Lídr ANO v Libereckém kraji Bláha: Platy učitelů do čtyř let zvýšíme o 50 %

27.09.2017 13:50

Kontrolní hlášení a EET podnikatele trošku poškádlily, ale zásadně zlepšily výběr daní. Vím, o čem mluvím, říká dlouholetý podnikatel Jiří Bláha. Co vedlo jeho kroky do politiky? A proč se rozhodl podpořit právě hnutí ANO? Zamýšlí se také nad tím, jak se od 90. let změnily podmínky pro podnikání v Česku a jaké jsou dnes jeho největší překážky. Neopomněli jsme ale ani téma navyšování mezd. Komu a o kolik přidat?

Lídr ANO v Libereckém kraji Bláha: Platy učitelů do čtyř let zvýšíme o 50 %
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

Vyučil jste se autoklempířem a na profesionální úrovni jste se věnoval hudbě. Kde se později vzala vaše vášeň pro práci pekaře a cukráře?

Je to vášeň pro všechno sladké, kterou mám od malička. A po revoluci mě napadlo začít se touhle vášní živit. A také jsem v pekařině a cukrářství viděl díru na trhu.

Řada věcí, které v politice projdou, jsou v byznysu naprosto nepřijatelné. Na tuhle hru rozhodně nikdy nepřistoupím.

Jak se z vašeho pohledu proměnily podmínky pro podnikání od doby, kdy jste začal podnikat, do dneška?

90. léta byla krásná a divoká. Nikdo si příliš nelámal hlavu s předpisy. Pamatuji si třeba na první návštěvu hygieny u nás na výrobně, kde jsme měli stoly podložené cihlami, aby nás tolik nebolela záda. Nic takového by dnes už neprošlo. Současnost je plná papírů, předpisů, nařízení a vyhlášek a podnikatele to dusí. Místo práce papírují, a to je chyba. I proto jdu do politiky, abych se to pokusil změnit.

Prezident Hospodářské komory kritizuje současnou vládu za to, že zvyšuje byrokratickou zátěž a komplikuje podnikatelské prostředí. Jako příklad uvedl stále složitou a nepřehlednou legislativu či kontrolní hlášení DPH, s jehož vyplňováním podnikatelé strávili spoustu času. Jak byste vládu hodnotil v tomto směru vy?

Platit daně je normální a já je platím pořád. Ano, byrokratická zátěž je obrovská. Ale není to o kontrolním hlášení ani o EET. Vím, o čem mluvím. Tyto dva instrumenty podnikatele poškádlily, ale zásadně zlepšily výběr daní. O ostatní byrokratické zátěži se můžeme bavit. Třeba vyplňovat pro statistický úřad každý rok více než 100 stran A4 považuji za obtěžování a chtěl bych to zrušit. To je ona nic neřešící byrokracie.

Pokud se nemýlím, zavedení EET podporujete. Má podle vás systém nějaký nedostatek? 

V zásadě ne. Měla by se trochu polidštit. A hnutí ANO to má v programu. Jde o sebereflexi, která je normální. Konkrétně jde o to, že z povinnosti evidovat tržby vyjmeme fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně, veřejně prospěšné poplatníky s obratem do jednoho milionu korun ročně, kteří v rámci pořádaných a dopředu nahlášených akcí evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny vybavené EET, bufety a obdobná zařízení ve školách a v provozovnách dětských táborů nebo dětských zájmových kroužků, on-line platby a prodeje vánočních kaprů při řádném nahlášení předem.

Předvolebním tématem se staly i mzdy. V jaké míře považujete růst mezd za reálný? O kolik, pokud vůbec, by se mohla z pohledu ANO v příštích letech zvýšit minimální mzda?

U učitelů chceme dosáhnout do čtyř let 150 % současného stavu, přidáme také pracovníkům v sociální sféře a kultuře. V těchto oblastech jsou platy zásadně poddimenzované. A hlavně chceme změnit systém, tak aby se vyplatilo pracovat a firmy odváděly daně a nezaměstnávaly lidi načerno. Přesný růst minimální mzdy je těžké predikovat, ale pokud se bude hospodářství dařit, může růst asi současným tempem.

Podporujete myšlenku snižování odvodů z mezd, což ale dlouhodobě odmítají odbory? Případně jak jinak docílit zlevnění lidské práce?

Cena práce včetně všech odvodů a daní je v ČR příliš drahá a podíl všech odvodů ze mzdy do státní kasy činí více než 100 % oproti čisté mzdě. To již nejsou desátky jako za feudálů. Navrhujeme zavedení zaměstnaneckého paušálu ve výši 6 000,–/rok, zrušíme superhrubou mzdu a zároveň snížíme daně z příjmu fyzických osob. V závislosti na vývoji státního rozpočtu budeme usilovat o snížení sociálního pojištění hrazeného zaměstnavateli o 2–5 %.

