Lidovecký místopředseda Jurečka: Prezident Zeman rozhodně nehájí zájmy ČR. Nevěřím, že Babišova vláda přinese zemi pozitivní vývoj

26.05.2018 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR První místopředseda KDU-ČSL a poslanec Marian Jurečka nesouhlasí s tím, jak prezident Zeman postupuje, protože to prý poškozuje Českou republiku a její občany. „Snižuje to naši důvěryhodnost, poškozuje to naše vztahy s našimi partnery i s informačními službami z jiných států, protože poté, jak náš prezident o kauze novičok referoval ve veřejných médiích, každý náš partner, který nám poskytuje citlivé informace, se může oprávněně obávat toho, že kdykoli v budoucnu může prezident takovou informaci zveřejňovat a nějakým způsobem ji interpretovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz exministr zemědělství k tématu, kterým se bude v příští čtvrtek zabývat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

Lidovecký místopředseda Jurečka: Prezident Zeman rozhodně nehájí zájmy ČR. Nevěřím, že Babišova vláda přinese zemi pozitivní vývoj
Foto: hns
Popisek: Marian Jurečka v půlnočním rozhovoru

Anketa

Oceňujete práci Jakuba Jandy, ředitele Evropských hodnot?

2%
98%
hlasovalo: 9592 lidí

Tento týden zablokovali v Poslanecké sněmovně jednání o výrocích prezidenta Miloše Zemana k jedu novičok, které využil Kreml k útoku proti Velké Británii, poslanci KSČM, ANO, SPD a místopředseda sociální demokracie Jaroslav Foldyna. Co jste říkal tomu, že hlasovací mašinérie, která funguje už od podzimních voleb, zamezila projednávání tohoto bodu na jednání schůze Poslanecké sněmovny?

Považuji to za chybu. Ukazuje se, že tato koalice ANO, KSČM a SPD tady stále funguje. Ale především jde o to, jak se k tomuto tématu prezident postavil a že ventiloval informace, které by prezident ani nikdo další, kdo přichází do styku s utajovanými informacemi, veřejně říkat neměl. To je vážná věc. Proto je naprosto oprávněný požadavek, abychom se tím na schůzi Poslanecké sněmovny mohli zabývat.

Ale Sněmovna se příští čtvrtek k tomuto tématu znovu vrátí, protože vaše strana spolu s dalšími zákonodárci z klubů TOP 09, ODS, Pirátů a STAN vyvolala svolání mimořádné schůze. Myslíte si, že je důležité o tomto tématu jednat ve Sněmovně, že výroky českého prezidenta skutečně poškozují Českou republiku v zahraničí i u našich spojenců v Evropě a v NATO?

Českou republiku to určitě poškozuje, snižuje to naši důvěryhodnost, poškozuje to samozřejmě naše vztahy s našimi partnery i s informačními službami z jiných států, protože poté, jak náš prezident o této otázce referoval ve veřejných médiích, každý náš partner, který nám poskytuje citlivé informace, se může oprávněně obávat toho, že kdykoli v budoucnu může prezident takovou informaci zveřejňovat a nějakým způsobem ji interpretovat.

Pokud jde o schůzi Poslanecké sněmovny, byl jsem zastáncem toho, ať je to standardní bod této probíhající schůze, ať nemusíme svolávat mimořádnou schůzi. Ale bohužel, pokud to tato koalice KSČM, ANO a SPD zmařila, pak není jiná možnost než svolání mimořádné schůze.

Věříte, že většinová koalice, která jednání tento týden zabránila, tentokrát projednávání a případné přijetí nějakého usnesení umožní, nebo je pro vás důležité, že ještě před hlasováním o programu schůze vystoupí aspoň řečníci s přednostními právy, tedy předsedové stran a poslaneckých klubů, ministři a členové vedení Poslanecké sněmovny?

Byl bych rád, aby program mimořádné schůze byl schválen, aby bylo možné potom řádně přijmout usnesení, podobně jako k tomu přijal usnesení Senát. Myslím si, že je hlavně důležité, aby jasně zaznělo z úst pana premiéra, z úst ministra vnitra, z úst ministryně obrany, stanovisko k tomu, co pan prezident řekl.

Senátorský klub STAN se rozhodl právě kvůli Zemanovým výrokům o výrobě novičoku v Česku zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k ústavní žalobě z velezrady na prezidenta Miloše Zemana, protože podle nich ohrozil bezpečnost českých občanů. Záměr podporují i senátoři KDU-ČSL. Myslíte si, i vzhledem k dalším kontroverzním postojům prezidenta, že je vhodná doba pro podání žaloby na prezidenta k Ústavnímu soudu?

Pokud jde o žalobu a její podání, má to dvě roviny. Reálně si nemyslím, vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně, že by ten návrh ústavní žaloby, který by přišel ze Senátu, podpořilo sto dvacet poslanců ve Sněmovně. Tolik hlasů se tam podle mého názoru nenajde.

Ale důležitá je také ta druhá rovina, když senátoři a jiní politici vyjádří naprosto oprávněné obavy, že zveřejňování tak citlivých informací, a ještě s takovou nepravdivou interpretací, je přes čáru, že takto prezident nemůže a nemá postupovat.

Souhlasíte s názorem některých kritiků, že prezident Miloš Zeman – a nejde jen o výroky v kauze novičok, kterými nahrál kremelské propagandě, ale pravidelně odmítá protiruské sankce, vyvíjel značnou aktivitu ve věci vydání ruského hackera do Ruska apod. – hájí více zájmy Ruské federace než občanů České republiky?

