Martin Konvička nejen o Havlovi: Pravda a láska? Za mlada to jistě myslel vážně, ale na sklonku jeho éry už to byla jen póza

18.12.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Havlova vize republiky "s hospůdkami a obchůdky", ale bez fabrik těžkého průmyslu a panelákových "králikáren", byl vlastně takový kavárenský kýč, takový mix obrazu západu, jak si ho pamatoval ze 60. let, a prvorepublikové nostalgie,“ vzpomíná Martin Konvička na Václava Havla. Promluvil také o EET: „Popravdě netuším, proč to ministr Babiš dělá. Každopádně se prosazením EET posunul z kategorie "hamižný gauner" do kategorie "zemský škůdce",“ říká Martin Konvička. Zmínil se i o „Euronabobech“. Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem pak označil za obrovské vítězství zdravého rozumu.

Martin Konvička nejen o Havlovi: Pravda a láska? Za mlada to jistě myslel vážně, ale na sklonku jeho éry už to byla jen póza
Foto: hns
Popisek: Martin Konvička v půlnočním rozhovoru

Co budete dělat dnes o půlnoci?

Předpokládám, že se budu ukládat k spánku. Mám za sebou malý rodinný výšlap, ze Zátoně na Boubín a dolů, to nám, kancelářským krysám, vždy profoukne plíce a vyrobí dobrý spánek. Pokud ještě spát nebudu, budu se napájet vínem - kvalitním, z Horních Bojanovic, které kupuji od tatínka jedné ze svých doktorandek.  

V těchto dnech si připomínáme úmrtí Václava Havla. Názory na něj se různí. Někteří ho považují za ikonu svobody, jiní mu ale nemohou přijít na jméno. Jak to máte vy?

Už jsem o Václavu Havlovi jednou s Parlamentkami dlouze hovořil a nerad bych se zapletl a protiřečil si. Takže ve stručnosti, Václav Havel měl obrovské zásluhy v 70. a 80. letech jako vůdčí postava tehdejší opozice i symbol "intelektuálního" odporu proti komunistům. Byl samozřejmě i tehdy postavou kontroverzní - narážím na různé výstřelky se ženami a podobně - ale to bych bezdětnému bohémovi odpustit. Horší to bylo v letech po listopadu 89.

Za prvé, ukázalo se, že protikomunistická opozice, v níž měli hlavní slovo filosofové, publicisté, literáti, prostě "lidé slova", neměli příliš mnoho praktických představ, jak a hlavně kam řídit stát. Havlova vize republiky "s hospůdkami a obchůdky", ale bez fabrik těžkého průmyslu a panelákových "králíkáren", byl vlastně takový kavárenský kýč, takový mix obrazu západu, jak si ho pamatoval ze 60. let, a prvorepublikové nostalgie. Za druhé, a to bylo horší, prezident Havel nedokázal odpustit těm, kdo měli praktičtější vize, že takové praktičtější vize měli - to bylo podle mě jádro jeho sporů s Václavem Klausem, kterými republika dlouhá léta trpěla. A za třetí - velice rychle mu, klukovi sice z velkoměstských, leč pořád provinčně pražských poměrů, stoupla do hlavy mezinárodní sláva (jež mohla být sama o sobě výsledkem zájmů médií, tajných služeb, potřeby Američanů mít na Pražském hradě oddaného troubu). On se asi opravdu začal cítit jako velký hráč, král-filosof, mudrc, který rozumí všemu. A čím méně světu okolo sebe rozuměl, tím víc tomu kýčovitému obrazu věřil.  

V posledních letech se objevují v médiích články s příběhy, které se týkají obří amnestie právě po zvolení Havla prezidentem. Byla tato amnestie opravdu jeho osudovou chybou?

