Martin Komárek: Hlasování o kvótách bylo fér, prostě jsme prohráli. A Zeman? Nehraje ve světě takovou roli jako Havel

04.10.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Proti fér hlasování se nedá soudit,“ říká ke kvótám ohledně uprchlíků poslanec Martin Komárek (ANO). Vyjadřuje se i k ochraně našich hranic a také k tomu, zda se nemáme bát ze strany uprchlíků infekčních nemocí.

Martin Komárek: Hlasování o kvótách bylo fér, prostě jsme prohráli. A Zeman? Nehraje ve světě takovou roli jako Havel
Foto: hns
Popisek: Martin Komárek v půlnočním rozhovoru

Co budete dělat o půlnoci ze soboty na neděli?

Pravděpodobně budu psát. Padl námět na filmovou satiru o politice, tak teď píšu scénář. A čas mám právě jen takto pozdě večer, protože přes den se věnuji politice.

Tento týden proběhlo cvičení na ochranu našich hranic….

Já si myslím, že vláda se v tomto chová velmi zodpovědně. My musíme být připraveni úplně na všechno. Nevíme, co ta uprchlická vlna udělá. Nevíme, které hranice bude nutno uzavřít, jak se budou muset chovat naše silové složky. Vláda se snaží připravit na všechny situace a v této souvislosti bych chtěl pochválit ministry Stropnického, ale i Chovance, že oni opravdu k tomu přistupují tak, jak mají. Protože se jedná o historickou událost, která se nám může jakkoli zvrtnout. My jsme na ni nebyli připraveni a nemyslím jen Česko, ale celou Evropu. Předpovídali jsme všechna možná jiná ohrožení, ale tohle ne. Teď se s tím musíme vyrovnat a opakuji, že si myslím, že vláda se opravdu chová zodpovědně.

Anketa

Co bude dle vašeho odhadu největší problém pro Českou republiku na konci roku?

hlasovalo: 8710 lidí

Neměli bychom tedy ty hranice uzavřít? Lidé v pohraničí to vesměs žádají.

Je to podle mne naprosto předčasné. U nás jsou desítky, nanejvýš stovky uprchlíků. My nejsme tranzitní ani cílovou zemí. Nedá se to srovnat s tím, co zažívali Maďaři, desítky tisíc uprchlíků v krátké době. Nedá se to srovnat s tím, co zažívá Německo. Schengen je velmi vysoká hodnota, tento svobodný prostor pohybu je velmi důležitý. Já bych ho rušil jenom v případě skutečně nejvyššího nebezpečí.

A jak vidíte navrhovanou společnou ochranu maďarských hranic?

To je myslím přesně ono. To máme dělat. Chránit schengenský prostor. Pokud Maďaři potřebují pomoci, pomozme jim, pomozme i jinde, pomozme Řecku, pomozme Itálii chránit tu vnější hranici. A teď to nemyslím nějak dramaticky zle. To neznamená vyhánět lidi, kteří mají právo na azyl a kteří utíkají z pravého pekla syrské války. Ale skutečně dokázat rozlišit legální a nelegální migranty a řízeně poskytnou pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují. Prostě nestát se prostorem, kudy budou proudit neomezeně davy lidí, o nichž v podstatě nic nevíme.

Co říkáte na změnu některých pravidel pro imigranty. Budou moci dříve pracovat, ale také budou muset prokázat, že nepřenáší nějaké infekční nemoci…

My musíme udělat všechno proto, abychom byli úspěšní v začlenění těchto lidí do společnosti. Dát jim práci, dát jim šanci a zároveň, aby věděli, že je důležité dodržování našich zákonů, zvyklostí...

Ohledně těch infekčních onemocnění, nehrozí nám opravdu nebezpečí? Pokud vím, tak v roce 2010 u nás skončilo povinné plošné očkování proti tuberkuloze…

Já bych to nepřeceňoval. Už teď všichni uprchlíci u nás procházejí lékařským vyšetřením, podle toho, co mi říkali kolegové odborníci, je velice důkladné. My máme velice dobrý systém zdravotnictví, dobrý systém očkování. Myslím si, že jsme schopni jako v případě jakýchkoli epidemií odhalit nositele a izolovat ho. Neobával bych se toho vůbec. Samozřejmě situace by byla jiná, kdyby najednou přes naše území proudilo nekontrolovaně půl miliónů lidí. Já tím nechci strašit, ale nemůžu to ani úplně vyloučit.

