Martin Komárek v ráži: Hrozba islamizace Evropy je hloupost. Za brutální útoky mohou frustráti!

05.02.2015 4:39

MĚSÍC PO CHARLIE HEBDO Kdo páchá brutální zločiny ve jménu islámu? Podle poslance hnutí ANO Martina Komárka jde o frustráty. "Jsou to lidé, kteří nenašli společenské uplatnění, jsou kvůli tomu nešťastní. Pokud najdou ideologii, byť zrůdnou, která jim dá smysl života, jsou schopni jakýchkoliv zločinů," vysvětlil v rozhovoru ParlamentnímListům.cz. Současná ozbrojená akce proti Islámskému státu je podle něj dostatečná a hrozba islamizace Evropy je hloupost.

Martin Komárek v ráži: Hrozba islamizace Evropy je hloupost. Za brutální útoky mohou frustráti!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Po útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo se začalo i v našich končinách intenzivně diskutovat o islámu. Vy jste napsal na blogu, že islám za nic nemůže. Že za tím stojí frustráti. Jak jste to myslel, kdo jsou frustráti?

Jsou to lidé, kteří nenašli společenské uplatnění, jsou kvůli tomu nešťastní, frustrovaní. Když najdou ideologii, byť zrůdnou, která jim dá smysl života, jsou schopni jakýchkoliv zločinů viz mladí příslušníci SS, Hitlerjugend, mladí bolševici a v současnosti lidé jako Coulibaly a spol. (Amedy Coulibaly, terorista střílející u pařížského metra a v obchodu s košer potravinami - pozn. red.)

Problém není tedy v islámu, ale v těchto nespokojených lidech, kteří si zvolí nějakou ideologii, v jejíž jménu páchají zločiny?

Oni si ji nezvolí. Potřebují svého guru. Tedy toho, kdo tuto ideologii vykládá násilně. Dá jim iluzi, že pokud frustráti někoho zabijí, stanou se mučedníky a slavnými. Místo práce jim dá smysl života násilí.

Co má Evropa a vlastně i svět dělat v obraně před radikálními islamisty?

Pokud jsou radikální islamisté občany evropských zemí, podléhají stejným zákonům jako všichni ostatní. Koneckonců občany evropských zemí jsou i sérioví vrazi, kteří mohou dostat doživotí. A doufám, že je všichni dostanou. Nejde tedy o nic jiného, než uplatnit zákony.

A s takzvaným Islámským státem?

Současná ozbrojená akce vedená Amerikou a dalšími mocnostmi je dostatečná a omezí ho.

Prezident Zeman navrhl společnou ozbrojenou akci proti Islámskému státu. Souhlasíte s ním?

Tady existuje cílená ozbrojená akce, letecké údery jsou prováděny. Myslím, že je to adekvátní odpověď. Nějaká křižácká válka nebo džihád proti džihádu, jak to navrhl Miloš Zeman, je rétorické cvičení.

Co mohou tradiční demokratické strany učinit, aby zabránily případnému vzestupu radikálních stran typu Národní fronty ve Francii?

Žádný vzestup není. Největší úspěch zaznamenaly radikální strany v době Jörga Haidera v Rakousku, kdy byly dokonce ve vládě. Další úspěch měl Wilders v Nizozemí. Co se týče Národní fronty Marine Le Penové – je sice hodně pravicová, ale není zase až tak radikální jako tyto strany. Tradiční strany nemohou dělat nic jiného, než nabízet seriózní řešení voličům ohledně bezpečnosti, musí vytvořit dojem spravedlnosti a toho, že stát je schopen se o občany postarat. Politici nesmí působit směšně jako prezident Hollande, musí působit jako státníci.

Hrozí nám islamizace Evropy, jak varuje mimo jiné poslankyně ODS Jana Černochová?

Myslím, že kolegyně Černochová si potrpí na silná prohlášení. V tomto případě se to dá označit za hloupost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…