Marek Černoch hovoří o nenávistné kampani, kterou rozpoutal Okamura a minula se účinkem. A také o "velké Babišově černé díře"

18.07.2015 8:02

ROZHOVOR Poslanec Marek Černoch je patrně nejviditelnějším zástupcem poslaneckého klubu hnutí Úsvit, který opustil svého zakladatele Tomio Okamuru. Spolu s ODS a TOP 09 pak inicioval hlasování o nedůvěře vládě a nyní bojuje i proti elektronické evidenci tržeb, vlajkové lodi Babišova ministerstva financí.

Marek Černoch hovoří o nenávistné kampani, kterou rozpoutal Okamura a minula se účinkem. A také o "velké Babišově černé díře"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v redakci PL

Minulý týden se ve sněmovně objevil vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Hnutí Úsvit jej odmítá. V čem vidíte jeho rizika?

V první řadě musím na tomto místě zmínit, že jsme samozřejmě pro, aby se daně platily poctivě, aby měli všichni stejná práva a povinnosti, a vůbec neschvalujeme, aby se někdo těmto povinnostem vyhýbal. Nicméně experiment EET má tolik nedostatků, nejasností či prokazatelných rizik, že ho v této podobě nemůžeme podpořit. Náklady na zavedení jsou ve stovkách milionů a už teď se spekuluje, že IT zakázky v rámci EET budou jedna velká černá díra. Budou na tom profitovat opět  „vyvolené“ firmy. Pokud to vůbec bude fungovat, protože i laikovi musí být jasné, po zkušenostech s projekty výrazně menšího rozsahu a výrazně menší technické náročnosti, jako třeba slavná Opencard, či registr vozidel, že to dopadne špatně.

Další otázkou je prohloubení zasahování státu do obchodních transakcí soukromého sektoru. Určité množství nikým nevolených úředníků v čele se zvoleným Andrejem Babišem bude mít absolutní přehled o všech obchodních transakcích dotčených subjektů. Budou vědět, kdo komu co a za kolik prodává, kdo od koho co a za kolik nakupuje. To jsou informace v obchodním světě zcela nevyčíslitelné hodnoty a vytvářejí dosud nevídaný korupční potenciál. Dovedu si představit, že na tomto systému pár vyvolených vydělá opravdu astronomické sumy. Nezávislý Úřad pro ochranu osobních dat to vidí jako vytvoření „policejního státu“.

A v neposlední řadě jsou pro nás nepřijatelné neadekvátní postihy, které budou klackem pro konkurenční soupeření některých živnostníků. V návrhu zákona stojí, že kdo nezašle včas (tedy on-line) údaje o platbě nebo nevydá účtenku schválenou systémem, může od Celní správy dostat pokutu až půl milionu Kč a může mu být zároveň zavřena provozovna až na dva roky nebo dokonce pozastavení veškeré podnikatelské činnosti až na dva roky. Proti tomu může dotčený živnostník podat stížnost, kde bude celá věc vyšetřena, sankce však v takovém případě nebude mít odkladný účinek!

Jinými slovy, Celní správa může svévolně komukoliv kdykoliv zničit jakékoliv podnikání a uvrhnout ho okamžitě do půlmilionového dluhu. Bez důkazů, jen tak, dokonce na to ani nebude muset mít anonymní ohlášení. Toto je naprosto bezprecedentní a neakceptovatelná pravomoc úřadů, jaká tu do teď nebyla.

Pan Babiš neustále říká, že musíme vybírat víc peněz, ale stát vyplácí statisícové platy a odměny manažerům státních podniků, které jsou neustále ve ztrátě. To přece není možné. A co mnohamilionové státní zakázky? Tam přece také utíkají obrovské peníze. Proč to pan Babiš neřeší?

Takže opakuji. Neschvalujeme daňové podvody, ale stát se plošně hojí na živnostnících, kteří se jen těžko můžou bránit. EET je třeba od základů upravit, takže nás čeká spousta práce.