Jak hodnotíte útoky Ruska na Islámský stát. Některá média píší o tom, že to odnášejí spíše civilisté..

Myslím, že Rusko by se mělo zapojit do mezinárodní koalice a nedělat svoji vlastní politiku. Samozřejmě nejen ruské nálety, ale i nálety Američanů, Francouzů a dalších zemí, mají civilní oběti. Vezměme si teď nálet na nemocnici v Kunduzu, to byli Američani. Problém Ruska není to, že dělá nálety, které bohužel vždycky nesou riziko civilních obětí, ale že pomáhá Asadovi, což podle mne není cesta k vyřešení syrského konfliktu.

A jak vidíte současnou situace na Ukrajině? Separatisté promluvili o konci války, Tymošenková tvrdí opak.

Já si myslím, že záleží skutečně na síle Ruska a na síle Ukrajiny. Ta situace se určitě v brzké době neuklidní. Myslím si, že Rusko nemá zájem na stabilizaci Ukrajiny. Na druhu stranu v současné době nemá myslím ani zájem, ani sílu na to, aby Ukrajinu celou obsadilo.

Mluvili jsme o tom, že je nutné zařadit migranty do společnosti. Co si myslíte o kvótách ohledně uprchlíků a hlavně o tom, že nám mají být nařízeny?

Já v tomhle jsem konformní s vládou a s hnutím ANO. Nemám žádný originální názor. Myslím si, že kvóty celou věc neřeší. Ti lidé, pokud tady nechtějí zůstat a budou se moci pohybovat po celém schengenském prostoru, tak odejdou. To, aby tam nedostali pracovní povolení, zatím vyřešeno není. Skutečně, uprchlickou krizi může vyřešit jedině ochrana schengenského prostoru a já si myslím, že úplně nejlepší by bylo, pokud je to možné, přenést azylové řízení mimo hranice Evropy, nejraději do Turecka. Tam nasměrovat svou pomoc do tamních táborů.

Slovensko chce jít kvůli kvótám k soudu. Neměli bychom také?

Já jsem demokrat. A demokracie má jeden zákon. Ten zákon je hlasování. Pokud je to hlasování řádné a spravedlivé, tak považuji za nefér se proti němu odvolávat k soudu. Toto bylo řádné a spravedlivé hlasování. Já jsem nerad, že jsme ho prohráli, jsem také proti kvótám, ale prohráli jsme ho. Když prohrajeme ve sněmovně, tak já se také nesoudím. Rozumíte, pokud je hlasování řádné a spravedlivé, nemyslím si, že je správné se proti němu odvolávat k soudu.

Opravdu si myslíte, že toto hlasování bylo správné?

Bylo podle pravidel, která jsme přijali v Lisabonské smlouvě. My jsme tu Lisabonskou smlouvu nemuseli přijímat. My jsme ji dobrovolně přijali, čili jsme schválili pravidla. Přijali jsme pravidla, podle nich se hlasovalo, nikdo neporušil své povinnosti a práva, takže to hlasování je fér. A proti fér hlasování se nedá soudit.

Jak hodnotíte návštěvu prezidenta Zemana v Americe?

Já myslím, že Miloš Zeman určitě byl součástí nějaké velké akce. Ale my jsme trošinku vždycky pod vlivem toho, že se vidíme jako střed světa a našeho prezidenta jako střed tohoto středu. My jsme skutečně velmi malí hráči a Miloš Zeman v současném světě, i když bych mu to přál, aby to tak dopadlo, prostě nehraje takovou roli, jako hrál Václav Havel, který měl prostě mezinárodní renomé. Miloš Zeman je prostě normálním prezidentem velmi malé země, která ale je řádným členem NATO a Evropské unie, takže si zaslouží jistou úctu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…