Lumpové! Aktivista zahrnul Miloše Zemana do zlého spiknutí. Vše v naší zemi prý řídí tyto síly, už od roku 1989

17.08.2015 4:40

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Prezident Miloš Zeman je demagog a lhář, říká politický aktivista Petr Suda z Občanského liberálního hnutí. A hází ho do jednoho pytle s Václavem Klausem, Vladimírem Dlouhým, Jiřím Dolejšem, Janem Mládkem i Miroslavem Ransdorfem, kteří podle něj převzali po Listopadu 1989 moc a pomohli politicky pokrýt rozkradení obrovského státního majetku do rukou několika oligarchů.

Lumpové! Aktivista zahrnul Miloše Zemana do zlého spiknutí. Vše v naší zemi prý řídí tyto síly, už od roku 1989
Foto: archiv
Popisek: Petr Suda

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentského mandátu. Je podle vás dobře, že se stal prezidentem zrovna on?
 
Nikdy nemůže být dobře, když se stane prezidentem Ústavním soudem uznaný lhář, podvodník, demagog, zastánce tunelářů a oligarchů, který schválně neustále rozeštvává občany vlastní země proti sobě. Mám na mysli výrok Ústavního soudu ve sporu s novinářem Brezinou. Navíc jde v případě Zemana o bývalého komunistu, který spolu s Klausem, Dlouhým, Mládkem, Dolejšem či Ransdorfem patří do jedné party vzešlé z Prognostického ústavu, která zde po roce 1989 převzala moc a pomohla politicky pokrýt rozkradení obrovského státního majetku do rukou několika oligarchů.
 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí
 
Jak hodnotíte kroky prezidenta v zahraniční politice? Kritizoval sankce proti Rusku, ukrajinský konflikt nazval občanskou válkou, navštěvuje Moskvu, Peking, je považován za obhájce politiky ruského prezidenta Putina. Podle něj je jeho politika směrem na východ prospěšná pro byznys. Souhlasíte s tím?
 
Ale Zeman ještě před rokem pro sankce byl, dokonce prohlašoval, že by se měly přitvrdit, když se bude zvyšovat počet ruských vojáků na Ukrajině. Vzápětí nato říkal, že na Ukrajině žádní vojáci nejsou. To je ta jeho demagogie, otáčení názorů podle aktuální potřeby, která na určitou část občanů stále platí. Podstatně větší část ale více a více naštvává, až dochází k tomu, že rezignují na politiku a neúčastní se voleb. To Zeman dobře ví, protože se to tihle komunisté před rokem 1989 naučili a během pětadvaceti uplynulých let svou strategii vypilovali. Pravda je pojem, který je pro ně cizí. Demagog musí být lhář. A to Zeman je.
 
V postoji k Islámskému státu a k migraci běženců ze severu Afriky, Blízkého a Středního východu „kápl“ prezident do nálady většiny české veřejnosti. Ale třeba podle premiéra jsou jeho výroky podbízením xenofobním pudům české veřejnosti, jiní zase míní, že imigrace se pro Miloše Zemana stane tématem, kterým začne kampaň za své znovuzvolení. Má šanci získat díky tomu většinu veřejnosti, která má obavy z muslimských přistěhovalců, na svoji stranu, i když fakticky nemá žádné pravomoci, takže jako prezident nemůže v podstatě nic proti migraci dělat?
 
Je to stále dokola. V České republice došlo ke spolčení několika osob a k rozkradení státu. Rozpočet České republiky i dotace z Evropské unie jsou každoročně tunelovány po desítkách miliard několika osobami a politická parta z bývalého Prognostického ústavu vše kryje. Aby to mohla krýt, tak musí vládnout. Aby mohla vládnout, musí hrát s občany hru, na kterou jí skočí. A to se stalo a děje. Jak jsem napsal na svém profilu na Facebooku – Klaus a Zeman jedno tělo jsou. Desítky let hrají tuto hru, že jakoby stojí proti sobě, a přitom spolu sepsali opoziční smlouvu, jeden druhého vždy podpořil v prezidentské kampani. Novináři by udělali nejlépe, kdyby přestali dávat celé té partě prostor v médiích. Jsem přesvědčený, že do pár let by po nich neštěkl ani pes.
 
