Mafiánské praktiky pseudo-tržního hospodářství. Miliardář nikdy není spokojen a chce více a více. Kapitalistovi nutno vzít peníze a dát je zaměstnanci. Poslanec KSČM hovoří i o Babišovi

10.09.2017 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V roce 1989 bylo z balkónů slibováno mnohé a nikdo si nechce přiznat, že ne vše je tak, jak si myslel a i lidé, kterým věřili, je obelhávali pro svůj prospěch. Lidé by si měli uvědomit, že kapitál nikdy nebude solidární s pracujícími, kteří tento kapitál vytvářejí. Miliardář nikdy nebude spokojen s dosaženým a bude chtít stále více a více,“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.

Mafiánské praktiky pseudo-tržního hospodářství. Miliardář nikdy není spokojen a chce více a více. Kapitalistovi nutno vzít peníze a dát je zaměstnanci. Poslanec KSČM hovoří i o Babišovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec KSČM Leo Luzar

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Ostrá fáze volební kampaně začínala vydáváním Babiše a Faltýnka Sněmovnou. Skončí podle vás Babiš do voleb ve vězení? Jak píárově i psychologicky zvládá svou situaci? Stále tvrdí, že jde o 10 let starou kauzu, účelově vytaženou.

Je třeba jasně říci, že toto vydání není nic neobvyklého a Sněmovna činí stejně jako již v minulosti a nechce si hrát na soud a rozhodovat o vině či nevině. Pan Babiš byl až doposud velmi, ale velmi zásadovým politikem vůči všem ostatním. Nyní se sám ocitnul v podezření z porušení zákona a spolu se svým kolegou Faltýnkem stojí před možností umožnit vyšetřování tak, jako vždy požadovali, a to padni komu padni. Spíše než názory inkriminovaných pánů je tato situace zajímavá z pohledu „zásadovosti“ členů poslaneckého klubu ANO 2011. Občan si může udělat představu o slovech a slibech pana Babiše a o realitě, když mu teče do bot, a o loajalitě jeho podřízených. Má být vstupem do politiky nebo blížícími se volbami umožněno vyhýbat se trestnímu stíhání? A jakou šanci má řadový občan vůči policii? Může se také dovolávat blížících se voleb?

Jak vnímáte poslední nahrávku odposlechu Babiše, kde oznamuje, že Finanční správa „zaklekla“ na konkrétní firmu, sousedící s jeho podnikem?

Mafiánské praktiky za poledních 27 let pseudo-tržního hospodářství nejsou ničím výjimečným. Svědčí to pouze o charakterových vlastnostech aktérů. Něco jiného je samozřejmě trestněprávní rovina a jasně se ukazuje, že ani vlastnictví miliard nedělá z člověka charakterního lidumila. 

Věcně: Porušil dle vás Babiš zákon čerpáním dotace na Čapí hnízdo? Je načasování žádosti „účelovka“ „Chovancovy“ policie?

Ctím presumpci neviny a počkám si na rozsudek soudu. Účelové zadání na volby je tvrzení spíše z oblasti mediální obrany. Volby nyní budou každý rok a pokud bych bral vážně načasování kauzy, nebyla by vyšetřena nikdy.

Hne se ve voličích ANO svědomí a zváží svou volbu, jak předpokládá Miroslava Němcová? Anebo je pravda taková, že Babišovi voliči svůj „idol“ tak zbožňují, že mu přiřknou roli mučedníka a ještě více si ho oblíbí?

Lidé mají rádi symboly a mesiáše. Bohužel se jedná o další ztrátu iluzí těch, kteří stále jen doufají. Proto se my řídíme dialektikou a víme, že pouze poctivá práce může být prostředkem k dosažení lepšího světa, cíle, na který mohu být hrdý. 

Hovoří se o tom delší dobu, nyní je to jen zvýrazněno: Kolem Babiše je mnoho stínů a pochybností, ale lidé ho stejně mají rádi, protože o zavedených politicích si nemyslí nic dobrého. Je to chyba zavedených politiků, hloupých českých občanů, nebo je to Babišovým marketingem?

V roce 1989 bylo z balkónů slibováno mnohé a nikdo si nechce přiznat, že ne vše je tak, jak si myslel a i lidé, kterým věřili, je obelhávali pro svůj prospěch. Lidé by si měli uvědomit, že kapitál nikdy nebude solidární s pracujícími, kteří tento kapitál vytvařejí. Miliardář nikdy nebude spokojen s dosaženým a bude chtít stále více a více. V KSČM máme tu výhodu, že stále lidem říkáme pravdu o podstatě kapitálu a o jeho cílech. Nám dává za pravdu historie i realita dneška, a to vidí čím dál tím více lidí i bez marketingu.

