Majorka Cyprisová pro PL: Současný počet vrtulníků je k plnění stanovených úkolů dostačující

17.04.2018 16:51

Potřebuje naše armáda nové vrtulníky? Kolik jich má aktuálně bojeschopných a je to dostatečné množství? S těmito otázkami jsme se obrátili na zástupce Armády ČR.

Majorka Cyprisová pro PL: Současný počet vrtulníků je k plnění stanovených úkolů dostačující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrtulník Mi-171.

„Vrtulníkové letectvo disponuje celkem 33 kusy dopravních a víceúčelových vrtulníků typů Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a W-3A Sokol, dále 17 kusy bojových vrtulníků typu Mi-24 a Mi-35. Tento počet je k plnění stanovených úkolů dostačující. Připravuje se pořízení víceúčelových vrtulníků jako náhrady za Mi-35/24V, včetně výzbroje a munice. Zahájením provozu a výcviku na těchto strojích bude VrL postupně rozvíjet schopnosti pro plnění úkolů bojové podpory jednotek pozemních a speciálních sil na území ČR i v zahraničních operacích na nové platformě západní provenience kompatibilní se standardy NATO a potřebným rozvojovým potenciálem,“ řekla naší redakci majorka Vlastimila Cyprisová z oddělení komunikace s veřejností.

Koncepce rozvoje dopravního a vrtulníkového letectva s výhledem do roku 2025, která pochází z roku 2013, hovoří také o snížení množství vrtulníkových základem ze dvou na jednu. Otázka, zda je to v pořádku a zda by to takhle mělo být, mířila opět na Armádu České republiky.

„Koncepce rozvoje dopravního a vrtulníkového letectva s výhledem do roku 2025 počítala se zrušení nejméně jedné letecké základny Armády ČR. Tento záměr byl již zrealizován 31. 12. 2013 zrušením 23. základny vrtulníkového letectva Přerov.  Veškerá technika byla přesunuta na 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Zrušení přerovské základny byl koncepční krok, navržený z důvodů vysokých finančních nákladů na provoz dvou základen. Zrušení této základny nemá vliv na plnění operačních a výcvikových úkolů vrtulníkového letectva. Se žádnou další redukcí leteckých základen tedy již nepočítáme,“ sdělila naší redakci Cyprisová.

„S ohledem na proběhlé a připravované modernizace vrtulníků, jejich aktuální počty a technický stav není třeba s akvizicemi vrtulníků spěchat. Zahájení akvizice lze bez problémů odsunout do období let 2021-2022, aniž by byla jakkoli ohrožena bezpečnost ČR," stojí v dokumentu resortu obrany, který má naše redakce k dispozici. Dalšímu vývoji ohledně nákupu nových vrtulníku se budeme ještě věnovat.

Společné foto majorky Vlastimily Cyprisové s generálem Josefem Bečvářem a generálem Tomášem Tuhým (foto: Comenius)
 
 
Ministerstvo obrany hodlá koupit víceúčelové vrtulníky, které nahradí bojové vrtulníky Mi-24. Nákup těchto vrtulníků pro armádu by mohl být v ideálním případě zadán v létě. Česká vláda již v minulosti oslovila americkou a italskou vládu. Americká nabídla vrtulníky UH-1Y od americké firmy Bell, italský kabinet stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. Podle ministryně Šlechtové ale ani jedna z firem požadavky armády nesplnila.

„Pořízení dvanácti nových vrtulníků je požadavkem armády. S poptávkou po vrtulnících přišli před několika lety vojáci a generální štáb požadavek nákupu a potřeby zdůvodnil a předložil ministerstvu. Cílem je nahradit ruské stroje, které nejsou kompatibilní s NATO a je zde riziko komplikovaných dodávek náhradních dílů. Nákup se samozřejmě s vojáky detailně probíral a probírá, právě oni jsou autorem specifikace, co mají nové vrtulníky splňovat,“ řekl nám již dříve náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval.

Úkolem požadovaných nových vrtulníků bude letecká přeprava vojáků, přímá podpora pozemních sil, průzkumu, zdravotnický odsun nebo úkoly ve prospěch integrovaného záchranného systému. Ministerstvo bude chtít koupit nejen samotné stroje, ale i jejich výstroj a vybavení včetně výzbroje a munice. Součástí zakázky budou také logistická a servisní podpora po dobu celého životního cyklu a výcvik leteckého personálu.

Podle informací ParlamentníchListů.cz o prodej usilovala zejména americká strana, a to prostřednictvím někdejšího velvyslance Shapira a jeho úzkých vazeb na Martina Stropnického. To vyplývá také z podkladů resortu obrany, které má redakce k dispozici. V podobných šlépějích kráčí i nový velvyslanec USA v Praze Stephen B. King. Ten v minulosti kupříkladu vyšetřoval porušování občanských práv ve Federálním úřadě pro vyšetřování (FBI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…