Jsou už podle vás vulgární výroky, vrávorání nad korunovačními klenoty, hledání údajného článku Ferdinanda Peroutky, kontroverzní výroky o zdravotně postižených dětech nebo o policejním zásahu v Listopadu 89 zapomenuty, nebo jsou to věci, které skalním voličům Miloš Zemana nevadí?
 
Doufám, že většina lidí si tyto výroky a konání dobře pamatuje. Navíc, jakmile by Zeman ucítil pokles popularity, přijde s dalšími urážkami, excesy apod. Ale je dost pravděpodobné, že jestli se znovu opije víc, než je jeho denní norma, že bude někde dělat ostudu.

Jaká je podle Vás domácí politika současného prezidenta? Vytvořil si vládu bez konzultace s Poslaneckou sněmovnou, odmítá jmenovat profesory, kteří se mu nelíbí, jmenoval do vlády šéfa nutí ANO Andreje Babiše v rozporu s lustračním zákonem...
 
Lumpové Zeman, Klaus nebo Babiš si vždy budou dělat to, co jim občané této země dovolí. Přestože si oligarchové skoupili a kontrolují okolo devadesáti procent médií, stále zde máme jakous takous demokracii a bohudík vznikají nové nezávislé servery - ECHO24, Svobodné fórum, Neovlivní, Hlídací pes apod. Paradoxně, což by mne osobně ani ve snu ještě před pár lety nenapadlo, je dnes deník Právo demokratičtějším médiem než třeba Babišovy Lidové noviny nebo MF Dnes. Jde nyní o to, zda se dokáží spojit rozumní lidé, kteří pochopí, že pokud se má něco v této zemi zásadněji změnit, musí začít táhnout za jeden provaz a podstatně více spolu komunikovat a spolupracovat.
 
Ale některé snahy Miloši Zemanovi nevyšly. Navzdory podpoře Straně práv občanů – Zemanovci se strana, která ho vynesla na Pražský hrad, nedostala do parlamentu, zcela propadla ve volbách. Nevyšel mu ani lánský puč, kterým chtěl prostřednictvím svých příznivců ovládnout sociální demokracii a pomstít se těm, kteří ho před více než deseti lety nepodpořili v prezidentské volbě. Myslíte, že už tyto snahy ovládnout politickou scénu a vytvořit poloprezidentský systém Miloš Zeman vzdal?
 
Zeman si při zakládání Strany práv občanů – Zemanovci v roce 2009 myslel, že by jakási, na jeho jménu postavená strana dosáhla na více než pět procent v parlamentních volbách a tím by se do parlamentu dostali „prolustrované“ osoby. Nakonec, protože nemohl kandidovat na prezidenta přímo pod hlavičkou KSČM, mu SPOZ posloužila jako navrhovatelka jeho kandidatury. Znovu opakuji: vládne zde spolčená skupina osob a tyto osoby byly součástí všech politických stran. Jakmile se začalo alespoň trochu dařit tuto skupinu za vlády Petra Nečase eliminovat, přišla akce na jeho diskreditaci. Pochybuji o tom, že by Zeman chtěl fakticky poloprezidentský systém. Jde jen o další nadhozené téma, o kterém tito demagogové chtějí, aby se v médiích a na veřejnosti diskutovalo, a měli tak víc klidu na pro ně podstatné – další „odklánění“ miliard ze státní kasy a státem ovládaných firem.
 
Od počátku je zřejmé, že Miloš Zeman nebude jen kladečem věnců, sám to ostatně prohlásil a také podle toho jedná. Ale jeho kritici tvrdí, že současný prezident dokonce porušuje ústavní pravomoci. Souhlasíte s tím?
 
Ústava je nejvyšším zákonem a dodržovat by ji měl každý. Pro ústavní činitele by to měl být naprostý standard. Miloš Zeman ústavu jednoznačně porušuje a je naprosto nepochopitelné, že mu to senátoři a poslanci tolerují. U nás úplně selhává systém parlamentní demokracie. V Parlamentu České republiky prostě nesedí demokraté, ale bačkory nebo užiteční idioti vládnoucí partičky. Čest a morálka je senátorům a poslancům cizí. A to je ten největší průšvih. Pokud by tomu tak nebylo a v parlamentu by seděly opravdové osobnosti, pak by grázl typu Zemana neměl šanci.

Prezident se často strefuje do novinářů, menšin, intelektuálů, záměrně je svými výroky provokuje, protože ví, že liberálně založení voliči, vzdělanější lidé z měst a mládež ho stejně volit nebudou. Ale měl by podle vás takovým způsobem rozdělovat společnost a stavět jednotlivé skupiny proti sobě?
 
