MPO chce medailemi poděkovat úspěšným osobnostem a firmám

25.09.2017 16:31

Ministerstvo průmyslu a obchodu nenechá bez povšimnutí významné počiny v oblasti své působnosti. Plánuje ocenit osobnosti a společnosti a udělovat jim medaile za zásluhy, celoživotní práci anebo významný skutek. Jde přitom o široký záběr aktivit. „V rámci možných příkladů lze začít u zavádění špičkových technologií do praxe, rozšiřování investičních příležitostí s významnými dopady na zaměstnanost, snižování energetické náročnosti a skončit můžeme u významných počinů v oblasti ochrany spotřebitele. Jistě se můžeme těšit na inspirativní příběhy,“ představuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Pavla Sluková.

MPO chce medailemi poděkovat úspěšným osobnostem a firmám
Foto: MPO
Popisek: Pavla Sluková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu

Jaký je hlavní smysl udělování medailí?

Chceme oceňovat osobnosti za zásluhy, celoživotní práci a významné skutky v oblasti průmyslu a obchodu, zároveň chceme také motivovat firmy k jejich rozvoji a současně tím chceme podpořit celou oblast průmyslu a obchodu. Opomenuty tak nebudou ani mimořádné přínosy pedagogů a studentů, především pak v technickoprůmyslových oborech. Doufáme, že medaile si získá popularitu i mezi mladými lidmi, protože zájem o technické vzdělávání je naší prioritou nejen proto, že se rozbíhá Průmysl 4.0 a česká ekonomika je závislá na tom, abychom přechod na nové technologie zvládli.  Je na místě zmínit, že vlastní systém oceňování mají už ve své působnosti zakotvena a v rámci dobré věci jej využívají další ministerstva. Ministerstvo průmyslu a obchodu tedy navazuje na zavedenou praxi.

Kdo všechno rozhoduje o udělení medaile?

Návrh na udělení medaile může podat organizační složka státu, příspěvková organizace, svaz, komora, profesní organizace nebo sdružení osob působící v oblasti působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu. Návrh musí splňovat formu nominačního dopisu, jehož přílohou je standardizovaný dotazník, který je třeba doručit v elektronické nebo písemné formě k rukám tajemníka nominačního výboru. Výbor, který je několikačlenný a zasedají tu nejen zástupci našeho ministerstva, ale i další členové z řad respektovaných oborových sdružení, svazů a orgánů, který jednotlivé nominace posoudí a představí své doporučení ministrovi průmyslu a obchodu. Výbor přitom dbá o zachování prestiže udělovaného ocenění a přihlíží také k počtu a kvalitě nominovaných osobností. Více o pravidlech pro udělování medaile ministra průmyslu a obchodu se lze dozvědět na našich webových stránkách, záložka „Medaile ministra průmyslu a obchodu“.

Jak medaile vypadá? Z čeho je ražena?

Návrh medaile byl vybírán na základě návrhů, které zpracovali absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením prof. ak. mal. Rostislava Vaňka. Jako vítězný byl zvolen návrh Tomáše Nedomy - reliéf budovy Ministerstva průmyslu a obchodu na lícové straně, který MPO prezentuje jako moderní instituci a na rubu dynamický vír šipek vycházející ze středového centra všemi směry, který představuje MPO jako řídící instituci a hybatele progresivních aktivit průmyslu 21. století. Medaile se razí ze stříbra. Měří v průměru 50 mm a váží 42 gramů. Na medaili je uveden text „Medaile ministra průmyslu a obchodu“, součástí ocenění je také diplom a etue. V diplomu je zahrnuto nejen jméno oceněného, ale je zde také popsáno, za co, a v jaké oblasti byl dotyčný oceněn. Je důležité upozornit, že ocenění nemá charakter finanční odměny. Zakládá na jakousi „síň slávy českého průmyslu“ a my doufáme, že do ní v blízké budoucnosti bude patřit celá řada skvělých lidí.

Udělování medailí bude probíhat v slavnostním duchu. Při jakých příležitostech se bude dít?

Ocenění bude předáváno v rámci významných událostí, společenských setkání, konferencí. Zároveň bychom byli neradi, aby ocenění rychle zevšednělo. Tyto slavnostní příležitosti by měly být maximálně čtyři do roka.

Kdy uslyšíme o prvních oceněných?

Poprvé by chtěl pan ministr udělit toto ocenění u příležitosti letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…