Lídr Svobodných v Ústeckém kraji: Chudobu občanů odstraní svobodný volný obchod

18.09.2017 16:47

Krajský úřad zaregistroval v Ústeckém kraji 24 kandidátek. O zvolení se uchází 565 lidí. V rozhovoru, který poskytl lídr kandidátky Svobodní Vladimír Gregor pro ParlamentníListy.cz, představil nejen sebe a své záměry. Svěřil se také, jak vidí úlohu strany po volbách. Podstatnou část rozhovoru jsme ale věnovali ekonomickým tématům. Přiblížil změny, které strana zamýšlí v daňové oblasti, i důvody, proč razantně odmítají přijetí eura.

Lídr Svobodných v Ústeckém kraji: Chudobu občanů odstraní svobodný volný obchod
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ing. Vladimír Gregor – lídr Svobodných v Ústeckém kraji

Krajský úřad zaregistroval v Ústeckém kraji 24 kandidátek. O zvolení se uchází 565 lidí. Proč by vám měli dát voliči přednost? Co jim můžete nabídnout?

Svobodní vstoupili do volební kampaně s heslem „Máme na to být bohatou a suverénní zemí“. Program naší strany obsahuje pět volebních priorit, které obsahují body, jako jsou nižší a jednodušší daně, Evropa bez byrokracie, omezení korupce zrušením zbytečných úřadů a papírování a především bezpečnost České republiky odmítnutím přerozdělování migrantů.

Původní profesí jste ekonom. Ozývají se kritické hlasy, podle nichž vláda dostatečně nevyužila ekonomického potenciálu. Souhlasíte? A můžete být případně konkrétnější?

Otázkou je, jestli vůbec vláda, a myslím tím každá, má využívat ekonomického potenciálu. V každém případě by ho neměla snižovat prosazováním zbytečných regulací, sledováním živnostníků on-line. Odradí tím spoustu lidí od úmyslu postavit se na vlastní nohy a dělat to, co spotřebitelé poptávají. To je ten ekonomický potenciál.

V ekonomickém programu mimo jiné slibujete snížit a sjednotit DPH na 14 % a současně zvýšit každému výplatu o 1 000 Kč měsíčně. Je podle vás skokové navýšení platů řešením? Není třeba spíše hledat dlouhodobější systém?

Sjednocení DPH a přijatelná výše procenta určitě prospěje jednoduchosti a přehlednosti celého systému nepřímé daně. Regulovat nižšími či vyššími sazbami DPH spotřebitelské chování nebo preferovat jakoukoliv skupinu občanů je klasické sociální inženýrství. Svobodní nechtějí zvyšovat výplatu, což možná na první pohled tak vypadá, jde o to, aby v peněženkách lidí zůstalo víc peněz, které předtím inkasoval stát a vždy vymýšlel, za jaké kolikrát nesmyslné projekty ty peníze utratí nebo vrátí jen někomu. Sami občané nejlépe vědí, co chtějí a kam svoje peníze vloží.

Můžete více přiblížit váš balíček daňových opatření, které podle vaší vize sníží přerozdělování o 81 miliard korun, o to více zbude lidem v kapsách?

Nejsou to jen daňová opatření, rádi bychom prosadili zrušení státních dotací podnikům či grantů, jak se vznešeně říká, odstranili nespravedlivé výhody pro vybraná odvětví a máme i zpracován seznam cca 36 úřadů na zrušení (na našem webu je seznam k dispozici). Chceme obrátit trend, kdy za poslední koaliční vlády přibylo 30 000 úředníků a každý si našel svého občana, aby ho mohl „administrovat“. To je špatně a cíl být bohatou zemí se tak vzdaluje.

Jak efektivně zastavit chudobu občanů a prohlubující se propast mezi chudými a bohatými?

Na prohlubující se propast mezi chudými a bohatými moc neslyším, lidé na celém světě bohatnou. Je to takový relativní hodnotový soud, který samozřejmě budí emoce. Nebere do úvahy historii, místo, jednání lidí a spoustu dalších faktorů. Chudobu občanů „zastaví“ nebo „odstraní“ svobodný volný obchod, to znamená takové vztahy mezi lidmi, státy, kontinenty, kdy obě strany získávají.

Minimální mzda od příštího roku opět vzroste, a to o rekordních 1 200 Kč na 12 200 Kč. Zvýšení minimální mzdy je podle některých ekonomů chyba. Prý vznikne velké množství chudých a nezaměstnaných. Co si myslíte vy?