Funkcí prezidenta je občany vlastní země spojovat a k této roli se také Miloš Zeman zavázal slibem. Ale nestal se prezidentem, aby národ povzbuzoval, vedl a spojoval. Je to bývalý komunista a rozeštvávání lidí a rozdmýchávání třídní nenávisti je jeho denní chleba. Rozdělovat občany bude stále. Rozumných a normálních lidí je určitě většina. Je jen třeba, aby mezi sebou našli několik kvalitních a z minulosti „nenamočených“ osobností, které by se byly schopny dohodnout, spojit a ukončit tak velkou roztříštěnost sil, která nemohla a nikdy nebude moci proti organizované skupině bývalých komunistů uspět. Všechny malé strany si hrají na vlastním písečku, a přitom jsou jejich preference hluboko pod pěti procenty, které jsou jednoduše potřeba, aby se mohly podílet na vládnutí. Spolupráce, to je to jediné, na čem by nyní měly různé organizace, iniciativy a menší strany pracovat. Za rok budou krajské volby. Uvidíme, zda se do nich budou rozumní lidé schopni domluvit a spojit.
 
Prezident zjevně cílí především na své voliče, kteří podle kritiků jeho „buranství“, sklony k alkoholismu, okázalé kouření, nezdravý životní styl považují za lidovost, která je jim sympatická. Nebo jak si vysvětlujete jásající davy vítající prezidenta v regionech, kteří považují Miloše Zemana za svého tribuna, který jim mluví z duše?
 
Ano, a média mohutně Zemanovi v posilování jeho aureoly, třeba nevědomky, pomáhají. O kom nebo o čem se hodně píše, lidi přitahuje. Když se ale podíváte na akci průjezdu americké armády Českou republikou, tak vítajících bylo mnohonásobně víc než protestujících. Osobně nemám obavu, že by lidé více stranili například Zemanovi, Klausovi, Dlouhému, Babišovi nebo KSČM. Je třeba jen lidem ukázat, že tihle všichni, ať jsou v jakékoli straně nebo hnutí, jsou jedna parta z jedné líhně.
 
Komu podle vás prezident v českém stranickém systému fandí, pokud vůbec někomu? Je to ČSSD, nebo spíš Babišovo ANO?
 
Z toho, co jsem už říkal, je jasné, za koho Zeman hraje a komu fandí. Vždyť si poslechněte nějaký záznam z jeho mítinků po sokolovnách a kulturních domech republiky. Všude propaguje ta samá jména. Snaží se je všude říkat a dělá tak těmto osobám reklamu za peníze daňových poplatníků.
 
Co říkáte na Zemanovy nejbližší spolupracovníky – tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, kancléře Vratislava Mynáře, poradce Hynka Kmoníčka, šéfa SPO Jana Velebu?
 
O hloupých lidech se nechci bavit. Promiňte.
 
Myslíte si, že druhá polovina mandátu prezidenta bude klidnější než ta první, nebo budou výpady a provokace kulminovat, pokud bude chtít být Miloš Zeman opět zvolen prezidentem? A myslíte, že se mu to povede?
 
Kdo alespoň trochu sleduje politiku, už prohlédl, že všichni jedinci z té „prognostické“ partičky jsou ochotni ustoupit kvůli výsledku do pozadí. Ať to byl Dlouhý, Klaus nebo Zeman. Dobře vědí, že po nějakém čase může přijít zase jejich chvíle. Tohle například nepochopili Kalousek nebo Němcová. Ti chtějí být „hvězdami“ stále. Proto jsou také TOP 09 nebo ODS tam, kde jsou. Jejich preference rostou velmi málo, pokud vůbec, a to jen díky tomu, že se lidem stále více otvírají oči, jak to zde bývalí komunisté v uplynulých víc než pětadvaceti letech sehráli. Vždyť o Prognostickém ústavu se veřejně mluví teprve od listopadu minulého roku. A o Babišovi se občané stále více budou dozvídat, jaký že to vždy byl, je a bude lump, stejně jako třeba Bakala a další rychlokvašení oligarchové z řad bývalých zaměstnanců podniků zahraničního obchodu. Jako vystudovaný učitel bych ve školách zavedl povinné nastudování stránek Petra Havlíka – www.mapovani.cz.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…