Nedávno jste s ODS a TOP 09 iniciovali hlasování o nedůvěře vládě. Co Sobotkovu kabinetu vytýkáte nejvíce?

Hlasování o nedůvěře vládě nebylo reakcí výhradně na to, že vláda schválila pokračování podpory biopaliv I. generace na dalších pět let, aniž to po nás EU chtěla. Tím, že koaliční strany tuto lhůtu prodloužily o dalších pět let, si pan ministr Babiš přihrál do svého soukromého byznysu pět mld Kč. To je tak bezprecedentní střet zájmů, že jsme nemohli mlčet nebo jen na to poukazovat v médiích. Úkolem opozice je takovým zvěrstvům bránit za použití všech zákonných možností, což jsme činili. Jestliže definice korupce je, že někdo zneužije svého postavení a moci k osobnímu obohacení, pak toto je korupce ve své nejčistší formě, navíc zcela veřejná a neskrývaná.

Těch důvodů bylo ale vícero. Když jsme například bojovali proti novele energetického zákona v té podobě, v jaké ji koalice chtěla schválit, ministr Mládek se nám, a tím i občanům, vysmíval. Ale kdybychom tehdy nevybojovali stažení některých pozměňovacích návrhů, zdražila se energie o desítky procent. A mohl bych v těch důvodech, proč jsme se k nedůvěře vládě připojili, pokračovat.

Co se za ty necelé dva roky vládě reálně podařilo? Téměř nic. Vázne výběr daní, zvyšují se náklady státu, nečerpají se evropské peníze, hospodaří se s obrovskými schodky i v době výrazného ekonomického růstu, tedy státní dluh a náklady na jeho obsluhu strmě rostou. Sociální dávky dále zneužívají některé skupiny lidí, které si z toho udělali byznys, a ti, jež pomoc státu opravdu potřebují, musejí prosit o každou korunu. Zvyšuje se represivní chování státu, šlape se po malých a středních živnostnících, místo aby se pan Babiš zaměřil na sféry, kde státu skutečně utíkají peníze ve velkém. Vláda si absolutně neví rady se zahraniční politikou a totálně selhává v řešení imigrační krize, kdy dokonce nestoudně obelhává občany a za jejich zády dohaduje něco úplně jiného, než veřejně slibuje. Místo prorodinné politiky, politiky s růstovou vizí do budoucna, vláda bude raději platit stamiliony za integraci nelegálních imigrantů, kteří se reálně stejně v drtivé většině do naší společnosti neintegrují.

A když už je nejhůř, vystoupí pan vicepremiér Babiš, řekne že „všici kradnů“, že za vše můžou karuselové obchody, a po něm vystoupí premiér Sobotka, který občany v hodinovém monologu ujistí, že vše je skvělé a všichni se mají báječně. Všichni se nemají báječně a to, že jde ekonomika nahoru, není zásluha této vlády.

Takže jednou větou – Úsvit je konstruktivní opoziční strana, dobré zákony podpoříme, ale naší povinností je hlídat, aby vládní koalice skutečně pracovala pro občany.

Angažoval jste se v boji proti evropským kvótám na uprchlíky, vystupoval jste dokonce na některých akcích hnutí Islám v ČR nechceme. Jak se v této souvislosti díváte na akci na Václavském náměstí, kde se při protestu proti imigraci objevily dokonce šibenice s určením „pro vlastizrádce“ a kde také vystoupil bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura?

Osobně se domnívám, že i demonstrace se mají nést ve věcné rovině za hlásání výhrad a argumentů, které reprezentují názory demonstrujících. Ano, emoce na demonstraci patří, je to vyjádření názoru lidí, ale musí to mít nějakou hranici. Je pro mne nepřijatelné, aby se na demonstracích objevovaly symboly poprav a zaznívaly rasistické pokřiky, urážky a vyhrožování smrtí. Šibenice jsou za tou pomyslnou hranou. Pan Okamura ústy Radima Fialy na tiskové konferenci veřejně deklaroval, že jsou radikální strana, a spojením s panem Bartošem a Národní demokracií nebo Republikánskou stranou dal najevo, že se posunul do ultrapravicového spektra. Je to jeho věc. Úsvit bere problematiku nelegálních imigrantů velmi vážně, a abychom tento problém řešili, je třeba to odpracovat. 