Pan prezident těmi kroky, které jste popsala, ukazuje, že rozhodně nehájí zájmy českého lidu, České republiky. To, v jaké míře jsou jeho výroky, jeho kroky a jeho lobbování v případě hackera Nikulina v zájmu Ruské federace, je samozřejmě na nějakou polemiku. Ale já každopádně s tím, jak prezident postupuje, zásadně nesouhlasím. Poškozuje to Českou republiku a její občany.

Prezident výrazně ovlivňuje politickou scénu, třeba tím, že drží vládu Andreje Babiše několik měsíců v demisi, a teď ohlásil, že šéfa hnutí ANO jmenuje premiérem znovu, i když se vnitrostranické referendum ČSSD postaví proti vstupu sociální demokracie do vlády. Nestáváme se pomalu nějakým poloprezidenským systémem, kdy je Poslanecká sněmovna vyšachována z rozhodování o vládě? Vládne kabinet bez důvěry, ve Sněmovně prohlasovává zákony s extremistickými stranami, s kterými ovšem nechce vítěz voleb jít do otevřené vládní koalice...

Myslím, že na Hradě je jiný prezident Zeman, než tady byl před pěti lety. Tehdy chtěl po Miroslavě Němcové sto jedna ověřených podpisů. Před čtyřmi a půl lety chtěl po Bohuslavu Sobotkovi podpisy všech členů většinové vládní koalice. Dokud to nebylo, odmítl jmenovat pana Sobotku premiérem.

Teď najednou od principů a zásad, které tehdy hájil a měl k nim logická zdůvodnění, ustupuje. Ale jako prezident je klíčový. Kdyby se choval jako v předchozích případech, tak už tady dávno musela být stabilní většinová vláda. Prezident Miloš Zeman svým chováním způsobuje poměrně velkou nestabilitu v České republice.

Pokud se členové ČSSD vysloví v referendu pro vstup do vlády a vznikne vláda ANO a sociálních demokratů s podporou komunistů, povede to podle vás ke stabilizaci politické scény? Nebo nastane to, co i řada sociálních demokratů předpovídá a co naznačuje i nedávné hlasování ve Sněmovně, že – bez ohledu na koaliční partnery – by hnutí ANO stejně postupovalo společně s komunisty a s okamurovci? A že sociální demokraté budou jen fíkovým listem Andreje Babiše?

Obávám se, že i když koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů vznikne, bude se velmi často ukazovat, že ANO bude prohlasovávat mnoho věcí, které se třeba nebudou líbit sociálním demokratům, skutečně s komunisty a s SPD. Vidíme už teď při sestavování vlády, jak komunisté mají problém s plněním našich závazků vůči našim partnerům v rámci bezpečnosti, to znamená v rámci účasti našich vojáků v některých klíčových, pro nás důležitých misích.

Problém bude v tom, že i když se to nebude sociálním demokratům hodně líbit, nebudou mít žádné ústavní nástroje, jakým způsobem z vlády odejít a případně ukončit fungování vlády tím, že vládě bude vyslovena nedůvěra. Protože přesto, že si dají nějakou klauzuli do koaliční smlouvy, že při odchodu sociálnědemokratických ministrů podá demisi i zbytek vlády, kdo zaručí, že se to opravdu stane? Známe mnoho situací, kdy hnutí ANO něco deklarovalo, bylo to i v písemných dokumentech, a za rok to bylo úplně jinak.

Pro vaši účast ve vládě je Andrej Babiš jako trestně stíhaná osoba nepřijatelný v pozici premiéra, to je také důvod, proč jste nejednali s hnutím ANO o vládní koalici, ale kdybychom odhlédli od něj a vzali v úvahu jen podmínky, které jsou vyjednány mezi hnutím ANO a sociálními demokraty, vstoupili byste do vlády, kdybyste byli na místě sociálních demokratů?

Nešli, protože menšinová vláda v situaci, kdy v Poslanecké sněmovně je možnost sestavit většinovou vládu, nedává logiku. Sociální demokraté budou jen fíkovým listem.

Pro vás by ale byla asi nepřijatelná i podpora komunistů…

Ale hypoteticky, i kdyby to nebyli komunisté, proč dělat menšinovou vládu, když ve Sněmovně máte několik možností k většinové vládě? Menšinová koaliční vláda někým tolerovaná je poslední varianta, když nejde nic vyjednat, když to nevychází ani matematicky, ani politicky a hrozily by předčasné volby. Pak tu variantu chápu. Ale v rozpoložení, které tu je, to logiku nedává.

Takže nevěříte tomu, že vytvoření menšinové vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů, pokud k ní dojde a dostane důvěru ve Sněmovně, politickou scénu konečně stabilizuje? Nakonec prezident svým prohlášením, že Andreje Babiše jmenuje podruhé premiérem, ať se ČSSD rozhodne jakkoli, dává najevo, že postoj sociálních demokratů není pro něj důležitý.

Já nevěřím, že tato vláda přinese pozitivní vývoj v České republice. Už dnes vidíme, že Andrej Babiš dávno překročil standardy sociální demokracie, že jeho politika je v obrovských slibech, rozdává na počkání miliardy korun místo toho, abychom racionálně investovali a zároveň při takovém výkonu ekonomiky tvořili i rezervu na to, když přijde doba krize. My i v tak extrémně dobrých časech bohužel stále máme deficitní rozpočty.

A z hlediska toho, co říká Andrej Babiš, se ukazuje, že asi není ambice mít přebytkové rozpočty a tvořit velké rezervy do budoucna. A z hlediska zahraničí, když vládu budou podporovat komunisté, bude to znamenat nestabilitu a nevěrohodnost vůči našim partnerům a našim závazkům v NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…