Machův Jedlička: Rusko přežilo Stalina a Hitlera a my je chceme zastrašit sankcemi

27.09.2014 9:55

ROZHOVOR Rusko přežilo Stalina i Hitlera a my jim budeme zakazovat fotbal. Sankce škodí hlavně nám samotným, myslí si o konfliktu na Ukrajině Vít Jedlička, šéf Strany svobodných občanů v Královéhradeckém kraji. Podle něj USA snaží hlavně udržet dolar na špičce světové měny. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz došlo také na komunální volby v Hradci Králové. Jedlička kritizuje hlavně hospodaření města a výhody firem například v dopravě nebo parkování.

Machův Jedlička: Rusko přežilo Stalina a Hitlera a my je chceme zastrašit sankcemi
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Kandidujete jako dvojka do komunálních voleb v Hradci Králové, co byste v kraji a ve městě nejraději změnil?

Celkově mi vadí způsob, jakým hospodaří města a jednotlivé obce. Především, že se zbytečně zadlužují. V Hradci se to sice daří v posledních letech držet na uzdě, ale v ostatních městech v kraji, kde Svobodní kandidují, je to problém vážnější. V Hradci Králové  je velká černá finanční díra hromadná doprava. Do té město každý rok sype sto šedesát milionů korun. Kdyby se podařilo tento kolos alespoň částečně zefektivnit, tak by se dalo ušetřit třeba čtyřicet milionů korun. To je stejná suma, jakou město vybírá na poplatcích za svoz odpadu. Složenka za odpad by tak nemusel být první doklad, který novorozenec v Hradci dostane a občanům města by se výrazně finančně ulevilo.

Co je tedy vaší prioritou?

Hlavním bodem zůstává, jako když jsme kandidovali před čtyřmi lety, zrušení smlouvy s firmou ISP - Atol na parkování. Stále trváme na tom, aby soukromé společnosti neměly monopolní privilegia a neobohacovaly se na účet občanů. Férové podnikání neznamená, že firma dostane jistý zisk na dvacet let, zatímco náklady hradí daňoví poplatníci.

Jste spokojen s fungováním současného zastupitelstva?

Kandidujeme, protože si myslíme, že politiku umíme dělat lépe.

Slyšela jsem o přelepování plakátů volebních kandidátů v Praze. Jak ze strany konkurence, tak ze strany Svobodných. O co jde?

ODS přelepila naše desky, které se dávají na sloupy, vlastními plakáty. Spíše si tím ale uškodili sami, když se informace rozšířila po internetu. Nějaký náš příznivce na oplátku polepil malými samolepkami Svobodných cedule ODS. Protože požadujeme, aby chování politických stran bylo v rámci kampaní korektní, vyzvali jsme všechny strany - i naše příznivce, aby nepoškozovali cizí reklamu.

Dostanou se Svobodní letos do komunální politiky?

Například v Praze je to celkem jisté. Podle posledního průzkumu máme v Praze asi sedm procent, takže šance dostat se do zastupitelstva je celkem velká. V Hradci balancujeme na pětiprocentní hranici. Poslední volební průzkum společnosti Sanep, který nám vždy nejméně fandil a ještě před volbami do Evropské unie nám dávali jedno nebo dvě procenta, nám nyní přisuzuje volební potenciál 4,9 procenta.

Není to tak dlouho, co vás Andrej Babiš nechal vyvést z jeho setkání s veřejností. Jak se s odstupem času díváte na jeho politiku?

Pokračuje období zadlužování státu, je to samozřejmě období, kdy posiluje vliv Agrofertu na stát. Poslední věc po bioplynových elektrárnách a biopalivech, která se Babišovi podařila prosadit, je znovuzavedení zelené nafty, což přijde daňové poplatníky na jednu a půl miliardy korun. Je to další důkaz, že jeho zájem je konsolidovat státní moc, aby posílil pozici svých firem, které jsou na státu přisáté.

Poslanci podpořili snížení daní pro léky, knihy a podobně. Svobodní jsou pro snížení daní,  jak se díváte na tuto částečnou úlevu?

Je to rozhodně lepší, než když se nesnižuje daň žádná, ale vadí nám to z principu. Jde o nesystémové výjimky v zákoně. Daně mají být stejně nízké pro všechny, aby se toho nedalo zneužívat. Viz topné oleje a další kauzy. Snížení daně na dětské pleny Evropská unie neumožňuje, i když ho chtěl Babiš provést. Naše členství v EU zabraňuje uvalit nižší sazby daně na plenky, ačkoliv si premiér myslel, že to může udělat. Ani poradci mu to neřekli, protože těch regulací z unie je tolik, že se v tom nikdo nemůže vyznat.

Střet zájmů Andreje Babiše nyní řešila i komise z Bruselu, která vidí jasná spojení hlavně v čerpání evropských dotací do jeho vlastních firem. Babiš se stále brání, že ke střetu zájmů nedochází, co Vy na to?

