Lidovecký senátor: I summit EU odhlasoval, že za útok na Skripalovy je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. O vystoupení z NATO vůbec nelze v referendu hlasovat

13.04.2018 20:04

ROZHOVOR Volby vyhrálo hnutí ANO a to nese největší díl odpovědnosti za stav vyjednávání o vládě, je přesvědčen senátor za KDU-ČSL Jiří Carbol. „V tomto konkrétním případě se ukázalo, že post premiéra pro pana Babiše je pro ANO důležitější než vláda s důvěrou. Čím déle to trvá, tím více si ANO upevňuje pozice ve státní správě a o to panu Babišovi zřejmě jde,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Lidovecký senátor: I summit EU odhlasoval, že za útok na Skripalovy je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. O vystoupení z NATO vůbec nelze v referendu hlasovat
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Carbol

Vaši senátní kolegové ze zahraničního výboru odsoudili chování prezidenta v souvislosti s kauzami novičok a vydání ruského hackera Nikulina do Spojených států amerických a označili českou hlavu státu za bezpečnostní riziko. Souhlasíte s tím?

Souhlasím, ale doporučoval bych v této věci spíše zdrženlivost, protože v kauze novičok je spousta zatím neobjasněných otazníků. Naší země se ta kauza týká pouze v tom, zda se u nás novičok vyskytoval, nebo ne.

Přesto prezident Miloš Zeman znovu zopakoval, že vydání Nikulina byla chyba. Jak si jeho postoje ve prospěch Ruska vysvětlujete?

Vydání ruského hackera Nikulina bylo plně v kompetenci ministra Pelikána a já nemám dost informací, abych mohl jeho postup zpochybnit. Platí, že o vydání osoby jako konečná instance rozhoduje ministr spravedlnosti. Navíc všichni víme, že správnost tohoto postupu posvětil i Ústavní soud.

Prezidentovi příznivci říkají, že jsme se měli zachovat jako Slovensko nebo Rakousko, které nevyhostily ruské diplomaty ze svých zemí s odůvodněním, že nechtějí narušovat dobré vztahy s Ruskou federací. Jaký je váš názor?

Vyhoštění ruských diplomatů bylo podle mne logickým krokem. Summit EU souhlasil s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou na někdejšího dvojího agenta Skripala a jeho dceru je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. Předpokládám, že britská vláda má pro své tvrzení dostatek důkazů.

Objevují se obavy, že zhoršením už tak napjatých vztahů s Ruskem začíná nová studená válka. Co si o tom myslíte?

Samozřejmě, že nemám vůbec žádnou radost z vyhrocení mezinárodních vztahů. Prodlužování konfliktu v Sýrii je to nejhorší, co mohlo přijít. V této situaci je třeba vážit každý krok a každé gesto. Ale i v této době musíme dávat všem najevo, že jsme suverénní stát.

Hnutí ANO, ČSSD, komunisté a SPD i Piráti prosazují přijetí zákona o obecném referendu. Ale KSČM i SPD požadují, aby se mohlo hlasovat i o zahraničněpolitických otázkách, například o našem členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. Nepovažujete to za nebezpečné?

Nejsem proti zákonu o obecném referendu, ale nesmí být zneužitelný. O vystoupení z NATO vůbec nelze v referendu hlasovat, protože se jedná o vojenskou obrannou strategii. Na vstup do EU byl schválen samostatný zákon a myslím, že stejný postup by musel být zvolen i pro vystoupení.

Jednání mezi ANO a ČSSD zkrachovala, byť nyní se asi rodí možnost jejich případného obnovení. Kdo podle vás nese za krach vinu a jak vidíte další scénáře řešení?

Volby vyhrálo hnutí ANO a to nese největší díl odpovědnosti za stav vyjednávání o vládě. V tomto konkrétním případě se ukázalo, že post premiéra pro pana Babiše je prioritou, o niž panu Babišovi zřejmě jde.

Jak vnímáte sílící vliv komunistů, který získávají díky podpoře Babišovy vlády?

Nejsem z toho nadšený, že se opět chtějí komunisté dostat k moci. Velmi dobře si pamatuji na dobu, kdy nám vládli. Bohužel spousta lidí už na to zapomíná. A to není dobře. Fakt, že je Babiš vtahuje do hry o vládu, je velmi nebezpečná hra.

Senát jednal o změně způsobu volby senátorů z dvoukolového systému na jednokolový s možností využití více hlasů. Co si o změně myslíte? Má šanci projít, a nebyla by změna pro některé voliče příliš složitá?

Nejsem zastáncem navrhované změny způsobu volby na jednokolový systém, protože do toho, co funguje, by se zasahovat nemělo. Doufám, že tento experiment v Senátu neprojde. Význam Senátu by stoupl pouze v případě příslušné změny Ústavy a zvýšení kompetencí Senátu. A to v dohledné době není politicky průchozí.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který také hodlá kandidovat do horní komory Parlamentu, prohlásil, že lidovci mají ambici se po senátních volbách stát nejsilnější stranou v horní komoře. Vidíte tuto šanci jako reálnou?

Myslím, že každá strana chce ve volbách dosáhnout co nejlepšího výsledku, a to považuji za přirozené. Jestli se nám to povede, to záleží na konkrétní volební kampani, dobře zvolených kandidátech a maximálním osobním nasazení všech lidovců.

Kněz Tomáš Halík poskytl rozhovor serveru Lidovky.cz, ve kterém hovořil také o kardinálu Dominiku Dukovi. Řekl, že ho má lidsky rád, ale že ve vstřícnosti ke Klausovi a Zemanovi zašel daleko, dal se vlákat do pasti. „Pokud se Klaus kamarádí s paní Le Penovou a jezdí do Německa agitovat pro neonacistickou stranu AfD a Zeman říká Putinovi, že novináři se mají likvidovat, a čínským soudruhům, že se od nich učí stabilizovat společnost, pak ten, kdo slíbil, že bude dobro nazývat dobrem a zlo zlem, musí dát zřetelně najevo kritický odstup od názorů takových lidí, ať jsou sebemocnější a získají kolik chtějí voličských hlasů,“ uvedl Halík. Chybí vám také u kardinála určité postoje, jak o nich hovoří kněz Halík?

Za minulého, komunistického režimu, který církevní představitele pronásledoval, Dominik Duka patnáct měsíců seděl v plzeňském vězení na Borech. Za řádovou činnost, organizování studia dominikánských kleriků, samizdat a spolupráci se zahraničím. To jo podle mne odpověď na vaši otázku, jaké pan kardinál zastává postoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…