Jaké vůbec máte ohlasy od veřejnosti na vaše „oddělení“ od Tomia Okamury, který byl v počátcích hlavní tváří Úsvitu?

Po té nenávistné mediální a facebookové kampani bývalého předsedy byla situace pro lidi velmi nepřehledná. Osočoval celý poslanecký klub (jehož většině neumožnil ani vstup do hnutí Úsvit) z puče, obviňoval nás ze spolčování s Marine Le Penovou a při tom burácel: „Já bych se s Marine Le Penovou NIKDY, ale NIKDY nespojil.“ (A jak dnes víme, spojil se s ní), obviňoval nás ze zakládání nové strany (kterou si nakonec založil sám), obviňoval nás z finančních machinací, jež osobně prohlášením nakonec sám opakovaně vyloučil (jím prezentovaným výsledkem auditu) atd. Byla to z jeho strany cílená kampaň nás co nejvíce pošpinit, ale od začátku se sám zamotával do svých vlastních lží, protiřečil si a lidé postupně začínali chápat, že se žádný puč nekonal. Pochopitelně skalní příznivci pana Okamury vnímali jen jednu stranu sporu a bránili ho, ale i někteří z nich už píší, že se v něm spletli.

Nyní, po stabilizaci Úsvitu, změně stanov, vypovězení milionových smluv a z kvalitní kontinuální práce našich poslanců vyplývá, jaká byla realita a že žádný politický subjekt si nemůže monarchisticky usurpovat jediný člověk. Čeká nás volební konference vč. volby předsedy, přijali jsme 150 nových členů a lidé tuto změnu vítají. Díky spolupráci s novými subjekty získáváme silnější podporu a pro spoustu lidí, pro které jsme byli kvůli nálepce „pidistrany“ jednoho muže s populistickou rétorikou nevolitelní, se najednou stáváme volbou, začínáme růst a získávat i podporu z řad osobností. Věřím, že máme šanci vybudovat stranu se silnou základnou, kvalitním programem a uspět.

Když bychom se vrátili k tématu imigrace,­ jak se díváte na rostoucí příliv uprchlíků z afrických a asijských zemí do Evropy? Máme podle vás kvůli tomu důvod k obavám?

Musíme mít. A kdokoli tento problém bagatelizuje, hazarduje s bezpečností českých občanů. Pokud okamžitě neukážeme nelegálním imigrantům, že budou důsledně vraceni zpět odkud přišli, budou do Evropy proudit v čím dál větších vlnách a my to nejsme schopni zvládnout. Hrozí kolaps sociálního systému, hrozí zdravotní rizika a je to velká bezpečnostní hrozba, protože je velice těžko zjistitelné, kolik lidí v těch vlnách nelegálů je napojeno na teroristické organizace. Dnes jsou to tzv. vlci samotáři, kteří se chovají nenápadně a v určité chvíli udeří. Pro bezpečnostní složky jsou velmi těžko odhalitelní, což se ukázalo nedávno v Paříži nebo Tunisku. To je první aspekt a ten druhý jsou nesmyslné řeči o integraci těchto lidí. Přestaňme si lhát o multikulturní Evropě, kterou spasí tisíce nelegálních ekonomických imigrantů. Ty tisíce nelegálů nemají zájem se integrovat. Neznají jazyk, mají úplně jinou kulturu, nerespektují nás. Přinese to jen problémy pro obě strany. Podle rozpočtů bude snaha o integraci stát téměř dva miliony na jednoho člověka. Nejenže se tito lidé v drtivé většině neintegrují, ale ty peníze máme využít na prorodinnou politiku, na sociální politiku, prostě pro naše občany. Ne pro nelegály, kteří mají pocit, že tady je ráj na zemi. Pomáhejme, ale pomáhejme v zemích, odkud tito lidé přicházejí. Pomáhejme lidem, kteří prchají před válkou nebo jsou ve své zemi perzekuováni.

