Lídryně ANO v Královéhradeckém kraji: Je třeba dát zákonům selský rozum

25.08.2017 10:47

Od roku 2014 má Klára Dostálová na ministerstvu pro místní rozvoj na starosti evropské fondy a dohled na fungování operačních programů. A jak přiznala pro ParlamentníListy.cz, obvinění v kauze Čapí hnízdo v ní vzbuzuje řadu pochybností. Jakých? Jako jednička na kandidátce v Královéhradeckém kraji slavila úspěch již v loňských krajských volbách. Přesto hnutí ANO skončilo v opozici a ona sama nedávno opustila řady zastupitelů kraje definitivně. Naplno se ale pustila do sněmovní kampaně. Čím chce voliče zaujmout a co jim nabízí?

Lídryně ANO v Královéhradeckém kraji: Je třeba dát zákonům selský rozum
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Ačkoliv hnutí ANO, které jste loni vedla do krajských voleb v Královéhradeckém kraji, jasně zvítězilo, skončilo v opozici. Neobáváte se, že by se podobný scénář mohl opakovat i letos? Co když navzdory volebnímu výsledku, který favorizuje hnutí ANO, vznikne ,,protibabišovská koalice“? Nakolik je to podle vás pravděpodobné?

Koaliční potenciál ANO je silný a věřím, že programové průniky nejenže existují, ale že budou důležitější než případné sympatie nebo antipatie. Ano, před rokem vznikly na řadě míst země prakticky nespojitelné „antibabišovské“ koalice. V Královéhradeckém kraji jsme mluvili o podvodu na voličích a na těchto slovech trvám. Vítěz voleb by měl mít vždy první právo na sestavení koalice. V Královéhradeckém kraji ještě ani nebyly zcela sečteny výsledky voleb a už média oznamovala koalici proti hnutí ANO. U nás v kraji jde v podstatě o osmikoalici, takže je jasné, že volební programy jednotlivých stran šly úplně stranou, a to je špatně. Takovéto chování poražených stran ohrožuje volby jako takové včetně důvěry voličů. Pevně věřím, že voliči nemají tak krátkou paměť a náš mandát od nich bude o to silnější.

Nabízí se také otázka, k jakým stranám máte vy osobně nejblíže? Kde vidíte největší programovou shodu?

Programové shody se najdou v rámci celého politického spektra. Nebudu se vymezovat vůči žádné straně. Hnutí ANO vidím někde ve středu, takže nejdále to máme k extremistům na obou pólech.

Na mandát zastupitelky jste po tlaku, který na vás byl vyvíjen zejména ze strany Chovance kvůli údajné neslučitelnosti funkcí, letos na jaře rezignovala. Proč ale právě na mandát zastupitelky, a nikoliv na funkci náměstkyně pro místní rozvoj? Jak těžké to pro vás bylo rozhodnutí?

Bylo to velmi těžké rozhodnutí, náš kraj znám velmi dobře a chtěla jsem ho dál rozvíjet. Nakonec ale hlavním důvodem bylo, že jsem nechtěla, aby zastupitelstvo Královéhradeckého kraje bylo několik měsíců paralyzováno právní nejistotou a mohlo pracovat. Rozhodla jsem se ve prospěch občanů celého regionu. A stále jsem přesvědčena, že jsem byla v právu. Kdybych se soudila, nakonec bych pravděpodobně vyhrála. Koneckonců o tom nyní rozhodla sama vláda – na její popud se teď bude zákon měnit a lidem v situaci, ve které jsem byla já, umožní funkci neuvolněné zastupitelky vykonávat. Dává to také smysl. Ostatně všichni neuvolnění zastupitelé mají s mandátem i civilní zaměstnání.

Na vlastní kůži jste okusila, jak nesrozumitelný může být u nás výklad práva a jak stát v takových případech postupuje. Jste odhodlána situaci změnit? Jak?

Pokud se do sněmovny dostanu, budu rozhodně hlasovat pro změnu zákona o volbách, tak aby platil pro všechny lidi stejně ať na krajské či obecní úrovni. Přece musíme mít jasno, kdo může a kdo nemůže kandidovat, a neměnit pravidla v průběhu hry. Není normální někoho do voleb pustit, a když uspěje, mu říci, že v zastupitelstvu sedět nesmí. Celá ta záležitost byla velký paradox – ministři v zastupitelstvech být mohou, náměstci nikoliv a ředitelé odborů už zase ano…

Budete se v případě zvolení kromě práce ve sněmovně věnovat i jiným aktivitám?

Pokud zasednu v Poslanecké sněmovně, budu mandát vykonávat na 100 %. Tady naštěstí zákony hovoří jasně a funkce poslankyně je neslučitelná s funkcí náměstkyně na ministerstvu. Na druhou stranu jsem velmi pracovitá a určitě bych ráda své zkušenosti uplatnila např. ve výborech.

Podle Radky Maxové to má žena v politice těžší. Souhlasíte? Proč?

