Lidovecký starosta: Reformy jsou nezbytné

31.07.2012 9:45

ROZHOVOR Nechť policie pracuje, jak jí ukládá zákon. Nic míň, nic víc, říká pro ParlamentníListy.cz starosta města Odry Pavel Matůšů (KDU-ČSL).

Lidovecký starosta: Reformy jsou nezbytné
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří ve sněmovně

Pane starosto, jak vnímáte současnou politickou situaci, kdy podle mnohých vládní reformy zastiňují korupční skandály politiků?

Považuji za důležité, že se konečně korupci daří odhalovat. Přesto se domnívám, že jsme zatím jen na úplném počátku. Reformy považuji za nezbytné, přestože mají značný dopad na životy většiny lidí. Jsem přesvědčen, že by je dnes musela zavádět v nějaké podobě každá vláda. Pravicová, středová i levicová.

Jaký je Váš názor na telefonáty pana Kalouska a jeho spor s policejním prezidentem, kdy měl vyvíjet nátlak na policejní orgány? Kroky ministra Kalouska dokonce u opozice vedly již ke čtvrtému hlasování o důvěře vládě. Jak se na hlasování díváte, a souhlasíte s požadavkem na rezignaci ministra Kalouska?

U žádné z těchto akcí jsem nebyl, telefonáty jsem neslyšel. Netroufám si to hodnotit ani soudit (parafrázuji výrok Jarka Nohavici z minulého týdne: „nejsem kádrovák“). Mimochodem jsem zaregistroval, že vláda hlasování o důvěře přečkala.

Pokud se ještě pozastavíme u police, domníváte se, že dochází k politizaci policie nebo že jen police dostala odvahu řešit kauzy, které se měly řešit již dávno? A jak byste hodnotil schůzku policejního prezidenta s prezidentem Klausem, který Lessyho podpořil?

Nechť policie pracuje, jak jí ukládá zákon. Nic míň, nic víc. U schůzky Klaus – Lessy jsem nebyl, nevím, co si říkali, a proto se nemohu vyjádřit. Ostatně my občané máme obecně velmi málo objektivních informací. Čeho máme nadbytek? Mediálního obrazu čehokoliv. Ten se ovšem od reality (bohužel také od pravdy) velmi často značně liší.

Jak byste hodnotil s odstupem času dopad reforem na obyvatele Oder? Nedomníváte se, že vláda často spouští drahé projekty, které pak stejně nefungují, jak by měly, což se naposledy ukázalo u spuštění centrálního registru vozidel? A Jak se stavíte k zvýšení sazeb DPH, které mají být od příštího roku navýšeny na 15% a 21%?

Už jsem uvedl, že dopad reforem je velký na většinu obyvatel. O spuštění CRV se mluví od roku 2002. Přesto stát postupoval absolutně nekompetentně. Naši úředníci na nepřipravenost změny opakovaně upozorňovali, ale ministerstva vnitra a dopravy je neposlouchala. Výsledkem je komediální seriál na pokračování.

Město úspěšně podalo žádost na Operační program životní prostředí o dotaci na zpracování digitálního povodňového plánu a vybudování sítě varovného a vyrozumívacího systému, který propojil varovný systém města se všemi místními částmi. Jak to s realizací projektu vypadá? A jakou finanční částkou se na něm bude podílet město?                                                                                                               

Projekt byl ukončen v roce 2011.

Dotace:      1.851.602 CZK

Podíl města: 228.054 CZK

Celkem: 2.079.656 CZK

Vaši letošní, ale i dlouhodobou prioritou je přestavba budovy rozestavěného kina (z r. 1989) na Centrum veřejné správy, kde umístěna Policie ČR, Městská policie a Úřad práce ČR. Velikost této investice je však podle Vašich slov nad možnosti Vašeho města a proto opakovaně žádáme o dotaci z ROP. Podařilo se Vám již dotaci získat? A kdy by podle Vás mohl být přestavba započata?

Žádost o dotaci z ROP je (již podruhé) podána a čekáme na výsledek. Pokud budeme úspěšní, tak k zahájení stavby stačí jediný krok. Uzavření smlouvy s ROP. Vše ostatní je připraveno. Takže bez problémů letos.

Pokud se ještě pozastavíme u dotací. Jaká je úspěšnost města v jejich čerpání? A jak se naopak díváte na celkovou neúspěšnost ČR v čerpání eurodotací? Co je podle Vás příčinou? Kvůli nesrovnalostem v tuzemských programech Brusel již od března České republice peníze neproplácí a podle posledních slov ministra Jankovského, by k proplácení nákladů mělo dojít nejdříve v září.

Odry jsou dlouhodobě jedno z nejúspěšnějších měst v MSK při získávání dotací. Potvrdila to i anketa týdeníku Ekonom „Město pro byznys.“ Za rok 2011 ji v MSK získaly Odry. Naše město je prakticky bez dluhů. Proto nemáme problém ani s cash flow při financování jednotlivých projektů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…