Lumpové. Naštvaný hornický odborář z Ostravska promlouvá

04.05.2016 9:52

ROZHOVOR Situace v Ostravsko-karvinských dolech (OKD) je den ze dne výbušnější. Jejich majitelé podali už návrh na svoji insolvenci. Co to bude pro mnoho tisíc zaměstnanců OKD znamenat, jsme se zeptali předsedy hornických odborů Jaromíra Pytlíka. Ten nemá rád slovo znárodnění, ale uvítal by přímou účast státu na řízené těžbě či nutném útlumu některých lokalit, kde se uhlí dobývá. Při řešení sociálních problémů také očekává slibovanou pomoc od české vlády.

Lumpové. Naštvaný hornický odborář z Ostravska promlouvá
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda hornických odborů v OKD ing. Jaromír Pytlík (vpravo)

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

U vás v OKD nastala po pátečním prohlášení tripartity vypjatá situace, a to zvláště poté, co zástupci tripartity včetně  ministra průmyslu ve shodě prohlásili, že majitelům Ostravsko-karvinských dolů (OKD) nic nepřispějí. To sice lze pochopit po nedávném zveřejnění milionových platů jednotlivých manažerů OKD, nicméně stát nechce doly ani částečně znárodnit kvůli vysokým dluhům, jak to například navrhuje prezident Zeman nebo vedení Moravskoslezského kraje. V úterý už nechtělo vyfárat několik desítek horníků, které jste ale nakonec přemluvil. Jak byste zhodnotil celou situaci nyní, kdy jste včera večer znovu hovořil s vedením společnosti OKD?

Vedení OKD nám včera odpoledne oficiálně oznámilo podání návrhu na insolvenci. Jednání s premiérem a některými ministry se uskuteční ve čtvrtek 5. května v ranních hodinách. Situace v OKD zůstává i nadále velmi vypjatá a nejistá. Insolvence tak obrovské firmy a ještě v oblasti hlubinného dobývání bude velmi náročná a představuje mnoho rizik.

Vy sám byste se přimlouval za rozumné znárodnění, aby těžba mohla dále pokračovat? Většina vašich odborářských kolegů by ji uvítala a tvrdí, že na některých šachtách je ještě zásoba uhlí na 5 až 7 let. Souhlasíte s nimi?  

Nerad používám slovo znárodnění, protože přináší mnoho špatného z minulosti. Jedná se nám o přímou účast státu na takzvané řízené těžbě či nutném útlumu některých lokalit. Stát by si měl pohlídat své nerostné bohatství. Zásoby uhlí jsou jistě i na delší dobu a je jen otázkou, co je ekonomicky výhodné při dnešních cenách uhlí…

Pro televizi NOVA jste prohlásil, že i v případě insolvence, by měli majitelé dodržet nasmlouvaný sociální program, to znamená i dohodnutou výši odstupného. Domníváte se, že vlastníci AHG či NWR by je vašim lidem skutečně vyplatili? Anebo, jak jste naznačil v televizním pořadu, by tento závazek převzal na sebe stát?    

Na jednání s ministry bylo slíbeno, že v případě nevyplacení mezd či odstupného vláda pomůže zaměstnancům. Očekávám tedy dodržení slibů. Prvně by se měla ale řešit záležitost sociálního programu na Paskově, jak to bylo ustanoveno v předchozí dohodě s vládou.

Jaké budou další nezbytné kroky? V pátek má do Ostravy znovu přijet ministr Mládek a jeho kolegyně Marksová. Co bude následovat? Máte už konečně k dispozici harmonogram útlumu od vašich zaměstnavatelů?

Vyhlášením insolvence se situace výrazným způsobem změnila. Vedení OKD již může bez NWR a AHG připravit a předložit plán reorganizace. S ministry pak předpokládám jednání o dané situaci a především o finanční pomoci propouštěným zaměstnancům a schválení připravovaného nařízení vlády.

V čem bude fungování dolů za insolvence vlastně jiné? V médiích také zaznělo, že už nebude docházet k vyvádění financí z OKD jejich majiteli. Myslíte si, že to pomůže a doly by pak mohly za určitých okolností skončit jako státní firma?

Veškeré finanční toky již budou pod dohledem. Jak nakonec dopadne OKD nelze dopředu říci, bude velmi záležet na reorganizaci a také přístupu insolvenčního správce.

Existují i jiná řešení? Například slovenský magnát Krúpa a také někteří naši podnikatelé prý o určité šachty projevili zájem. Byla by to správná cesta?

Tyto úvahy jsou předčasné. Je nutné nejprve postavit OKD na nohy. Pak je nutné velmi detailně zvážit další možnosti vlastnictví OKD. Nesmí se opakovat chyby z nepodařené privatizace.

Domníváte se, že má Ministerstvo práce a sociálních věcí v případě rychlého uzavření některých šachet (hovoří se především o dolech Paskov, Lazy a Darkov) skutečně připravené „krizové varianty“, aby několik tisíc propuštěných zaměstnanců nezahltilo úřady práce v Moravskoslezském kraji? Aby horníkům bez práce účinně pomohlo?

Především útlum musí být řízený a pozvolný. Dořešení hornických důchodů a podpory při ztrátě zaměstnání výrazně pomohou.

Nemohou v některých havířích „bouchnout saze“, že by pak při masovém propouštění hrozily sociální nepokoje na Ostravsku? A kdy byste se vy, odboráři, rozhodli pro regulérní stávku? Co by se muselo stát?

Důl je prostředí výbušné, a to i ve smyslu reakce zaměstnanců. Pokud nebude postupováno férově a s otevřenými kartami, tak vždy hrozí nepokoje.  Stávka je zase jiná kategorie a lze ji s velkou mírou pravděpodobnosti předpokládat při nevyplacení mezd či odstupného. 

V současné době probíhá také soudní řízení se soudními znalci a bývalými úředníky z Fondu národního majetku, kteří při privatizaci podhodnotili Ostravsko-karvinské doly o několik miliard. Kapsu si pak „namastila“ jedna soukromá společnost a posléze i několik dalších. V privatizační kauze jsou, podle deníku Dnes, zainteresováni i blízcí spolupracovníci premiéra Sobotky. Myslíte si, že i tento fakt má vliv na řešení krize v ostravských dolech?

Domnívám se, že mohou zpytovat svědomí téměř všechny politické strany vyjma těch nových jako například ANO. Odpovědnost za zpackanou privatizaci už nese pan Dlouhý, samozřejmě pan Klaus atd. Při dokončení privatizace za pana ministra Sobotky již nebylo téměř co řešit. Stát už vlastnil menšinový podíl. Rozhodující podíl akcií prodala města a akcie nebyly bohužel vázány přednostním odkupem pro stát.

Při vyhodnocování osobností v oblasti podnikání za rok 2015 v ČR zařadila před nedávnem hlavní redakce známého deníku Dnes mezi ty nejúspěšnější i Zdeňka Bakalu. O čem to svědčí? Myslíte si, že u nás stále, i po divoké privatizaci z 90. let, si některé české elity považují jedince, kteří umí vydělat peníze jakýmkoliv způsobem, i když to má pak negativní dopad na celou společnost?

Z mého pohledu je to skandální. Lidé, kteří by za normálních okolností patřili za mříže, jsou oceňováni. Holt jsou zákony děravé a napomáhají lumpům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…