Marek Černoch prozradil, co se dělo ve sněmovně kvůli Turecku. Merkelová by měla rezignovat, a to jsem ještě mírný, dodává

04.09.2016 11:02

ROZHOVOR Šéf poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, jak v týdnu probíhalo na výboru Poslanecké sněmovny jednání o bezvízovém styku s Tureckem. A poté připomněl, jak k této otázce v minulosti přistupovali například premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr Jiří Dienstbier.

Marek Černoch prozradil, co se dělo ve sněmovně kvůli Turecku. Merkelová by měla rezignovat, a to jsem ještě mírný, dodává
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Jaký máte názor na rozhodnutí parlamentního výboru pro evropské záležitosti, který navrhl usnesení na bezvízový styk s Tureckem a Kosovem?

EU je nepoučitelná. Už když odjížděl premiér Sobotka zhruba před půl rokem podepsat smlouvu s Tureckem, kde ze strany Turecka byl požadavek na bezvízový styk a přístupové rozhovory do EU, navrhl jsem usnesení výboru evropských záležitostí, že premiér má bezvízový styk odmítnout. Toto usnesení výbor pro evropské záležitosti odhlasoval. O několik dnů později odmítnutí bezvízového styku s Tureckem odhlasovala i sněmovna. Premiér Sobotka a ministr Stropnický pak ale přes média arogantně vzkázali, že je usnesení nezajímá a smlouvu s Tureckem podepíší. To, že je bezvízový styk s Tureckem, které má 80milionovou muslimskou komunitu a kde se pohybují tisíce radikálů, obrovským rizikem, premiéra nezajímalo.

EU si ale nedá říct a zkouší to dál. Tento týden jsme na výboru opět řešili požadavek EU k bezvízovému styku s Tureckem a k tomu ještě s Kosovem. Tak jsem opět navrhl změnit usnesení ve smyslu, že výbor odmítá bezvízový styk s Tureckem i Kosovem. Opět se to podařilo prohlasovat.

Rozhodnutí parlamentního výboru je v souladu s názorem Evropské komise, která  navrhla zrušení vízové povinnosti pro občany z Kosova a Turecka, cestujícími do zemí Unie. Stejně jako v případě Turecka i Kosovo podle Bruselu udělalo pokrok při plnění potřebných kritérií. Souhlasíte s ním?

Díky tomu, že se podařilo odhlasovat odmítnutí bezvízového styku s těmito zeměmi, jsme Bruselu poslali vzkaz, že to odmítáme. Brusel dál pokračuje ve své velice nebezpečné politice a chce do toho zatáhnout celou Evropu. S tím kategoricky nesouhlasím. Turecko ještě ani nesplnilo některé podmínky a nikdy je nebude schopné splnit. Do Evropy prostě nepatří. A touha EU na bezvízový styk s Kosovem? To už Evropa zapomněla, že z Kosova do Evropy přicházel organizovaný zločin? Není to země, se kterou chceme mít otevřené hranice. 

Anketa

Která politická strana se dle vás nejrozumněji staví k otázce migrace?

1%
5%
11%
1%
0%
61%
0%
0%
0%
2%
1%
hlasovalo: 19513 lidí

Na rozdíl od volného cestování občanů Turecka a Kosova do zemí EU se náš parlamentní výbor pro evropské záležitosti negativně postavil k názoru evropské komise o legálním držení zbraní. S tím lze souhlasit?

Byla to zpráva o boji proti terorismu v Evropě, kterou jsem měl jako výborový zpravodaj. Proti terorismu musíme bojovat a je to priorita. Ať už zamezováním toku peněz z arabských zemí teroristům, posílením zpravodajských a bezpečnostních složek nebo přijímáním zákonů a co nejtvrdších postihů teroristů a lidí, kteří jim pomáhají. Ale Brusel se opět předvedl v celé své „kráse“ a hlouposti a problémy s terorismem chce řešit omezením legálně držených zbraní. Kolik teroristů použilo pro své činy legálně drženou zbraň? Žádný. Místo účinného boje proti terorismu a zastavení přívalu imigrantů řeší Unie své problémy odzbrojením vlastních občanů. Dal jsem do zprávy, že boj proti terorismu podporujeme a je prioritou, ale kategoricky odmítáme, aby EU zasahovala do legálně držených zbraní. Výbor můj návrh odsouhlasil.