To bych opravdu nechtěl hodnotit. Mně tehdy bylo snad 20, byl jsem nadšený "stávkující student" a velký "havlista", řeklo by se dnes. Jeho důvody k amnestii jsem chápal tak, jak je sám vysvětloval, a rizika - třeba zvýšení kriminality - jsem pokládal za přehnaná. Člověk se totiž těžko vcítí do kůže případné oběti té zvýšené kriminality. Ona vlastně kriminalita v předlistopadovém Československu byla minimální, takže si mladý kluk jako tehdy já stěží uvědomoval, že by se mohla zvýšit. Byl jsem stejně naivní, jako většina národa.  

Pravda a láska zvítězí. Slova Václava Havla, kteří někteří dodnes používají, ale mnozí také ironizují. Byla to podle Vás od Havla pouze póza, nebo je myslel vážně a měl pravdu?

Za mlada, jako intelektualizující hippie, to jistě myslel vážně. Na sklonku jeho éry, v době rudých srdcí na Hradě, to byla už jen póza a dnes mi nadužívání toho sloganu - a to jak ze strany "havlistů", tak "antihavlistů" - připadá jako urážka těch dvou hodnot, pravdy a lásky, které by samozřejmě vítězit měly. Ale toho se nedosáhne žvaněním, a už vůbec ne pozérstím, ale činy.  

Když porovnáte Václava Havla a Miloše Zemana. Který z těchto dvou pánů je vám bližší a proč?

Tady bych rád rozlišoval mezi tím, kdo je mi bližší tak nějak esteticky, osobně, a kdo je mi bližší politicky. V prvém případě, a budete se divit, to bude Havel. Já totiž také - když mi bylo těch 20, 25... - chodil do intošských hospod, chlemtal pivo, kouřil startky bez filtru, nosil prořídlé dlouhé mastné vlasy a vytahaný svetr a špekuloval u toho ... už vlastně nevím o čem, asi ne o lidských právech ani emanentních formách bytí, ale o ženských určitě, a ty ženské jsem se snažil uchvátit moudrými řečmi o emanentních formách bytí. Nebo aspoň o ekologické krizi, motýlech a Václavu Havlovi. Už si vlastně nejsem jist a vsadil bych se, že kdybychom se Havla mohli zeptat, také by si nebyl tak úplně jist.

Miloš Zeman, nakolik je mně známo, pocházel z krapet jiného prostředí, vždy se stylizoval do role inženýra - technokrata (byť jím ani náhodou nebyl) a měl celkově krapet jiný styl. I když zas o tolik jiný ne, pakliže si dobře vzpomínám na jeho první veřejná vystoupení.

Když ale půjdeme do politiky, tedy do dalšího vývoje těch dvou pánů - a mě - tak Václav Havel se záhy profiloval jako elitář. Víte, v těch hospodách 80. a 90. let se člověk snadno cítil jako elitář, jednak si tam mohl každý žvanit, co chtěl, a druhak, ke stolní společnosti, s níž jsem chodíval v Olomouci na pivo, patřil nejméně jeden budoucí prorektor a celkem slušná sbírka budoucích šéfredaktorů, vychvalovaných spisovatelů, docentů a profesorů - a taky zkrachovalců, notorických alkoholiků a toxikomanů a často, i když ne vždy, to jsou jedny a tytéž osoby. Havel se tedy profiloval jako elitář, po převlečení do smokingu se rychle adaptoval a poněkud zapomněl, že vysedávání po putykách, případně diplomatických rautech, nemůže být jediný program vedení společnosti. Zeman, muž určitě sečtělejší, pracovitější a v mnoha ohledech "elitnější" než Havel, to pochopil - věděl, že tu hospodu musí někdo postavit, to pivo uvařit, pašíka, z nějž se dělá tlačenka, vykrmit. Že bez spousty a spousty pracovitých a tvrdě pracujících lidí nebudou ani hospodské řeči, ani tlusté knihy, ani taková nějaká bazální pohoda ve státě. A tak si dával zatracený pozor, aby prosté lidi neurážel, aby jim naopak porozuměl.