Nemyslím si, že by to ženy měly těžší. Mají to jiné. Na druhou stranu mají ženy mnoho výhod, které jsou vědecky podložené. Zvládáme více věcí a činností najednou, a to nemluvím pouze o rodině. Naše schopnost dosáhnout v některých situacích dohody a kompromisu může být v mužském prostředí vyšší.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Stabilní vládu. To je to, co potřebuje Česko nejvíc. Ruku v ruce se stabilní vládou jdou hospodářský růst a stabilita celé společnosti. Pak mám celou plejádu zákonů, které by stálo za to otevřít a dát jim zdravý selský rozum, jako např. zákon o zdraví lidí a nesmyslný paragraf, který zakazuje kouřit pod pevně ukotvenou pergolou. Pro obce bych ráda co nejdříve projednala novelu zákona o místních poplatcích.

V reakci na své obvinění v kauze Čapí hnízdo Andrej Babiš řekl: ,,Jde jenom o politický boj, nikoli o korupční skandál, jak se z toho někdo snaží dělat. Je to poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a dlouhodobě plánovanou akcí mě kriminalizovat a zabránit mi kandidovat ve volbách v říjnu 2017.“ Jak se na kauzu díváte vy sama coby odbornice na dotace? 

Podobně. Načasování kauzy je velmi podezřelé. Ale je tu celá řada dalších věcí, které mi prostě nesedí. Například to, že během deseti let existence Čapího hnízda prošel celý projekt sérií kontrol a auditů, které shodně konstatovaly, že vše bylo v pořádku. Nastavení operačních programů, tedy i regionálních operačních programů, vždy prochází tzv. auditem designace neboli auditem shody, tak aby Evropská komise měla potvrzeno, že je vše nastaveno v souladu s právními předpisy EU a členského státu. Další věc je, že policie mohla počkat, až skončí prověřování dotace evropskou institucí OLAF. A je tu celá řada dalších věcí. Jsem přesvědčena, že stejně jako v ostatních případech zůstane jen plivanec, který se těžko smývá.

Vaše kampaň v kraji bude zejména kontaktní. Kdy a kde se s vámi mohou občané setkat?

Těch setkání bude celá řada. Budu se pohybovat po celém kraji, na hromadných akcích na Kuksu, v Hradci Králové při Dožínkách, na CIAF, ale i na náměstích v běžných všedních dnech. Prakticky lze říci, že každý den budu jinde. A to, kde budu, se dozvědí lidé na mém webu www.klaradostalova.cz.

Jak jste se nechala slyšet, kontaktní kampaň bude nejenom velmi intenzivní, ale také užitečná. Můžete být konkrétnější?

Budeme v ulicích a každý z nás bude dělat to, co umí. Já rozumím dotacím, takže budu mluvit o tom, na co si pomocí českých nebo evropských zdrojů mohou lidé a města, kde žijí, „sáhnout“. Lékaři, kteří kandidují, se podívají lidem na zdraví, ten, kdo rozumí IT, poradí s počítačem. Prostě to, co umíme, budeme chtít dát lidem už v průběhu kampaně. Ale já osobně se nejvíce těším na diskuse s občany, už v krajských volbách mi to hodně dalo a otevřely se mi nové obzory.

Lidem chcete říkat, co se nám už povedlo, co je rozpracované a jaké máte plány. Můžete v kostce tuto bilanci čtenářům nastínit?

Jasně. Je potřeba říci, co se povedlo a co je ještě před námi. O mně se obecně ví, že jsem se specializovala v rámci Královéhradeckého kraje na evropské dotace. Povedlo se za půl miliardy třeba opravit Kuks nebo postavit v Hradci Králové planetárium. Získali jsme stovky milionů dotací na opravu silnic, rekonstrukci škol, zateplení domů, podporu bydlení. Ale jsou před námi výzvy, které je potřeba dokončit. Dálnice D11 je v Hradci, ale to je málo. Rychle musí pokračovat dál. To, co brzdí náš ekonomický růst nyní, je nedostatek pracovních sil. Klíč je ve vzdělávání, které musí propojit školy s firmami, tedy výuku s praxí. Těch výzev je ale opravdu spousta. Jsou tady bezpečnost, zdravotnictví, sport. Každá oblast má svou prioritu.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních sněmovních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

Hlavní téma? Mediálně to vypadá na referendum o Andreji Babišovi. Myslím, že se rozhoduje o směřování země nikoliv jen na čtyři roky, ale na mnohem delší dobu. Ve skutečnosti si myslím, že to referendum je – otázka ale bude znít, jestli lidé chtějí tradiční pojetí politiky nebo nový vítr do plachet. A to je ve skutečnosti ono hlavní téma. Já jsem jednoznačně pro nový vítr do plachet.

Prozradíte nám na závěr, jaká je Klára Dostálová v soukromí? Co ráda děláte, když zrovna nepracujete? Jaké jsou vaše koníčky a ,,neřesti“?

Bude to znít jako klišé, ale když nepracuji, jsem nejraději se svou rodinou a je mi jedno, kde to je. Těch společných chvil máme málo a já si jich o to víc vážím. Krásných míst je v Královéhradeckém kraji bezpočet. A když to není v Česku, je to třeba ve Španělsku. A když to není dovolená, jsou to naše zvířata, kterých máme doma kupu, včetně lamy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…