Migrační krizi podle mnohých zavinila německá kancléřka Merkelová, když prohlásila, že Německo se o emigranty postará. Nyní se snaží svá slova mírnit a naznačuje, že je takto neměla vyslovit. Má politik právo na chyby a má je potom na veřejnosti přiznat?

Pokud kancléřka Merkelová pozve do Německa a do Evropy statisíce Syřanů a způsobí největší imigrační a bezpečnostní krizi v moderní historii Evropy, měla by okamžitě rezignovat. A to jsem ještě mírný! Díky její politice umírali lidé a některé její kroky by se daly označit za trestný čin! Na to už omluva nestačí. Nemůže přece udělat nevratné, „smrtící“ kroky a pak říct „nepovedlo se to, tak se omlouvám“! To samé platí pro nikým nevolenou europartu, jako jsou předseda Evropské komise Juncker nebo eurokomisařka Mogheriniová. 

Setkal jste se s tím někdy i v naší politice?

Stačí si vzpomenout na výroky pana Dienstbiera z minulého roku, že bychom mohli klidně přijmout 15 tisíc nelegálních imigrantů, nebo podpis premiéra Sobotky pod smlouvou s Tureckem, ve které si Turecko vymiňuje bezvízový styk. Nebo Sobotkovu privatizaci OKD v roce 2004. Tehdy daroval panu Bakalovi OKD za čtyři miliardy, a připravil tak stát o desítky miliard korun. Bohužel pan Sobotka nebo Dienstbier se lidem ani neomluvili a dál škodí.

V parlamentu se má znovu projednávat problematika střetu zájmů. Nejvíce míří na člena vládní koalice Babiše. Co si o tom myslíte a dá se to nějak dnes ještě vyřešit?

Tento zákon podporuji, ale ne jako lex Babiš. Podporuji ho všeobecně. Navíc bude platit až od příštího volebního období.

Pokud jde někdo dělat ministra nebo premiéra a vlastní společnosti, které čerpají dotace nebo mají státní zakázky, je v  té chvíli velké riziko zneužití takového postavení. Která banka si dovolí nedat firmě ministra financí nebo firmě premiéra úvěr? Kdo uvěří, že firma ministra vyhrála výběrové řízení opravdu čestně? Když bude mít například ministr dopravy firmu na stavbu silnic, těžko někdo uvěří, že jeho firma vyhrává státní zakázky, protože je nejlepší. A zneužití těchto vysokých postů bylo u nás i ve světě dost.

Většina stran již zahájila v těchto dnech kampaň do krajských, případně senátních voleb, jak jste na tom vy?

Úsvit už kampaň také zahájil, ale nebudeme dělat nějaké masivní billboardové kampaně nebo dělat nějaké drahé akce. Máme samozřejmě letáky a propagační předměty, budeme dělat akce, ale soustředíme se hlavně na osobní kontakt s občany ve všech krajích. Zpětná vazba od lidí, co oni by ve svém kraji chtěli změnit, je to nejcennější. 

Máte nějaký silný kraj, kde si nejvíce věříte?

Věříme si v Ústeckém, Moravskoslezském, Karlovarském a Plzeňském kraji. Ale věřím, že se nám podaří vybojovat dobré výsledky i v dalších krajích, jako jsou Středočeský nebo Liberecký. Myslím, že Úsvit ukazuje svou prací ve sněmovně. Jsme sice nejmenší parlamentní strana, ale o to víc bojujeme. Chceme lidi přesvědčit. Udělali jsme spoustu práce proti nelegální migraci, proti zlodějnám, jako je privatizace OKD, proti bezohledným exekutorům, proti zneužívání sociálních dávek. Naším krédem na celorepublikové, krajské i komunální úrovni je: Hrdá, bezpečná a prosperující země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…