Zavedení dalších fází EET podpoříme přeřazením služeb s vysokým podílem lidské práce do nejnižší sazby DPH. Ze současných 21 % na 10 % snížíme sazbu v případě oprav obuvi a kožených výrobků, oprav kol, oděvů a dalších výrobků pro osobní spotřebu a domácnost, kadeřnických, kosmetických a podobných služeb. Ze současných 15 % na 10 % snížíme sazbu v případě domácí péče o seniory včetně ambulantních nebo terénních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením, domácí péče o děti a všechny sociální služby poskytované dětem, úklidu a čištění oken v domácnostech, renovací soukromých bytů a obytných domů.

Funkce politika je u nás dosti nepopulární. Proč jste se rozhodl kandidovat? Čeho byste chtěl v následujících letech dosáhnout?

Podnikatelské ambice jsem si splnil. Na těch muzikantských stále pracuji od mládí, ale teď je potřeba něco udělat pro společnost. Nechci firmu předávat dětem v situaci, kdy přibývá majitelů firem, kteří podvádějí na daních a ještě se u toho plácají po zádech, kdy se často nevyplatí pracovat, kdy o našich osudech rozhoduje úředník, a nikoliv naše schopnosti a pracovitost.

Jak dlouho jste nabídku kandidovat zvažoval a jak na vaše rozhodnutí reagovali rodina a známí?

Zvažoval jsem to relativně dlouho. A když už jsem se rozhodl do toho jít, všichni kolem si klepou na čelo, a to včetně rodiny. Jasně, možná by mně bylo lépe, když bych si šéfoval svůj byznys a hrál na kytaru. Ale to nechci, chci se pokusit o změnu.

Jak došlo na vaši spolupráci právě s hnutím ANO? Proč kandidujete právě za toto hnutí?

Vize a myšlenky hnutí ANO mi jsou nejbližší. A přiznám se, že velkou roli v tom sehrála osobnost pana Babiše. Podporuji ho a vážím si toho, co pro tuhle zemi udělal.

Vnímáte jako výhodu, či nevýhodu, že jste v politice nováčkem?

Mezi politickými žraloky je to spíše nevýhoda. Řada věcí, které v politice projdou, je v byznysu naprosto nepřijatelná. Na tuhle hru rozhodně nikdy nepřistoupím. Na druhou stranu částečná nevědomost pro mne může být výhodou, neboť nebudu zatížen provozní slepotou a složitými vztahy a můžu jít přímočaře k cíli.   

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Čím chcete své voliče přesvědčit, aby dali hlas právě vám?

Programem, nasazením, svou osobností, obyčejností, pracovitostí, tím, že mi budou rozumět, co říkám. Je toho kupa, proč volit v Libereckém kraji právě hnutí ANO.

O jaký ze sněmovních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Nejde mi o křesla. Mou parketou je podnikání a za hnutí ANO jsem vlastně jakýmsi garantem, že změny přijdou. Zavázal jsem se, že prosadím následující body:

Vše na jednom místě: Nastavíme elektronickou komunikaci mezi státem a podnikateli do jednoho místa a podnikatelé nebudou muset tolik úředničit.

Jednotná data účinnosti: Všechny nové legislativní změny, ovlivňující podnikání, budou vstupovat v platnost pouze jeden den v roce, ideálně vždy 1. 1.

Živnost na jeden papír: Snížíme množství formulářů pro různé odvody s cílem – platba jedním převodem.

Zjednodušíme start podnikání: Firmu budete moci založit od počítače za pár minut bez zbytečného papírování.

Budujeme rozvoj řemesla: do škol zavedeme duální vzdělávání, na základní školy vrátíme praktickou výuku, zavedeme mistrovské zkoušky, změníme živnostenský zákon, který bude respektovat odborné kvalifikace.

Dokončení narovnání podnikatelského prostředí: Nebudeme tolerovat nepoctivý přístup k podnikání a zaměstnávání.

Nový přístup státní správy: Nastavíme vůči podnikatelům nový přístup státní správy, která bude v první řadě podporovat, pomáhat a radit a až při zásadních a opakovaných pochybeních trestat.

Snížíme byrokratické požadavky úřadů: Pro příklad uvádím statistická hlášení, kdy každý podnikatel musí ročně vyplňovat 24 statistických výkazů a kde jeden formulář má i 32 stran.

Budete se kromě práce ve sněmovně věnovat i jiným aktivitám?

Muzice. Tu neopustím nikdy. A co se týká mého podnikání, už nyní pracuji na předání firmy dalším generacím, takže se budu věnovat předávání firmy dětem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…