Lídr Pirátů Janů: Jsme v pozici samozvaného černého koně a jsme připraveni uspět

04.10.2016 19:17

Jeden z nejzajímavějších soubojů o mandát hejtmana se odehraje v Karlovarském kraji, kde se o pozici ucházejí tři hejtmani. Čím ale bude chtít oslovit voliče Česká pirátská strana, která zde získala před dvěma roky i historicky první mandát starosty? Téma migrační krize nemá strana jako stěžejní, zaujímá k němu ale jasné stanovisko. Jaké? I s tím se svěřil lídr strany Josef Janů v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Lídr Pirátů Janů: Jsme v pozici samozvaného černého koně a jsme připraveni uspět
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Kandidujete do krajského zastupitelstva jako kandidát na hejtmana za Piráty. Čemu byste se chtěl v krajském zastupitelstvu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

1. Zveřejňování maxima informací o smlouvách, tocích prostředků, aktivitách a vizích kraje.

2. Vytvořit otevřená, přehledná a dlouhodobá pravidla pro čerpání grantů.

3. Pracovat na dlouhodobých rozvojových vizích kraje ve všech oblastech.

4. Přispět svou trochou k vytvoření důvěry občana v politika.

Co považujete za největší problém v Karlovarském kraji a jak ho chcete odstranit?

Největší problém je výše zmiňovaná téměř absolutní ztráta důvěry občana v politika a vlastně i naděje, že politik může i po zvolení jednat slušně a ve prospěch celého kraje. Důvěru lze získat jen a pouze každodenní prací, nasloucháním a plněním slibů.

Jakého největšího pochybení se podle vás dopustilo vedení kraje v uplynulých čtyřech letech? 

Chyběla snaha o pohnání k osobní zodpovědnosti konkrétních politiků za finanční sankce v rámci dotačních projektů v oblasti Severozápad... Např.: ISŠTE Sokolov, Becherova vila. Dále například nedořešená integrovaná doprava a vypisování grantů bez dlouhodobé vize.

Proč by vám měli dát voliči svůj hlas?

Protože Piráty si nikdo nemůže koupit, ale jen a pouze zvolit.

Co považujete z programu strany za nejdůležitější? Jaké konkrétní řešení problémů Piráti nabízejí?

Naší základní vizí je uživatelsky přívětivý kraj. Vytvoření systému, ve kterém si každý občan přehledně najde odpověď a řešení svého konkrétního problému.

Transparentní hospodaření = konkrétně veřejnosti přístupné informace z účtů, smluv a jednání.

Otevřené prodiskutování a stanovení dlouhodobých vizí, jak rozvoje, tak grantů = konkrétně kontaktování dotčených subjektů a jejich zapojení do tvorby a oponentury podkladů i projektů.

Oddělení moci politické od výkonné = volený politik přináší vize, podílí se na konkretizaci řešení a pak kontroluje plnění. Z otevřených výběrových řízení vzešlí manažeři a úředníci jsou pověřeni konkrétním výkonem.

Vyřešit a uvést v život plně integrovanou veřejnou dopravu v Karlovarském kraji.

Zdá se, že jedním z hlavní témat voleb je migrace, a to i přesto, že její řešení přesahuje kompetence kraje a Česko není pro uprchlíky ani cílovou zemí. Troufnete si odhadnout, do jaké míry uprchlická krize ovlivní i výsledek voleb?

Toto téma Pirátská strana za nosné v krajských volbách nepovažuje a výsledky voleb jím budou ovlivněny jen okrajově.

Téma bezpečnosti ale bezpochyby podceňovat nelze. Na co je tedy podle vás potřeba se zaměřit? 

Na důsledné dodržování současných zákonů a praktických opatření ve společném evropském prostoru.

Vidíte v otázce řešení migrační krize nějaké světlo na konci tunelu? Nebo jaký očekáváte vývoj? A jak zabránit tomu, aby vše opravdu neskončilo potoky krve? 

Migrace je přirozená lidská vlastnost a předcházet mimořádným masovým jevům se dá jen stabilizací poměrů v místech, odkud se lidé dávají do pohybu, což doufám uznáte, přesahuje kompetence krajských zastupitelstev.

Na komunální úrovni v řadě měst Piráti usedají do zastupitelstva, v Mariánských Lázních mají dokonce svého starostu. Na krajské a celostátní úrovni se ale straně nepodařilo oslovit větší množství voličů. Máte proto vysvětlení? A jak nyní vidíte vaše šance?

Jsme strana, která roste odspodu. Nemáme masivní kampaň dotovanou z peněz mecenášů, kteří za své prostředky chtějí následně protislužby, a tak si musíme každé procento podpory poctivě odpracovat. V těchto krajských volbách jsme již v pozici samozvaného černého koně a jsme připraveni uspět :)

Ing. Josef Janů

  • Piráti
  • Lídr Pirátů pro krajské volby v Karlovarském kraji 2020
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…