Kdyby se evropští politici místo neustálého dohadování se a strkání hlavy do písku rozhoupali a ukázali, že dokážou jednat, byly by to první kroky k úspěchu. Tohle je pro nás, Evropany, křest ohněm a musíme ukázat, že se dokážeme bránit. 

Jak vnímáte postoj vlády?

Vláda lidi obelhává. Napřed se mluví o povinných kvótách, pak přijde s tím, že budeme brát jen, kolik chceme, a nakonec přijme 1 500 imigrantů. Co je ale zarážející je, že je to více než měsíc, co běžel na webových stránkách jobs.cz inzerát, kde Ministerstvo vnitra hledalo nové pracovníky pro nově zřizovaná uprchlická zařízení. Zároveň se začaly objevovat informace z dnes uzavřených azylových zařízení, že je Ministerstvo vnitra obvolává a usiluje o jejich znovuotevření, případně o navýšení jejich kapacity. Když jsme navrhovali, aby vláda informovala sněmovnu a občany o situaci s imigranty, vždy to vládní poslanci zamítli. Ukazuje to tedy, že o přijetí uprchlíků bylo rozhodnuto už dávno před tím, čímž udělala vláda na občany podraz. Ale není to vše. V naší zemi se  potulují další stovky, možná tisíce imigrantů. Tím, že nejsou hranice, se tito lidé bez kontroly pohybují po celé Evropě, a kolik jich je, u nás nikdo neví. A když je policie náhodou zadrží, není je kam vrátit. Takže k těm 1 500 přibudou další. A pokud se nezastaví ty vlny dalších, kteří připlouvají, za velice krátkou dobu bude chtít vláda přijmout další tisíce. Proto požadujeme maximální kontrolu státní hranice, aby se k nám tito lidé prostě nedostali.

Radim Fiala a Tomio Okamura, vaši bývalí kolegové, v tomto směru razí názor, že bychom měli raději rychle vystoupit z EU. Jak se díváte na toto radikální řešení?

Snahy o centralizaci EU jsou nesmyslné a Brusel nám nemůže diktovat, co máme nebo nemáme dělat. A poslední události s imigrací nebo Řeckem jasně ukazují, že evropský superstát je bludný sen a evropské státy si své zájmy budou prosazovat čím dál víc.

Ale vše má svůj vývoj a je nutné si říct všechny aspekty vystoupení z EU. Co by to naší zemi přineslo dobrého, ale i jaká jsou rizika. Všechny aspekty takového kroku a připravit se na ně. Nedávno jsme o tom mluvili s renomovaným ekonomem Pavlem Kohoutem a vystoupení z Unie „ze dne na den“ by u nás s velkou pravděpodobností způsobilo ekonomickou krizi. O tom už pan Fiala a Okamura nemluví. To, co přednesli, bylo jen populistické gesto bez argumentů pro a proti.  

EU řeší i další problém­ – osud Řecka v eurozóně. Co je podle vás v současnosti nejlepším řešením tohoto problému?

Myslím si, že setrvání Řecka v eurozóně je prodlužování agónie. Do Řecka se napumpovalo obrovské množství peněz, ale Řecko se chová dál tak, jako by k něčemu podobnému nedošlo, a požaduje další peníze. Teď přislíbilo dodržet tvrdá opatření, která jsou podmínkou dalších peněz, ale nevěřím, že k čemukoli z toho dojde. Na schůzce s premiérem Sobotkou jsme ho zavázali, že Česká republika se nebude jakýmkoli způsobem podílet na sanování řeckého dluhu. My u Řecka naštěstí žádné peníze nemáme, ale čeští občané nebudou platit Řekům jejich královské důchody. A pokud se Řecko nezačne chovat rozumně, bude se do té propasti propadat dál. A Evropská unie opět „nezklamala“. Hraje si na spasitele a bude dál pumpovat peníze do černé díry. Peníze, které by se měly využít úplně jinde a efektivněji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…