Martin Konvička: Hajlující pitomci a idioti proti islamistům? Jako by se dvě party nacistů přeřvávaly, která je lepší!

27.06.2015 12:30

ROZHOVOR V pátek večer se v Brně konala demonstrace proti přijímání uprchlíků. Svolavatelem byla Dělnická mládež a vzhledem k tomu, že ve stejnou dobu probíhal nedaleko také protest antifašistů a tato dvě uskupení oddělovaly jen policejní těžkooděnci, došlo ze strany některých jedinců i k takovým projevům vůči protistraně, jako bylo hajlování. Zakladel Bloku proti islámu Martin Konvička takové chování důrazně odmítl.

Martin Konvička: Hajlující pitomci a idioti proti islamistům? Jako by se dvě party nacistů přeřvávaly, která je lepší!
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Martin Konvička informuje o vzniku spolku "Blok proti islámu" na ustavujícím sněmu v Praze. Po jeho levé ruce Artur Fišer, exmuslimka Pavlína Bitarová, Jana Volfová z České suverenity a další.

Jaký máte názor na to, když demonstraci proti uprchlíkům, kteří jsou v médiích často spojováni s násilnostmi, bere do rukou právě Dělnická strana, jejíž napojení na neonacistické pouliční rváče je všeobecně známé?

Jsem z toho smutný a rozčarovaný, a musím se od této aktivity co nejdůrazněji distancovat. A to nejen za sebe, ale i za celé demokratické protiislámské hnutí - za Blok proti islámu.

Jaký máte názor na to, že někteří jedinci na akci hajlovali?

Kdybych to měl říct jedním slovem, tak bych řekl, že to jsou idioti, ale rozvedu to. Podívejte se, islám a nacismus mají takovou řadu společných rysů, že hajlovat proti islámu je naprostý nesmysl. Obě tyto ideologie jsou totalitní, obě potlačují lidskou svobodu. Rozdíl je v zásadě ten, že islám vznikl v sedmém století, když bylo módou se zaštiťovat Bohem, a nacismus ve dvacátém, když bylo v módě se zaštiťovat národem a rasou, ale ve své podstatě jde o velmi podobné věci, takže demonstrace nacistů proti islamistům je něco, jako kdyby se dvě party nacistů přeřvávaly, která je lepší. Nebo ještě jinak: Zatímco Blok proti islámu odmítá islám, protože je totalitní, tak ti hajlující pitomci ho odmítají proto, že je to konkurence. Nacistům vadí proto, že ti lidé jsou cizí, nám vadí proto, že mnozí z nich jsou nositeli podobné ideologie, jako je nacismus.

Nemáte pocit, že u části účastníků páteční akce účast pramení z frustrace? Konkrétně, že mohou mít strach, že někteří lidé, kteří příjdou, jim můžou vzít jejich nízkokvalifikované práce?

Samozřejmě to tak může být. Ještě více, než o tu práci, tady jde o to, že to jsou dva mačo kulty. Islamisté se tváří jako ti mačo chlapáci, tihleti mladí nacisté se rovněž tváří jako chlapáci. Oni v islamistech vidí konkurenci, ale neřekl bych jenom na pracovním trhu, ale i v děvčatech, ve vlivu ve městech a podobně. Frustrace to určitě je, ale není jednoznačné, že by šlo jenom o práci. Víte, oni ti migranti moc nepracují a ti mladí hajlující kluci v podstatě také ne.

Jak se stavíte k tomu, že na některé demonstrace pořádané Dělnickou stranou chodí lidé, kteří mají placku s logem Islám v České republice nechceme?

Mně nevadí, když nějaký člověk příjde na obě demonstrace. Islám v České republice nechceme se snaží ty lidi vychovávat, vysvětlit jim, že problém není v rase, že problém není v tom, jak kdo vypadá, ale že problém je v té ideologii. A pokud takový člověk přijde na neonáckovskou demonstraci a přijde na naší demonstraci a pochopí, v čem je ten problém a příště už na tu neonacistickou demonstraci nepřijde, tak to pokládám za úspěch, protože všichni jsme byli někdy mladí a dělali jsme pitomosti.

Jaký máte tedy názor na to, když si lidé hlásící se k neonacismu na klopu vezmou placku s logem Islám v České republice nechceme?

Tak potom je to něco podobného, jako kdyby si vězeň z koncentračního tábora oblékl uniformu SS. Prostě to k sobě nejde a ti lidé by si měli uvědomit, že to jsou dvě rozdílné věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…