Lídr Olomoucké kandidátky socdem Zemánek: Proč jít k volbám? Nadávat umí každý

21.09.2020 12:56

ROZHOVOR O Olomouckém kraji dokáže mluvit s viditelnou láskou, v Olomouci se také narodil a studoval. Možná i proto se letos rozhodl po letech v regionální politice stanout v čele kandidátky ČSSD v krajských volbách. Stane se příštím hejtmanem? A jaký má názor na současné problémy spojené s pandemií covid-19?

Lídr Olomoucké kandidátky socdem Zemánek: Proč jít k volbám? Nadávat umí každý
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Jiří Zemánek, lídr kandidátky ČSSD v Olomouckém kraj

Co by se mělo podle vás vybavit lidem, když se řekne Olomoucký kraj?
 
Náš kraj se pyšní dvěma tvářemi, které jsou obě stejně důležité. Takže moje odpověď zní – úrodná Haná, obilnice naší země, a zároveň krásné a hrdé Jeseníky, dle mého názoru nejkrásnější z tuzemských hor. 
 
Na co by měli být lidé, kteří v tomto kraji žijí, pyšní?
 
Jsem přesvědčen, že každý člověk by měl být alespoň trochu „pyšný“ na region, ze kterého pochází. V našem případě je to bohatý a pohostinný venkov, historická a kulturní města, krásná příroda i pracovití lidé.
 
 
Je něco, čím by měl být Olomoucký kraj inspirací pro ostatní kraje v ČR?
 
Jsou věci, které člověk neovlivní. K tomu patří třeba to, že málokterý kraj se může jako ten náš pochlubit takovou rozmanitostí – od úrodných lánů až po divokou a nespoutanou horskou přírodu. A já jsem přesvědčen, že inspirovat můžeme a budeme nadále i dobrou správou ve prospěch všech, kdo v našem nádherném kraji žijí.
 
Vy jste politik, který má velké zkušenosti s regionální politikou. Proč jste se rozhodl kandidovat i do čela kraje?
 
Právě proto, že disponuji velkými zkušenostmi z regionální politiky, ale nejen z ní. Z pozice ekonomického náměstka hejtmana jsem se snažil odpovědně hospodařit po celé čtyři roky předchozího volebního období. Olomoucký kraj je díky tomu dobře připraven na výzvy budoucnosti. Rozpočet kraje jsme sestavovali tak, aby proporčně podporoval všechny důležité oblasti rozvoje regionu – infrastrukturu, dopravu, inovace, školství a také občanskou společnost. Vše při maximální míře zvyšování bezpečnosti obyvatel podporou složek IZS a dobrovolných hasičů.
 
 
Řada voličů doposud neví, proč by měla jít k volbám. Kdybyste je mohl přesvědčit třemi větami, jaké by to byly?
 
1. Nadávat umí každý. 2. Budoucnost je jen v našich rukou. 3. Cesta k volební urně nebolí.
 
Jste členem ČSSD, která je součástí vlády. Jak vám to případně může pomoci, až se stanete hejtmanem?
 
Tyto věci nejsou o aktuálním složení koalice, ale o osobním nastavení a schopnosti naslouchat a být naslouchán. Jsem přesvědčen, že se umím dobře domluvit s každým, kdo chce komunikovat. Každopádně je vždy výhodou pro regionálního lídra, když má přátele a spojence na celorepublikové úrovni.
 
ČSSD má čtyři priority pro tyto volby – ochrana pracovních míst, řešení bytové krize, opatření proti suchu a podpora integrovaného záchranného systému. Který z těchto bodů je pro vás nejdůležitější? Který považujete za prioritu?
 
Všechny. Zní to sice banálně, ale problémy naší společnosti nelze od sebe oddělovat. A současná sociální demokracie je dokázala nejen dobře pojmenovat, ale nabízí i řešení. Bez práce není blahobytu, bez rozumné bytové politiky není šťastných a fungujících rodin, bez vody není život a bez záchranných složek není bezpečí.
 

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí
 
Čeští politici jsou často odtažení od reálných problémů lidí. Co konkrétně chcete pro obyvatele vašeho kraje udělat? 
 
Chci pracovat tak, jak jsem to dělal doposud. Za výsledky své práce si stojím, zdravé krajské finance i v době koronavirové pandemie jsou toho snad dostatečným důkazem. Nebojím se větší politické zodpovědnosti, protože jen tak je možné dosáhnout ještě lepšího výsledku ve prospěch nás všech. Nechci ztratit kontakt s lidmi. Jsem duší sportovec, myslivec a společenský člověk. Nikdy jsem nemiloval kancelářský „ozón“. Kdo mě zná, tak to dobře ví. Lidé mě najdou tam, kde je třeba, nepotřebuji mezi ně vyrážet jen pár měsíců přec volbami. Nikdy jsem se před nikým neschovával a ve svém věku s tím začínat nebudu.
 
V současné době se vrací do Čech další vlna nákazy koronavirem. Jak je váš kraj připravený na tuto situaci?
 
Myslím, že jsme v rámci možností připraveni velmi dobře. I díky finanční situaci kraje, kterou se nám podařilo navzdory koronaviru udržet ve velmi dobré kondici. Ač nejsem zdravotník či epidemiolog, od začátku koronavirové krize jsem přesvědčen o tom, že hlavní ochrana a pozornost měla být věnována zejména nejohroženějším skupinám obyvatel, tedy především seniorům a nemocným. Určitě je budeme v maximální možné míře chránit nejen ve zdravotnických a sociálních zařízeních zřizovaných přímo krajem, ale budeme pokračovat v účinné pomoci i tam, kde je to třeba.
 

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
 
Dopady šíření koronaviru se týkají i střední generace, která se musí starat daleko více o děti i o své rodiče. Plánujete nějakou pomoc i této části populace?
 
Je důležité říci, že o pomoc v současné složité době volá prakticky každá část populace. Je tedy v situaci zodpovědného hospodáře vždy potřeba nejprve pečlivě vážit, kam omezené prostředky směřovat. Nicméně existuje řada ekonomických nástrojů, jimiž lze podpořit i produktivní část obyvatel, na jejichž bedrech leží náš hospodářský růst a prosperita.
 
Jeden z dlouhodobých problémů, a zdaleka nejen ve vašem kraji, jsou domovy seniorů. Co chcete udělat v této oblasti? Počítáte třeba s větší spoluprací s neziskovými organizacemi a nadacemi?
 
I já stejně jako většina z nás řeším problémy se stárnutím svých blízkých. Jsem bytostně přesvědčen o tom, že o seniory a chronicky nemocné lidi se musíme postarat. Podpoříme proto poskytovatele následné lékařské a sociální péče (LDN, paliativní a hospicová péče, domovy a penziony pro seniory). A to včetně těch, kteří jsou zřizováni formou neziskových organizací a nadací.
 
Jak hodnotíte současnou politickou kulturu? Je něco, co vám na ní vadí?
 
Vadí mi podrazáctví a neupřímnost. Ale to se netýká jenom politické kultury. Jsem rád, že jsem si přes své dlouhé působení v regionální a celostátní politice dokázal udržet opravdu upřímné a normální kamarády. Snad mi to všichni i takto na dálku potvrdí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…