Penová, Petr Mach a další významní politici hlasují pro zločiny ISIS. Zdechovský tedy obviňuje evropské politiky, že souhlasí s ISIS. Nemám jinou odpověď než – nesmysl.

Domníváte se, že vám trestní oznámení pomůže ve volbách?

Trestní oznámení od anonymních poslanců KDU-ČSL? Můj názor je, že to velký vliv mít nebude. Lidé kolem mi říkají, že se snaží zviditelnit, ale spíše pomohli mně. Nevím, co na to říct. Kdybyste se mě na vyjádření Zdechovského nezeptala, ani bych o tom nevěděl. A k trestnímu oznámení bych se na sociální síti nevyjadřoval, kdyby se mě na to nezeptal novinář. Pak jsem zveřejnil status. Sám od sebe bych to neřešil, pro mne je to marginální. Řekl jsem, co napsal i Petr Mach, a na něj oznámení nepodali, což hodně vypovídá. Dlabajová dokonce zaslala do Poslanecké sněmovny dopis, který po mém vystoupení přečetl místopředseda Sněmovny Vondráček, a v něm přiznala, že hlasovala pro kvóty, protože jde o lidi utíkající před válkou. Takže to sama přiznala.

Je to zoufalost a Zdechovský by udělal lépe, kdyby shodil masku a všechno přiznal, protože stejně víme, že KDU-ČSL je proimigrační stranou, probruselskou stranou. Kdyby se přiznal, že hlasoval pro kvóty, měl by klid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…