Vzhledem k velkému zatížení práce odvody státu u nás samozřejmě část firem a zaměstnavatelů bude mít tendenci nahrazovat zdražení pracovní síly (vynucované státem) mechanizaci a technologiemi. Tady je přesně vidět mánie politiků zasahovat do ekonomiky, jak oni prohlašují s dobrými úmysly. (Taky to nejde z jejich kapsy). Nízkopříjmové skupiny občanů tak budou nahnánx do sociálního systému, v evidenci nezaměstnaných se ani neobjeví, když bude mít státní mašinerie zájem, a budou zase voliči pro zastánce korporativistického a socialistického vidění světa.

Sdílíte přesvědčení Petra Macha, že je euro proti zájmům ČR? Proč?

V tomto našeho lídra Petra Macha podporuji, a nechci jen argumentovat tím, že euro je politický, a ne ekonomický projekt, nebo unavovat čtenáře klasifikací optimálních měnových zón, stačí jen poukázat na stav jižních zemí EU (Řecko, Itálie) a co to způsobilo s jejich ekonomikou. A přijetím eura bychom přišli o svou suverenitu, rozhodování o naší měnové politice, a to je dost podstatný rys svobodného nezávislého státu.

Pokud euro nepřijmeme a nebudeme se snažit začlenit do „tvrdého jádra EU“, nemůže nám lidově řečeno ujet vlak? Robert Fico sdělil, že životním prostorem Slovenska je EU, a chce být v tvrdém jádru, i třeba na úkor spolupráce s Visegrádem…

Komu má ujet vlak? No šikovnému ne, ten poletí letadlem. U slovenského premiéra jde podle mne o osobní ambice, euro u našich sousedů možná snížilo transakční náklady, ale co se týká ekonomiky, není Česká republika nijak pozadu. Přesně se projevuje základ EU, byrokracie a administrování ekonomického života evropských zemí, „tvrdé jádro“ znamená, že jsou „členové“ a členové EU, nic nového pod sluncem, prosazování zájmů velkých zemí za pomoci Lisabonské smlouvy cizími politiky s vyloučením naší účasti, a to u věcí, které se nás konkrétně týkají. Svobodní říkají „Můžeme být bohatou a suverénní zemí – máme na to.“

Čemu konkrétně byste se chtěl jako poslanec věnovat a co případně prosadit?

Jsem připraven zvednout hlas za samostatné a podnikavé občany a všechny, kterým vadí paternalistický a všude dohlížející Velký bratr stát a pracovat na správné pozici a ta je, že stát má občanům sloužit. Konkrétně: pokud nový zákon, tak opravdu ve sněmovně rozebrat jeho potřebnost, ale k tomu, aby prošel, tak nejméně tři zákony zrušit.

Strana svobodných občanů vznikla před osmi lety. Kde vidíte hlavní úskalí toho, proč se straně zatím nepodařilo probojovat do Poslanecké sněmovny? A v jaké kondici se podle vás nyní strana nachází?  

Nejsme strana na jedno použití anebo jednorázový projekt podpořený financemi, který si jde pro peníze ze státního rozpočtu. Jde nám opravdu o věc, prosazování naší filozofie a dodržování férových pravidel pro život v naší zemi. Máme post europoslance, krajské zastupitele ve Zlíně a řadu zastupitelů v městech a obcích. Naším cílem je vstoupit do Poslanecké sněmovny, a proto jsme postavili do voleb plné kandidátky v čele s lídry, které jsme jako jediná strana volili v primárních volbách. Jsem si jistý, že jsme v kondici, protože na to máme.

Co považujete z programu strany za nejdůležitější?

Tak to vyjadřuje i z části naše ústřední moto kampaně: suverenita, a k tomu dodávám bezpečnost.

Ačkoliv jsem si vědoma toho, že koalice se uzavírají až po volbách, prozradíte nám, jaký z koaličních partnerů je pro vás přijatelný a s kým naopak spolupráci vylučujete?

Svobodní si zakázali koalici s KSČM a hnutím ANO, to v každém případě. S ostatními stranami je to otázka shody důležitých bodů programu. Ale reálně vidím naše účinkování v dolní sněmovně tak, že podpoříme každé rozhodnutí parlamentu, které zvětší svobodu jednotlivce a zmenší zasahování státu do běžného života občanů.

Ing. Gregor Vladimír

  • Svobodní
  • lídr kandidátky v Ústeckém kraji pro parlamentní volby 2017
  • mimo zastupitelskou funkci

Otázka na závěr. Poslanecká sněmovna rozhodla o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Je to tak podle vás správně? A jak hodnotíte argumenty, kterými se obvinění hájí?

Nejsou první ani poslední. Je důležité dát občanům – voličům signál, že není nikdo nad zákon, a koneckonců jde o případ, který se netýká politického angažmá a politických projevů. Není to příjemné z pohledu dotyčných poslanců, a pokud dojde až na soudní líčení, mají možnost se hájit a obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…