No a mně se v průběhu let přihodilo něco podobného. S většinou těch byvších kumpánů, dnes prorektorů a docentů, si nemám mnoho co říct: Zpychli, zblbli a stali se z nich strašní snobové a zbabělci.  



Miloš Zeman si rozhodně nebere servítky, co se týče migrantů, uprchlické krize. Jak by podle vás na tento problém reagoval Václav Havel?

Havel let 80., Havel, který ještě nebyl blbej, by podle mě reagoval podobně, jako dnes reaguje Miloš Zeman. Pozdní Havel, Havel 21. století, loutka svých pochlebovačů a cvičená opička z mezinárodních euro-rautů, by reagoval stejně, jako ostatní opičky z rautů - všichni ti Halíkové a Bělohradští a Šimonové Pánkové a Angely Merkelové a Junckerové a Hollandeové. A byl by samozřejmě stejně politováníhodný jako oni. Vlastně je asi dobře, že se svého konečného ztrapnění nedožil.

Když jsme u migrantů, v médiích už se poslední měsíce neobjevuje tolik zpráv ohledně jejich přílivů do Evropy. Opravdu se podle Vašich informací situace zlepšila, nebo se o tomto problému prostě už tolik nepíše. A pokud to tak je, tak jak si to vysvětlujete?

Situace se někde zlepšila, někde nezlepšila. Naprosto tragická je situace na "libyjské cestě", tedy přes moře směrem k Itálii, tam se pořád jedná o tisíce kusů denně a námořní policejní síly spolu s nevládkami, místo aby jim bránily v cestě, je do Evropy přímo vozí. Co se děje na cestě balkánské, to nikdo neví, tam drží příslovečný prst na spoušti turecký diktátor Erdogan a je jen na něm, kdy a za co kohouty přiškrtí a kdy zase povolí.

No ale proč se nepíše, je zjevné: Protože to už nejsou pochodující kolony jako loni, tak to nevypadá tak atraktivně a protože si vlády nepřejí, aby média "šířila nenávist", tak to sluníčkoví redaktoři vynechávají. O tom, že situace není vůbec dobrá, se tak dočtete spíše v německém a rakouském regionálním tisku - ten totiž informuje o regionální zločinnosti, a netají to tolik, jako centrální tisk. Zkrátka krize pokračuje, možná v nižší intenzitě, to, co vidíme, je klid před bouří.

Mluvili jsme o Miloši Zemanovi. Podle některých lidí prezident rozděluje společnost. Mají pravdu?

Každý politik s názorem, mozkem a vizí do budoucna by měl "rozdělovat společnost" - minimálně na ty, kdo jeho vizi sdílejí a nesdílejí. Ve specifickém případě Zemana však vidíme, že jeho odpůrce motivují spíš naprosto povrchní věci - vystupování, tu a tam ostřejší slovo, "plebejský" způsob zábavy - než jeho reálná politika. Naopak mezi sympatizanty Zemana - prezidenta najdete lidi, kteří Zemana - premiéra nemohli ani vystát - třeba některé politiky z ODS, nebo mě. Takže bych tady viděl mnohem víc spojování, než rozdělování. To, že rozděluje společnost na hloupé snoby a zbytek, je podle mě v pořádku.  

Jak vidíte jeho šance na znovuzvolení prezidentem, pokud se opravdu rozhodne kandidovat?

Vysoké, protože si uvědomuji sílu pomyslné koalice zájmů, které Zemana podpoří: Budou to "plebejci", které prezident neopomíjí, budou to patrioti všeho druhu, budou to ti, kdo si uvědomují realitu vznikajícího multipolárního světa, budou to odpůrci politické korektnosti, deklarativního multikulturalismu a islamizace, budou to odmítači elitářského pokrytectví. Každá z těch skupin by si možná dovedla představit lepšího prezidenta, ale Zeman zde poskytuje vhodný průsečík zájmů.

A jak vidíte šance například textaře Horáčka?

Nijak. Ten člověk je naprostý mimoň. Dokonce se domnívám, že to bylo od "kavárny" šlápnutí vedle - nad kterým ovšem odpůrci Zemana ztratili kontrolu, pokud ji vůbec kdy měli, ten pán není příliš říditelná střela. Nebo to je jen takový fáborek, zkouška bojem, po kterém Zemanovi odpůrci vytáhnou z klobouku nějakou "konsensuálnější" osobnost, třeba Šimona Pánka.  

Zeman si názorově notuje s Donaldem Trumpem. Co říkáte na pozvání Zemana do Bílého domu?

Co bych na to říkal: Je to jasný signál, že se toky velké mezinárodní politiky obrátily. Ten samý Zeman, který byl pro muslimského krtka Obamu velkým problémem uprostřed Evropy, se pro amerického patriota Trumpa stává trumfovým esem tamtéž. Rád se teď různých "amerikanofilů", kteří nemohou Trumpovi ani Zemanovi přijít na jméno, ptám, zda ještě patříme na západ - většinou neříkají nic, někdy modrají vzteky.  

A jak vůbec hodnotíte zvolení Trumpa? Čekal jste to? A co si myslíte, že to bude znamenat pro Ameriku a pro Evropu?

Je to obrovské vítězství zdravého rozumu a touhy západu žít a přežít nad sebevražedným etnomasochimem, který posledních 10 let předváděly americké "liberální elity". Pro Ameriku to bude znamenat návrat ke všemu, čím se dosavadní elity tak rády oháněly, a co nedodržovaly - k pravdě místo politkorektního pokrytectví, k vládě lidu místo čachrů mediálních elit, k "usilování o štěstí" jednotlivých občanů, o kterém se hovoří v preambuli americké Ústavy.

Pokud se Trump udrží - a dosavadní establisment, zdá se, udělá cokoli, aby se ho zbavil - bude to též znamenat velkou výměnu napříč tamní společností. Mnozí dosavadní nabobové přijdou o lukrativní místa a budou rádi, neskončí-li za svou protinárodní činnost ve vězení. Amerika se odvrátí od posedlostí zasahovat jako slon v porcelánu všude možně ve světě, začne se věnovat domácím problémům, kterých má nespočet, Američané začnou dávat svou zemi a své životy do pořádku.

Trochu problém vidím v Evropě. Problémy USA jsou jen odvarem proti tomu, co dokázala politická korektnost a falešný liberalismus napáchat ve "staré EU". Euro-nabobové jsou mnohem falešnější, arogantnější, zlejší a taky hloupější, než nabobové američtí. Budou okolo sebe více kopat, což ostatně už dnes vidíme třeba ve vyhlášeních, že by bylo dobré se smířit s Putinem a poštvat ho "proti Trumpovi". Putin ani jiný opravdu světový státník ovšem není tak hloupý, jako bruselští papaláši - takže to neklapne. Obávám se, že Brusel (a Berlín) se pak pokusí najít si nové kamarády úplně jinde, v oblasti islámského světa - protože nikdo jiný s nimi kamarádit nebude chtít. To by znamenalo ještě víc migrace, ještě víc islámských center a nadací, ještě pokrytečtější politiku, ještě horší poměry pro domorodého Evropana.

I proto by Česká republika, stejně jako potenciální spojenci z V4, měli pádlovat co nejrychleji pryč od bruselských šílenců.



Jak se podle Vás Trump postaví právě například k problému migrace?

Udělá vše pro to, aby zvrátil úchylnou Obamovu politiku přednostní imigrace z islámských zemí. Víte třeba, že Obama přesídloval do USA celé "komunity" (těžko říct, zda rodiny nebo vesnice) z tak šílených zemí, jako je Somálsko - a usazoval je, prostřednictvím všelijakých programů, uprostřed etniky v homogenních městečkách středozápadu a jihu? A teď - Somálci jsou sice krásní lidé, jejich země dala světu Královnu antiislámu Ayaan Hirsi Aliovou, ale v severovýchodní Africe mají somálští muslimové podobnou pověst, jako mají v Evropě Albánci. Nikdo mi nevymluví, že to Obamova administrativa nedělala schválně, s cílem destabilizovat poměry v USA. Tohle vše musí Trump dát do pořádku, nebo alespoň minimalizovat škody.

V říjnu nejen německou veřejností otřásla vražda mladé dívky, ze které je podezřelý mladík z Afghánistánu. U nás zase pokus o znásilnění sestřičky v nemocnici, opět se mluví o imigrantovi. Jak to vidíte v souvislosti s přijímáním těchto imigrantů do Evropy?

Pořád totéž. Přijetí milionu mladých necivilizovaných mužů by byl problém i tehdy, kdyby neměli v hlavách Alláha a islám a kdyby je nehecovali kazatelé v mešitách, násilná kázání, nenávistná litaratura. Jenže je tohle všechno hecuje. Bude hůř.

O čem se v posledních dnech hodně mluví u nás, je zavedení EET. Jak vy tento systém vidíte? Může opravdu znamenat zánik pro některé podnikatele?

Jistě, že může, už znamená a bude se to zhoršovat - a ani ne tak pro tu finanční náročnost, ale proto, že to je další protivná, čas a energii ubírající a jim nijak nepomáhající povinnost. Uvědomme si, že pro mnohé živnostníky a podnikatele, zejména pak pro ty menší a nejmenší, není hlavním motivem podnikání zbohatnutí. Je jím uživení se "na svém", pomalé rozvíjení něčeho svého, kde jsou sami sobě pány a kde se právě vyhnou každodenní šikaně, jakou by zažívali třeba někde ve fabrice. Plus, mnohdy je ta práce baví. A teď si vezměte - EET je právě taková šikana, navíc neustálá, každodenní, s obrovskou odpovědností, kdyby udělali chybu. Nedovedu si vlastně představit něco víc demotivujícího pro tyto lidi. A nemusíme si povídat o společenských následcích, kdy zejména na venkově a v malých městech zaniknou některé služby, nebo se znovu přenesou do ilegality, omezí se už tak omezené možnosti společenského života, zaměstnání lidí... Popravdě netuším, proč to ministr Babiš dělá. Každopádně se prosazením EET posunul z kategorie "hamižný gauner" do kategorie "zemský škůdce".



A co si myslíte o protikuřáckém zákoně? Je "protidemokratický", jak někteří tvrdí, bude i on znamenat uzavření řady hospod, nebo prostě jen chrání zdraví těch, kteří sami nekouří?

Je především blbý. Tady bych ale předeslal, že sám jsem (dost silný) kuřák, takže by někteří mohli namítat, že bych vlastně zákon kritizovat neměl. Jenže kdo jiný by měl o nějakém zákonu hovořit, než ti, kterých se týká? Kdybychom přistoupili na tezi, že kuřákům do zákona nic není, mohli bychom řidičům bránit hovořit do dopravních předpisů, obchodníkům do ekonomických předpisů, ženám do zákona o rodině a porodnictví.

Když se vrátím k otázce, tak na zákoně je nejšílenější ta jeho šikanózní povaha. Zjevně nejde o ochranu nekuřáků - to přece dávno řešily ty "stavebně oddělené prostory" a přibývající počet nekuřáckých podniků. Jde o to, že kuřákům se přímo zakazuje mít jejich vlastní podniky, dokonce se zakazuje zřizování kuřáckých prostor v různých institucích. Je to snaha nás vytlačit, udělat z nás občany druhé kategorie ... což ovšem státu nijak nebrání nehorázně zdaňovat tabákové výrobky. Povede to, jako každá buzerace, k obnově atraktivity tabáku mezi mladými lidmi, mezi "rebely", mezi střední třídou. A zajde to na úbytě. Předtím to ale odnese pár venkovských hospod, hudebních klubů, pořadatelů kulturních akcí. Úplně zbytečně to ublíží nevinným lidem, na konci se bude kouřit víc, než na začátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…