Mám znovu nasazovat prdel za ostatní? Veterán Martin Zapletal k průjezdům amerických vojáků Českem

08.05.2017 21:43

ROZHOVOR. Reportér ParlamentníchListů.cz vyzpovídal během pietního shromáždění ruského motorkářského klubu Nočních vlků na pražských Olšanech vojenského veterána z misí v Kosovu a Kuvajtu Martina Zapletala. Ten měl problémy s českou justicí kvůli svéráznému protestu s vystrčeným holým zadkem, na místě se pak rozpovídal o Nočních vlcích, průjezdech amerických konvojů Českem a došlo i na aktuální vládní krizi.

Mám znovu nasazovat prdel za ostatní? Veterán Martin Zapletal k průjezdům amerických vojáků Českem
Foto: Facebook
Popisek: Martin Zapletal

Proč jste na pietní akci k uctění padlých rudoarmějců na Olšanech přišel?

Pietní akce k příležitosti ukončení Druhé světové války probíhaly po celé republice. Příležitost zúčastnit se té na Olšanech přišla neplánovaně vzhledem k pracovnímu volnu. Je to velmi netradiční akce. Je to uctění těch, kteří tady bojovali a umírali za svobodu, za boj proti fašismu, nacismu a zlu obecně. Myslím si, že je to důstojné uctění. Bohužel v dnešní době jsou tací, kteří mají potřebu převracet historii a hodně se to popírá tady ty oběti. Nikdo nepopírá, že umírali i spojenci ze západní fronty. Nicméně tady ta akce byla pod záštitou Nočních vlků (pozn. - nejstarší ruský motorkářský klub) a myslím si, že proběhla naprosto korektně.

Noční vlci jsou napojeni na ruské vládní kruhy. Co si myslíte o nařčení z řad kritiků ve smyslu, že motorkáři šíří ruskou propagandu?

Tomu absolutně nerozumím. Za posledních 27 let můžeme vidět, že akce tohoto typu (pozn. - pietní shromáždění) byly na úpadku. Situace se za posledních pár let trochu obrací. Těžko říct, jestli kvůli národnímu uvědomění nebo akcím určitých jednotlivců. Vůbec nevidím problém v tom, že akce probíhá pod záštitou Nočních vlků a že je to motorkářský klub z Ruska. Říká se, že člověk, který nezná svou historii, si ji bude muset zopakovat. A já mám obavu, abychom se toho nedožili my a naše děti.

Proslul jste kontroverzní akcí, kdy jste proti průjezdu konvoje americké armády ve Vyškově protestoval vystrčeným holým zadkem. Kvůli tomu jste měl oplétačky s českou justicí. Šel byste po tom všem do protestu znovu?  

Tu akci jsem udělal víceméně sám za sebe a mám kvůli tomu problémy doposud. Můžu ale říct, že mě kvůli tomu kontaktovaly stovky lidí. Říkali něco ve smyslu, že jsem je inspiroval a během průjezdu dalšího amerického konvoje se posléze zachovají jako já. Nicméně můžeme ale vidět, že na počítačových sítích toho každý nakecá spousty, ale skutek utek. Takže teď jde o to a řeknu to trefně: Jestli mám znova nasazovat svoji prdel za ostatní, když ostatní vyčkávají za bukem a každý čeká, kdo co někdo udělá, jen aby si on nespálil prsty. Já jsem přesvědčen o tom, že by se každý měl postavit sám za sebe a ne planě tlachat.

Americká technika projela Českem už několikrát a ještě projede. Váš názor?

Mně to takhle připadá, že na jednu stranu nahání strach. To znamená, vy vidíte nezakryté zbraně a jako by vám říkali: my se vám tady budeme prohánět. Vy si na to zvykejte, vidíte tu zbraňové systémy, zvykejte si na to a bojte se. Pokud se někdo postaví proti nám, tak bude mít problém. Co se týče přesunu zbraňových systémů k ruským hranicím, tak tam je to jasné. Tam ty armády budou zůstávat. Je to provokace a vojenská destabilizace. Už jsem kolem toho namluvil strašnou spoustu a nic se nemění. Je to za podpory vlád, za podpory neziskových organizací a kdokoliv, kdo se postaví proti tomuto, je nazván proruským agentem. Dokonce už nosím i odznáček agenta Kremlu. Ve skutečnosti nemám problém jít v Plzni uctít památku amerických vojáků, kteří zde padli za doby konce druhé světové války. Jsem ale rád za každou akci, které se můžu zúčastnit.

Co říkáte na aktuální vládní krizi?

Je to trapné a ubohé divadlo. Ať je to Babiš, Sobotka, Bělobrádek nebo Fiala. Nemají tu co dělat. Pan prezident je svůj. Je specifický. To všichni víme. Mně se hrozně líbilo, jak se zachoval pan prezident a jak se k celé té situaci prozatím postavil a jak se postavil k panu Sobotkovi  a jakým způsobem mu dal najevo, že pan Sobotka není vítán a pan prezident s ním nepočítá. To, co bude dál, jestli prezident jmenuje nového premiéra třeba po volbách. Já si myslím, že bohužel to bude pan Babiš. Pro mě bohužel, myslím si, že pro národ také. V tomto bych se s prezidentem neshodl stejně, jako se s ním na tom, aby naši vojáci bojovali v zahraničních misích proto, aby ten boj proti terorismu nebyl na našem území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…