Marek Benda vzpomíná, co říkal Zeman o tajné službě ještě jako premiér. A jak za „starých časů“ dostali Američané Temelín

11.12.2020 9:59 | Zprávy

ROZHOVOR „Tajné služby v malých zemích fungují zejména na spolupráci s dalšími zeměmi. Těžko jsme schopní obhospodařovávat celý svět, ale záleží, jestli s námi spřátelené služby mluví a hovoří, zda máme informace od nich. A podobné válčení důvěryhodnost snižuje,“ komentuje konflikty mezi Hradem a českými zpravodajci poslanec ODS Marek Benda, ale zároveň také člen poslanecké komise pro kontrolu Bezpečnostních informačních služeb. Sám podobnou situaci za posledních třicet let nepamatuje. V rozhovoru rovněž varoval před účastí Ruska a Číny na stavbě v Dukovanech – být závislý na státech, které se nechovají jako spojenci, je podle Bendy hloupost nebo hamižnost.

Marek Benda vzpomíná, co říkal Zeman o tajné službě ještě jako premiér. A jak za „starých časů“ dostali Američané Temelín
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Marek Benda v JB Talk na XTV

Prezident Miloš Zeman podle zjištění Českého rozhlasu požádal Bezpečnostní informační službu o jména ruských špionů, informace o jejich akcích a jména spolupracovníků. Vy sám jste se nechal slyšet, že žádný ředitel žádné tajné informační služby na světě by takovou informaci nevydal. Řekl jste to?

Já rozhodně nepotvrzuji, o co prezident republiky případně požádal Bezpečnostní informační službu. To je režimová záležitost a to, co se objevilo veřejně, jsou spekulace, já k nim nic neříkám. Říkám, že pokud by ta žádost směřovala na seznamy agentů a spolupracovníků, tak vám je fakt žádný ředitel žádné služby na světě nevydá.

Rozumím, nemůžete tu informaci potvrdit. Jak hodnotíte vztahy mezi Pražským hradem a Bezpečnostními informačními službami?

Prezident republiky sám a veřejně – komentuji jen věci, které jsou veřejné – řekl: mám složku na ředitele služby, předávám ji předsedovi vlády. Komise pro kontrolu Bezpečnostních informačních služeb na základě těchto veřejných výroků také veřejně řekla, že na činnosti ředitele Bezpečnostních informačních služeb a služby jako celku žádná závažná pochybení neshledává. Já myslím, že to je dostatečná odpověď, aniž musíme spekulovat, co je v jiných utajovaných spisech. Není dobře a není šťastné, že prezident republiky a tajná služba spolu tímto způsobem komunikují ve veřejném prostoru, a určitě nám to výrazně škodí.

Zaznamenal jste, jak k tomu vztahu došlo? Spor trvá už delší dobu, prezident řekl, že zpravodajci jsou čučkaři, dohady ohledně novičoku, vámi zmíněná složka, odmítnutí povýšit šéfa BIS Michala Koudelku generálem… zaznamenal jste, kde nastal zlom, že se tento vztah tak vyostřil?

Nevím. Upřímně nevím, protože mám pocit, že odmítnutí povýšit Michala Koudelku přes návrh vlády na generála přišlo ještě před kauzami, jako byl novičok, které byly, dejme tomu, veřejné. Takže kde se ta disharmonie objevila, nevím, ale evidentně je trvalejší. Nepokládám ji za šťastnou, pokládám za velmi nešťastné, že je veřejně medializována.

Osobně k tomu dodávám, že některé výroky prezidenta spíše svědčí – já ho pamatuji ještě z dob, kdy byl předsedou vlády, a už tehdy tajné služby podceňoval větami, že služba by se měla spíše věnovat chytání ekonomických zločinců než boji s vnějším nepřítelem – svědčí o nepochopení, k čemu je služba dobrá. Služba je kontrarozvědka. Pokud má v náplni ochranu ekonomických zájmů republiky, tak samozřejmě má, ale ve smyslu ekonomických zájmů republiky ohrožovaných z vnějšku. Služba nemá v žádném případě suplovat orgány činné v trestním řízení a chytat tady běžné zloděje.

Máte pocit stejně jako kritici takového chování, že jde o ostudu pro Českou republiku na mezinárodním poli?

Ostudu… tajné služby v malých zemích fungují zejména na spolupráci s dalšími zeměmi. To je zcela zřejmé. Těžko jsme schopní obhospodařovávat celý svět, ale záleží, jestli s námi spřátelené služby mluví a hovoří, zda máme informace od nich. A podobné válčení naši důvěryhodnost snižuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

10:48 Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

Lidé nechtějí, aby naše země byla migračním paktem postupně zavlékána do migrační katastrofy, kterou…