Babiš mluví o tom, jak chce stavět silnice a železnice, zvedat důchody, platy učitelům, vybírat daně, šetřit peníze státu... Co když se lidem už zajídá slyšet o pravici, levici, konzervatismu, socialismu, liberalismu, demokratických disidentech v Rusku a v Číně, o sametové revoluci – a zkrátka jen chtějí řešit takovéto konkrétní, řeklo by se přízemní, věci?

Lidé nechtějí sny, ale realitu, a v tom máte pravdu. A mají nyní velkou šanci konfrontovat sliby a skutečnost. Měli by se podívat na práci jednotlivých členů vlády, konfrontovat je se sliby před čtyřmi lety a s nynějšími novými sliby. Zde má ANO 2011 docela smůlu u ministrů dopravy nebo spravedlností a i pan Babiš sliboval stovky miliard navíc do státního rozpočtu a jako ministr financí realizoval pouze pár tvrdě vydřenych miliard. Velcí se nám smějí z daňových rájů, ale co se divíme, vlk s vlky vyje. 

Když si vezmeme dosavadní bilanci působení Babiše v české politice: Čím pomohl, čím uškodil? Prospěl naší zemi, nebo neprospěl?

Prospěl odhalením, jak fungují ti nejbohatší Češi, jaké metody k bohatnutí používají, a otevřel dveře do zákulisí velkých korporací. Uškodil vytvořením kultu osobnosti. Vždyť ANO 2011 je jen ON, nikdo jiný, a pokud ON zítra odejde například na svá panství do Francie, zbude z hnutí ANO 2011 jen slepenec hromady individuálních ambicí bez programu, ideje a cíle. 

Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti stran jeho zdravotního stavu. Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem?

Na posledním vystoupení pana prezidenta mne zaujala jeho výrazná redukce váhy a tudíž si asi vzal na srdce doporučení lékařů. Proto věřím, že je relativně fit a je schopen vykonávat svou funkci. Tím, že prezident je volen přímo občany, je jen na jejich rozhodnutí, komu dají svůj hlas, a oblíbený prezident klidně může být i na kolečkovém křesle, jak v historii ukázal Franklin D. Roosevelt. Zdravotní stav je tudíž až v pozadí rozhodování občanů, kdo bude tím JEJICH prezidentem.

Dominik Feri ale prohlásil, že Zemam ztrácí pozornost, fyzicky chřadne a vzbuzuje lítost.

Kdo je to Dominik Feri? Co udělal pro tuto zemi? Čím ji reprezentuje? 

Ať bude povolební uspořádání jakékoliv, co nová vláda dle vás musí v dalších čtyřech letech pro Česko vykonat? V oblasti financí, v zahraniční politice, z hlediska bezpečnosti, vymahatelnosti práva...? Co tato země potřebuje a čemu bude muset čelit?

Odpověď čtenář najdete na VOLBY.KSCM.CZ.

 

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil, a kdo ne?

Každý kandidující obohacuje českou politickou scénu. Někdo zkušeností, někdo humorem a někdo výkony v jiných profesích nebo ve sportu. Jsou ale i málo známá jména, lidé, kteří se o politiku dlouhodobě zajímají, vědí proč se stalo to a tam to, kdo za to mohl, co bylo v politice slibováno a co splněno. Dlouhodobě hovoří s lidmi ve svém okolí a jejich názory nejenom tlumočí, ale i oponují nebo výrazně podporují a svým hlasem na veřejnosti prosazují. Tyto kandidující považuji za skutečné politiky.

Tomáš Halík sdělil podporovateli STAN Daliboru Dědkovi, že by rád vytvořil nadstranický poradní orgán pro strany, které chtějí být prozápadní a proevropské. Přejete si angažovanost profesora Halíka v české politice?

Pan Halík, ale i pan Dědek již sdělili veřejně občanům, co mají na srdci a všichni víme, jak to dopadlo. V demokratických volbách má každý právo být volen, nechť se tedy pánové nechají zvolit a mohou zkusit realizovat to, o čem jen hovoří.

Podnikatel, který neumí dobře zaplatit své zaměstnance a který se hroutí ze zvýšení minimální mzdy, je darebák a neměl by podnikat, řekl Lubomír Zaorálek. Jiní socialisté a odboráři říkají, že když máme nevídaný hospodářský růst, musí se zvýšit zaměstnancům platy, protože „kdy jindy už“. Co říci k větě Štěpána Kotrby, že „kapitalista se ani části vytvořené nadhodnoty ve prospěch dělníků dobrovolně nevzdá. Nutné je mu ji vzít. Státním zásahem, nebo s vidlemi v ruce“?

Štěpán Kotrba má pravdu. Z podstaty kapitálu to tak prostě je a jen dějinné zvraty jsou schopny toto změnit. Představa prezentovaná sociální demokracií – o lidumilném kapitalistovi dobrovolně a radostně přidávajícím mzdu svému zaměstnanci – je naivní. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…