Samozřejmě jde o obrovský střet zájmů. Jeho firmy jsou největšími příjemci zemědělských a průmyslových dotací. Jako ministr financí se dostal do pozice, kdy čerpání dotací kontroluje, takže vlastně kontroluje sám sebe. To otevírá další velký prostor pro zneužívaní miliard, které tečou od daňových poplatníků skrz Evropskou unii. Nejlepší způsob jak se tomu vyhnout by bylo dotační systém úplně zrušit výměnou za to, že bychom ročně do Evropské unie nemuseli posílat čtyřicet miliard korun.

Co si myslíte o zákazu Rusku účastnit se například UEFA nebo pořádat MS ve fotbale? Je to skutečně vhodný krok? Vždyť sport odjakživa spojuje národy…

Mně to přijde velmi úsměvné. Snažíme se zastrašit takovýmito sankcemi zemi, která přežila Stalina a Hitlera. Je na tom vidět nesmyslnost zahraniční politiky Evropské unie.

Objevují se názory na tlak USA proti Rusku, který vyvíjejí, aby mohli v klidu bombardovat Sýrii,  souhlasíte s tím?

Těch důvodů je hned několik. Jedním z nich je, že se Američané snaží oslabit Asádův režim. Kam se dostala americká zahraniční politika? Paradoxně současně bojuje s Islámským státem, který předtím z velké části vyzbrojila a současně bojuje proti Asádovu režimu, který je s Islámským státem taky ve válce.

Je to další důkaz poblázněné zahraniční politiky USA. To jak se vyvine situace na Ukrajině, je velká otázka, ale mám za to, že veškeré kroky a sankce budou zbytečné, jen to přijde české a evropské firmy na spoustu peněz. K výsledku to nepovede, naopak se Rusko přeorientuje na obchod s Čínou nebo Jižní Amerikou.  Sankce zasáhnou primárně nás, my si zabraňujeme exportovat na východ, Rusko bude prostě nakupovat jinde.

Proč USA tolik tlačí proti Rusku? Je ta činnost nezištná?

Celkově je politika Ameriky v posledních dvou desetiletích snahou o udržení pozice dolaru a současně udržením vlivu na Blízké východě. Takže ropa a dolar jsou hlavní důvody pro politiku, kterou sledujeme v posledních letech. Jak v Libyi, kde se Kaddáfí pokusil zavést alternativu zlatou měnu a zbavit se dolaru, tak Iránu, který si dovolil obchodovat s ropou za eura. A proč Rusko? To je společně s Čínou a Iránem poslední velmocí mimo americkou sféru vlivu. A Ukrajina je jakousi vstupní zemí do regionu. Nabídka Ukrajině aby vstoupila do NATO nebo Evropské unie jsou expanzivní kroky západu v regionu.

Američané za posledních dvacet let investovali více jak pět miliard dolarů do změny režimu v Kyjevě a výsledek toho byl násilný puč na Majdanu. Moskva to vnímá jako akt agrese a snahu Rusko obklíčit Rusko jak ekonomicky, tak i politicky. Ačkoliv nejsem zastánce jakékoliv anexe, nebo vojenské politiky Ruska na Ukrajině, tak si myslím, že pozice Putina po puči v Kyjevě je pochopitelná.

Putin uzavřel bezdolarovou smlouvu o obchodech mezi Ruskem, Čínou a dalšími zeměmi a je jasné, že chcete být více nezávislý na západu. Není to důvod pro USA?

Určitě, Rusko je nyní největší producent ropy na světě. Úplné vyloučení dolaru z obchodních transakcí, ke kterému se Rusko chystá, znamená významné ohrožení pozice dolaru jako světové rezervní měny. Kdyby se množství petrodolaru (tj. dolar, který země vydělala prodejem ropy, pozn. red.) na světových trzích, které je ohromné, vrátilo do americké ekonomiky, nastala by v USA vysoká inflace a nejspíše by to vedlo ke zhroucení americké ekonomiky.

Dost se mluví o fabulacích západních médií, která dle některých názorů nepodávají objektivní informace? Co vy na to?

Jsme součástí informační války a je těžké si vybrat ty správné a korektní informace. Tvrdit, že jedna strana má správné a druhá  špatné informace není možné. Obou stranám konfliktu jde o to dostat veřejnost na svoji stranu za jakoukoliv cenu.

Putin hrozí dalšími reakcemi , navíc prohlásil, že NATO pro ně znamená vojenskou hrozbu. Dojde k válce?

Myslím, že nedojde, i když snaha některých politiků dostat spor na úroveň války je děsivá. Hlavně se jedná o jadernou velmoc, kdyby k otevřené konfrontaci došlo, znamenalo by to globální katastrofu. 

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …