Média ovládají svět, propaganda se šíří strašně snadno. Exministr Balvín připomíná projev Donalda Trumpa o manipulaci s lidmi, který veřejnoprávní televize úzkostlivě tají

10.12.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Tomáš Ortel a jeho úspěch v Českém slavíku je podle někdejšího generálního ředitele ČT a exministra kultury Jiřího Balvína poměrně složitou otázkou, která však souvisí s naprosto nepřijatelným řešením migrační krize. „Kdyby jí nebylo, nebyl by Ortel,“ tvrdí Balvín v rozhovoru ParlamentníchListů.cz. Nejnovější aféra s bývalým šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem je podle jeho mínění především „prasárna“. „Jindru Forejta jsem znal osobně a mnoho let. Byl to výborný protokolista, ale pro mě až moc vepředu,“ říká Balvín, který před prezidentskými volbami v roce 2013 radil Miloši Zemanovi s vystupováním v médiích.

Média ovládají svět, propaganda se šíří strašně snadno. Exministr Balvín připomíná projev Donalda Trumpa o manipulaci s lidmi, který veřejnoprávní televize úzkostlivě tají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Balvín v době, kdy byl ministrem kultury v demisi

Anketa

Zajdete o Vánocích do kostela?

41%
59%
hlasovalo: 5250 lidí

Miloši Zemanovi poklesla v polovině listopadu důvěra o osm procentních bodů, má o procento víc odpůrců než příznivců. Je to kauzou Brady, způsobem informování v médiích, jinými kroky prezidenta, nebo jen únavou ze Zemana? Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Co prezidentovi prospívá, co mu to kazí? Teď byl Donaldem Trumpem pozván do Bílého domu... pomůže mu to?

Samozřejmě, že je to vykonstruovanou „kauzou“ Brady. Naprosto správně to řekl minulý týden prezident Václav Klaus – příznivci pana Schwarzenberga se stále nesmířili s volbou Miloše Zemana a vedou proti němu permanentní kampaň. Ano, Miloš Zeman byl jediný evropský prezident, kdo vyjádřil podporu Donaldu Trumpovi před volbou a Donald Trump to náležitě ocenil!

Když už jsem zmínila Trumpa – sledoval jste vůbec prezidentské volby v USA? A jaké jste měl pocity z jeho vítězství?

Ano, prezidentské volby v USA jsem napjatě sledoval, přivstal jsem si, abych vítězství Donalda Trumpa viděl v přímém přenosu! Konečně bude mít Amerika zase po mnoha a mnoha letech skutečného prezidenta a ne loutku!

Jak hodnotit aféru s bývalým šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem, kdy společností kolují zvěsti, že existuje jakési kompromitující video, jež koupil server Hlídací pes? Z videa unikly prozatím tři fotografie, ale spoluzakladatel serveru Hlídací pes Ondřej Neumann tvrdí, že neví od koho materiál pořídili, policii prý nekontaktovali. O čem celá tato kauza svědčí?

Ať to bylo jakkoliv, považuji celou kauzu za prasárnu!

Znal jste Jindřicha Forejta osobně? Co o něm a jeho odvedené práci na Pražském hradě soudíte? Může za všechny ty kauzy, které mu teď přičítají na vrub, ať je to Brady, anebo pozdní přílet do Bratislavy, či americký velvyslanec?

Jindru Forejta jsem znal osobně a mnoho let. Byl to výborný protokolista, ale pro mě až moc vepředu – občas ty prezidenty zastiňoval... proto jsem měl raději Mirka Sklenáře, který se držel více vzadu. Zvenku se těžko posuzuje, kdo za co může, faktem je, že nic z toho, co uvádíte, se prostě nesmí stát.

Českem otřásla debata o skupině Ortel a kontroverzním krajně pravicovému zpěvákovi Tomáši Ortelovi, jemuž vox populi letos přiřknul příčku stříbrného Českého slavíka. A hned byl z toho poprask. Patrik Banga protestoval, chodily mu pak sprosté nadávky. Co si o této události myslíte?

To je mnohem složitější otázka, která souvisí s naprosto nepřijatelným řešením migrační krize – kdyby jí nebylo, nebyl by Ortel.

Jak se poslední dobou vyvíjí vlna nevole části společnosti vůči ČT a mainstreamovým médiím jako takovým? A co říci ke kampani některých médií, že „alternativní“ média šíří propagandu a manipulace?

Samozřejmě, že v současném světě, který je ovládán médii, se snadno šíří jakákoliv propaganda nebo manipulace, zvláště když ta veřejnoprávní média prostě nějaké informace neodvysílají – například vynikající předvolební projev Donalda Trumpa, kde objasňoval systémy manipulace veřejnosti „vládnoucími rodinami“.

Vicepremiér Andrej Babiš se nijak nepouští do kritiky Miloše Zemana. Zatímco ANO rostou preference, ČSSD zaostává. Řítí se skutečně na českou scénu tandem Zeman–Babiš? Jak je to na přelomu příštího roku pravděpodobné, oni dva jako premiér či prezident? Zeman Babiše u příležitosti projednání státního rozpočtu vychválil, podle některých mu „políbil prsten“...

Andrej Babiš má vynikající P.R. poradce, které se naučil poslouchat. ČSSD má v čele Sobotku, dokonale nevýrazného politika, který je šťastný, že je premiérem a za poradce má pana Špidlu, naprostého introverta, kterého Miloš Zeman označil za svou druhou největší personální chybu… A s „přátelstvím“ dua Babiš–Zeman bych byl také opatrný. Miloš Zeman si od nikoho nedá nic našeptat a rozhoduje se naprosto samostatně.

Ministerstvo školství chce vést děti k úctě k multikulturalismu, homosexualitě apod., a to pod hlavičkou výchovy k demokracii. Patří tento typ „občanské výchovy“ do škol? Jak učit děti o politice, např. o minulém režimu, o současné mezinárodní politice, aby se školy nestaly místem vymývání mozků, ale přitom aby děti byly poučeny?

Tak na tuto otázku si moc netroufám… Vést děti k úctě k multikulturalismu, tak jak nám jej podávala Angela Merkelová, je naprosto scestné. Objasňovat dětem, co to je homosexualita je správné, ale proč k úctě? Proč tedy ne k úctě k barvosleposti atd.? Učit děti o minulém režimu by měla být naprostá samozřejmost, jen je třeba najít tu správnou formu, protože děti už nám nevěří, že se tady opravdu takhle čtyřicet let žilo…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…